ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας – Οι θέσεις Κασσελάκη και «διαφωνούντων»

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας – Οι θέσεις Κασσελάκη και «διαφωνούντων»

Η συνεδρίαση γίνεται στη σκιά της παραπομπής των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα στο όργανο κατόπιν πρωτοβουλίας Κασσελάκη. Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα στο εν λόγω όργανο του κόμματος κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στα social media είχε αναφέρει ότι τα παραπάνω στελέχη «έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος». 

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Action24 τις προηγούμενες ημέρες, είχε παρουσιάσει τα βήματα που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, όταν τίθεται θέμα διαγραφής. 

Οπως είπε ο κ. Κοτσακάς, όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Στη συνέχεια, ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία. 

Oταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί. Τέλος, για να εγκριθεί μία ποινή διαγραφής ή αναστολής μέλους από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της. 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο και απολογείται μόνο στο συνέδριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του. 

Τετ α τετ Κασσελάκη-Τσακαλώτου

Ολο αυτά συμβαίνουν μια ημέρα μετά το τετ α τετ Κασσελάκη-Τσακαλώτου που έγινε λίγο πριν συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο. Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», στη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε στον πρόεδρο του κόμματος πως δεν μπορεί να κάνει πολιτική συζήτηση υπό τη σκιά των διαγραφών ζητώντας του να βρεθεί μια λύση. Ο Στέφανος Κασσελάκης του απάντησε πως «θέλω πειθαρχία στα ΜΜΕ στις εμφανίσεις σας και όποιο στέλεχος θέλει κάτι να πει έχει το ελεύθερο να το πει στα όργανα του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό».

Κατά την έξοδό του από την Κουμουνδούρου ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Τα σχέδια που έχει ο ίδιος και τα σχέδια που έχω εγώ και άλλοι δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Του είπα ότι κατά την άποψή μου πρέπει να το λύσει αυτό, με άκουσε νομίζω με θετικό τρόπο, θα δούμε τι θα κάνει».

Αχτσιόγλου: «Πώς θα περπατήσουμε μέχρι το συνέδριο όταν γίνονται προγραφές και διαγραφές»

Η Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, αναφέρθηκε στις διαγραφές, λέγοντας πως μόνο η αναγγελία της παραπομπής των τεσσάρων στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας δείχνει την κρίση που υπάρχει στο κόμμα. «Δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί το μέγεθος του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πώς θα περπατήσουμε μέχρι το συνέδριο όταν γίνονται προγραφές και διαγραφές;» φέρεται να τόνισε και επανέλαβε το αίτημά της για σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς να παίρνει κάποια απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή