Μητσοτάκης: «Δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

Μητσοτάκης: «Δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

«Δεν είμαι εδώ μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως φίλος», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή υποστήριξης του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με ταυτόχρονη αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκαθάρισης στη Λωρίδα της Γάζας κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιερουσαλήμ, όπου βρέθηκε χθες το πρωί και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση λίγων ημερών και αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να μη δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σχετικά με την απόλυτη συμπαράσταση της Ελλάδας στο Ισραήλ, όπως αυτή εκφράστηκε σε όλα τα δυνατά επίπεδα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα και ο πρεσβευτής στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το τι διημείφθη στη συνάντηση, οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν για την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο, όπου, όπως είναι γνωστό, έχουν αρχίσει ήδη κάποιες χερσαίες επιχειρήσεις διείσδυσης με στόχο την εκκαθάριση περιορισμένων εκτάσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τρομοκράτες της Χαμάς.

«Δεν είμαι εδώ μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως φίλος. Η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, σε αντιστοιχία με το διεθνές δίκαιο. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί η ανάγκη να προστατευθούν οι πολίτες, να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός φθάνοντας στο γραφείο του κ. Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του για την αλληλεγγύη που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στο Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου υποδέχθηκε θερμά τον κ. Μητσοτάκη αναφέροντας τα εξής: «Κύριε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)».

Η Ελλάδα κάνει «μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στη σταθερή γραμμή που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κάνει «μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού», υπενθυμίζοντας στον κ. Νετανιάχου ότι το Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη και τη βοήθεια της Ελλάδας.

Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με συγγενείς προσώπων που απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες, όπου ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτσογκ, στον οποίο και επανέλαβε την αλληλεγγύη και στήριξη της Αθήνας κατά την τρέχουσα συγκυρία.

Αποφάσεις για τα Heron

Την ενεργοποίηση της προαίρεσης αγοράς των τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron που οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν ενοικιάσει από το Ισραήλ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τα περισσότερα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, αναγνωρίζοντας την επιχειρησιακή αξία των συγκεκριμένων συστημάτων, ενώ ανάλογη στάση τηρήθηκε για το πρόγραμμα υποστήριξης των ελικοπτέρων Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού. Εγκρίθηκε, επίσης, το πρόγραμμα υποστήριξης των ιπτάμενων ραντάρ (συστήματα ΑΣΕΠΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντιθέτως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν ενστάσεις για την αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών MLRS του Πυροβολικού, με κόστος που ξεπερνά το 1 δισ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ το ΠΑΣΟΚ τελικώς υπερψήφισε. Ως προς τα Απάτσι, ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με την κατεστραμμένη, πια, βάση του Στεφανοβικείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή