Τέμπη: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής

Τέμπη: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του αιτήματος του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ξεκαθάρισε πως «η Ν.Δ. θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Αντιστρέφοντας τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ περί υιοθέτησης της πρότασης του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή για «λόγους τακτικής», ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα όταν η Ν.Δ. λέει “ναι” στη διερεύνηση να μας λέτε ότι το κάνουμε για να συγκαλύψουμε τις ευθύνες και εάν πούμε “όχι” στην Ολομέλεια της Βουλής στη διερεύνηση πάλι ο στόχος μας είναι η συγκάλυψη».

Τέμπη: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής-1
INTIME News

Οπως ανέφερε, «η κυβέρνηση αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και όχι απλά φραστικά αλλά υπήρξε η πολιτική πράξη της παραίτησης του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών».

«Δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό και την αιτιολογία της πρότασης του ΚΚΕ, συμφωνούμε όμως με το αιτητικό. Να γίνει η Εξεταστική και από εκεί και πέρα, οι προσεγγίσεις προφανώς θα αναπτυχθούν στα πορίσματα και στις σκέψεις της ίδιας της Επιτροπής», προσέθεσε.

Σχετικά με την πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βορίδης είπε ότι «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε –για να το ξεκαθαρίσουμε– διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες». «Δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται ευθύνες για ανθρωποκτονίες μέσω της απόδοσης οικονομικών αδικημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέμπη: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής-2
INTIME News

Τέλος, απαντώντας στις παρατηρήσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, για τον τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί, είπε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία άποψη. Αυτό είναι ένα αμιγώς κοινοβουλευτικό ζήτημα που θα οργανωθεί από την ίδια την Επιτροπή και θα επιλέξει ποιους μάρτυρες ή όχι θα καλέσει ή ποιο θα είναι το προεδρείο της» και πρόσθεσε πως «οι εργασίες της Εξεταστικής, εξ όσων γνωρίζω, είναι ανοικτές».

Φάμελλος: «Ο κ. Βορίδης αναίρεσε τον λόγο που ήρθαμε εδώ»

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε νωρίτερα την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, να σημειώνει πως ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε «την προαποφασισμένη θέση της κυβέρνησης να συγκαλύψει μέσα σε διαδικασίες της Βουλής το έγκλημα των Τεμπών».

«Ο κ. Βορίδης, εκπροσωπώντας τον κ. Μητσοτάκη, αναίρεσε τον λόγο που ήρθαμε εδώ. Ηρθε να πει εκ των προτέρων ότι έχει αποφασίσει και έχει βγάλει ετυμηγορία για το έγκλημα των Τεμπών. Είπε ότι δεν θα συνηγορήσουν σε αιτήματα προκαταρκτικών επιτροπών, ότι δεν θα λάβει υπόψη του την ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως που έχει μέσα κακούργημα για τον κ. Καραμανλή. Αποκάλυψε ότι η Ν.Δ. φοβάται την αλήθεια. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα, αποδείξτε και οι υπόλοιποι ότι δεν φοβάστε τίποτα», είπε.

«Ο,τι και να πούμε εμείς, εσείς θα κάνετε κλειστή εξεταστική επιτροπή. Δεν θα καλέσετε μάρτυρες της μειοψηφίας, τα έχετε προαποφασίσει». «Προανακοινώσατε», συνέχισε, «ότι θα απορρίψετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ή και τη δική μας αν είναι επί της 717 –επί των πραγματικών παραβάσεων του κ. Καραμανλή ίδια θα είναι–, άρα ο κ. Βορίδης εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός παίζει και τον ρόλο του δικαστή, προαποφασίζει για τα πάντα». «Φοβάμαι ότι έχει αποφασίσει και στην εξεταστική τι θα γίνει», σχολίασε.

Τέμπη: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής-3
INTIME News

«Εμείς θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε διαδικασία που θα δώσει έστω και έναν μάρτυρα που θα φέρει στοιχεία», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται να σταματήσουμε τη δυνατότητα έστω και ενός να πει κάτι παραπάνω μέσα σε διαδικασία της Βουλής. Δεν επιτρέπεται να περάσει στην κοινωνία μια καραμέλα που θα βγάλει ο κ. Βορίδης ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση».

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη σχολίασε ότι «δεν ακούσαμε για το αν θα συμφωνήσετε για μια προκαταρκτική για το έγκλημα». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια υπέρβαση υπερψηφίζοντας την Εξεταστική του ΚΚΕ παρότι «κατανοούμε τους κινδύνους να εκμεταλλευθεί ο κ. Βορίδης την Εξεταστική. Μπορεί να μην το θέλετε (σ.σ. είπε προς το ΚΚΕ), αλλά θα την εκμεταλλευτεί φάνηκε». «Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τουλάχιστον ως μειοψηφία. Θα υπάρξει προκαταρκτική για το έγκλημα; Θα συμφωνήσετε στην επέκταση της 717 κ. Ανδρουλάκη; Δεν μας είπατε τίποτα».

Πυρά Ανδρουλάκη: «Δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών»

Σε αυστηρό ύφος απάντησε στον κ. Βορίδη αλλά και στον κ. Φάμελλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του.

«Είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ενα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης», υπογράμμισε.

«Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες», είπε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ.

Τέμπη: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής-4
INTIME News

Χαρακτήρισε δε σοφιστείες τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη καθώς όπως τόνισε, «είναι άχαρος ο ρόλος του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τον επέκρινε πως αξιοποιεί το λάθος του ΚΚΕ για να πετάξει την μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα».

«Εγώ είμαι ακριβής, κ. Βορίδη. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η Δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

Προσέθεσε ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα κι εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει το θέμα της σύμβασης 717 γιατί αυτό είναι το επίδικο και υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή.

«Εμείς, λοιπόν, δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών είτε είναι ο Καραμανλής είτε είναι ο Σπίρτζης είτε είναι ο Χρυσοχοΐδης. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα και τίποτα περισσότερο. Αρα, προσπαθούμε να δείξουμε όσους ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση μολονότι χρηματοδοτήθηκε με 54 εκατομμύρια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αν υπήρχε, αυτοί οι άνθρωποι σήμερα θα ήταν στη ζωή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή