Νέο εθνικό σχέδιο για την ομογένεια

Νέο εθνικό σχέδιο για την ομογένεια

Ενα νέο εθνικό σχέδιο, που έχει στο επίκεντρο το μεγάλο κεφάλαιο «Ελληνες του εξωτερικού», ετοιμάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο εθνικό σχέδιο, που έχει στο επίκεντρο το μεγάλο κεφάλαιο «Ελληνες του εξωτερικού», ετοιμάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Βασικός σκοπός του σχεδίου, που έχει χρονικό βάθος τριετίας, είναι να υπάρχει μία ενοποιημένη στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό, με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα να ετοιμάζεται να το παρουσιάσει εντός του Νοεμβρίου. Οι κατευθύνσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάνω στις οποίες θα κινείται το σχέδιο είναι οι εξής:

Πρώτον, ο εμπλουτισμός των δυνατοτήτων για παροχή ψηφιοποιημένων υπηρεσιών προς τους αποδήμους. Ο σκοπός είναι μεγάλο εύρος της επαφής με τις προξενικές αρχές να γίνεται διαδικτυακά. Ο συγκεκριμένος τομέας της ψηφιοποίησης των προξενικών αρχών μπορεί να παρουσιαστεί και αυτοτελώς σε ειδική εκδήλωση, καθώς πρόκειται για σημαντικό project και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες των προξενικών αρχών.

Δεύτερον, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην «ελληνομάθεια». Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ενδιαφέρον από ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα. Για την ενίσχυση αυτής της τάσης η ψηφιακή πλατφόρμα ελληνομάθειας που είναι σήμερα μόνο στα αγγλικά, θα επεκταθεί στα ισπανικά, «καλύπτοντας» και τη Λατινική Αμερική, στα γαλλικά και τα γερμανικά. Στο ίδιο πλαίσιο θα αναληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και πρωτοβουλίες για την προσέλκυση στην Ελλάδα νέων ομογενών μέσω ενίσχυσης προγραμμάτων υποτροφιών και προώθησης των αγγλόφωνων προγραμμάτων στα ελληνικά ΑΕΙ.

Τρίτον, συνεργασία με την Κύπρο, καθώς ο Ελληνισμός πρέπει να δρα ενιαία στο εξωτερικό. Γι’ αυτόν τον σκοπό προσφάτως ο Γιώργος Κώτσηρας είχε συνάντηση τετ α τετ με τον Κύπριο ομόλογό του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται κοινές δράσεις. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο για τριμερείς συνεργασίες με χώρες όπου οι ομογενείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Τέταρτον, αναζητούνται πρόσωπα «κλειδιά» που θα μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο της συσπείρωσης του ελληνικού στοιχείου στις χώρες διαμονής. «Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε περιπτώσεις σαν τον Εντι Ζεμενίδη και σε άλλες χώρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πέμπτον, σχεδιάζεται σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Καινοτομίας, να υπάρξουν συγκεκριμένα κίνητρα για τη γενιά του brain drain. Πρόκειται για μία νεότερη γενιά η οποία δεν κινείται με τον παραδοσιακό τρόπο στο εξωτερικό. Η πιθανή επιστροφή στην πατρίδα δεν μπορεί να βασίζεται στο συναισθηματικό κομμάτι μόνο, αλλά και στο επαγγελματικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή