Εντός και Εκτός: Το μεταναστευτικό και οι ελληνογερμανικές σχέσεις

Εντός και Εκτός: Το μεταναστευτικό και οι ελληνογερμανικές σχέσεις

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα, το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο θα προσγειώνεται σε μια χώρα πολύ διαφορετική από εκείνη που η ελληνική κοινή γνώμη μπορεί να θυμάται. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, βέβαια, με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού εύθραυστου και αποπροσανατολισμένου, με προβλήματα πολύ διαφορετικά από εκείνα που οι σταθερές μεταπολεμικές κυβερνήσεις της Γερμανίας είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν. Η «Κ» βρέθηκε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδες σε τρεις πόλεις της Γερμανίας, στο Ντίσελντορφ, στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Στις δύο τελευταίες πόλεις, χάρη σε ένα πρόγραμμα επισκέψεων που διοργανώθηκε από το think tank Hanns Seidel του CSU, βαυαρικού, αδελφού κόμματος του εθνικού CDU, η «Κ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αξιωματούχους στην καγκελαρία, την Μπούντεσταγκ, αλλά και στη Βαυαρία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αίσθηση πως πέρα από το μεταναστευτικό δεν υπάρχει κάποιο άλλο ενδιαφέρον. Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει το Κίεβο πολιτικά αλλά και πρακτικά, είναι δευτερεύων στόχος μπροστά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αν και η Ε.Ε. αποτελεί το σημείο στο οποίο αναζητούνται οι λύσεις, οι δυσκολίες ωθούν αρκετούς στην ανάγκη να υπάρξουν και κάποιες διμερείς συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι –επισήμως τουλάχιστον– οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Βερολίνο τις απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Στο Βερολίνο, πάντως, είναι σαστισμένοι από το γεγονός ότι, από χώρα προορισμού, η Γερμανία έχει μετατραπεί σε χώρα πρώτης υποδοχής και θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει διότι οι μετανάστες – πρόσφυγες απλά ξεφεύγουν από τις ελληνικές αρχές. Σε κάπως χαμηλότερο επίπεδο, διακινείται η ιδέα να υπάρχουν μεταφορές πόρων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, προκειμένου να «γεφυρώνεται» το χάσμα βιοτικού επιπέδου, το οποίο ωθεί τους μετανάστες προς τον πλουσιότερο Βορρά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Κάτι τέτοιο έχει, βέβαια, ήδη απαντηθεί από την Ελλάδα, αφού σε περίπτωση που ληφθεί τέτοια απόφαση, θα υπάρχουν πολλές δευτερογενείς επιπτώσεις. Για παράδειγμα, πώς θα αμείβονται καλύτερα οι μετανάστες από τους γηγενείς Ελληνες, μιας και τα γερμανικά επιδόματα είναι ιδιαίτερα υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα; Και, φυσικά, υπάρχει ένας σκεπτικισμός και στη γερμανική πλευρά, μιας και προσπαθούν να ελέγξουν τον ρυθμό παροχής επιδομάτων προς όποιον επιλέγεται. Ενα παράδειγμα είναι όσοι έχουν αιτηθεί άσυλο. Μέχρι να εξεταστεί, μέχρι και δύο χρόνια κάποιες φορές, είναι δικαιούχοι επιδομάτων. Η γερμανική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που στο παρελθόν έμοιαζαν μακρινά, ως εκ τούτου, πολλά από όσα προτείνονται είναι από προβληματικά έως ερασιτεχνικά. Γι’ αυτό και υπάρχει κάποιος σχετικός εκνευρισμός για τη συμφωνία που υπέγραψε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με τον Αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα. Οι Ιταλοί, βεβαίως, κινήθηκαν με την παραδοσιακή γεωπολιτική αντίληψη που υπάρχει στη Ρώμη, με βάση την οποία η Αλβανία αντιμετωπίζεται περίπου ως χώρος επιρροής (για να το πούμε ευγενικά). Θα βοηθήσει αυτό τον κ. Ράμα στα ενταξιακά της Αλβανίας; Από πλευράς της Ρώμης μπορεί να βοηθήσει. Γενικότερα, πάντως, εφόσον, μάλιστα η Αλβανία κατορθώσει (κάποτε) να ενταχθεί στην Ε.Ε., το προηγούμενο που δημιουργείται είναι ανησυχητικό. Τέτοιες συζητήσεις γίνονται και μεταξύ Γερμανίας και Τυνησίας, αλλά είναι περιττό να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για πολύ διαφορετικές περιπτώσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μένουμε στη Γερμανία, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν (όπως κάθε χρόνο) οι εκδηλώσεις μνήμης για τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», το πρώτο επεισόδιο της γενοκτονίας κατά των Εβραίων της Ευρώπης από τους ναζί. Για πρώτη φορά, η γερμανική αστυνομία αποφάσισε τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων ασφαλείας, μην εξαιρώντας από τους ελέγχους ακόμη και τους επίσημους προσκεκλημένους, καθώς ο φόβος για φαινόμενα αντισημιτισμού, ιδίως μετά το ξέσπασμα της τελευταίας κρίσης στη Μέση Ανατολή, είναι μεγάλος. Χθες, «85 χρόνια μετά το ξέσπασμα της αντισημιτικής βίας στη Γερμανία του 1938, οι Εβραίοι γίνονται στόχος επιθέσεων στα σπίτια τους και στους δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής, εκεί όπου οι ισλαμιστές τρομοκράτες και οι οπαδοί τους απειλούν τις αρχές της δημοκρατίας και του πολιτισμού», ανέφερε στη χθεσινή σχετική ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), περιγράφοντας με ακρίβεια την κατάσταση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Θέλουμε να βλέπουμε κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα». Αυτό είπε χθες σε συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Κι εμείς συμφωνούμε μαζί του απολύτως. Και ας μην είμαστε υπουργοί με τη σχετική πολιτική ευθύνη…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT