Σπίρτζης: Λογική η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ με την εικόνα του χάους που βγάζει

Σπίρτζης: Λογική η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ με την εικόνα του χάους που βγάζει

Τι ανέφερε για τις ευρωεκλογές, τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τις αποχωρήσεις στελεχών και τον Αλέξη Τσίπρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε για τις αποχωρήσεις στελεχών, με την ευχή αυτό να μη συνεχιστεί, ενώ σε ερώτηση για το αν θεωρεί εφικτό να ανακοπεί η κατάσταση αυτή απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα».

«Εφόσον δεν είχανε πολλοί σύντροφοί μας την πολιτική ωριμότητα να περιμένουν μέχρι το συνέδριο για να δούμε αν μπορεί να υπάρχει σύνθεση ή αν υπάρχουν πολύ βαθιές διαφωνίες που δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα κόμμα, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, η οποία φθείρει και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και γενικά όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει γίνει σίριαλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την άποψη του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ότι ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι το 17%, ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τον στόχο «πολύ χαμηλό». «Φαντάζομαι τον έβαλε γιατί εκεί παρέλαβε την προεδρία του κόμματος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εύρημα δημοσκόπησης που καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τρίτο κόμμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε: «Λίγο νοιάζει αυτό. Είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει μια δημοσκοπική πτώση με όλο αυτό που γίνεται και με την εικόνα του χάους που βγάζει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη.

«Το θέμα δεν είναι αν θα είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Το θέμα είναι ότι το άθροισμα των κομμάτων της κεντροαριστεράς και γενικά του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου δεν προσεγγίζει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, αυτό «σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια εναλλακτική, κυβερνητική, αξιόπιστη, πλειοψηφική πρόταση. Δεν υπάρχει λύση για τον ελληνικό λαό και για τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο».

Αναφορικά με τα σενάρια συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως «αν οι ηγετικές ομάδες των δύο κομμάτων δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αιτήματα των καιρών, στο να κτιστεί μια νέα περπατησιά που να περιλαμβάνει την ανανεωτική αριστερά, την ριζοσπαστική αριστερά, τους σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, μέχρι και ανθρώπους της κεντροδεξιάς, τότε θα ληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα ξεπεραστούν τα δύο κόμματα», σημείωσε.

Ως προς το αν θα χαρακτήριζε αποστάτες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ίσως αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, σχολίασε: «Δεν θέλω να πω κανέναν χαρακτηρισμό για ανθρώπους που ήμασταν μέχρι χθες μαζί, που παλέψαμε πολλά πράγματα μαζί, που είχαμε και διαφωνίες. Οι ανταλλαγές, αν θέλετε χαρακτηρισμών, δεν συνάδουν με την κρισιμότητα της κατάστασης. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι είναι θεμιτό, όταν αποχωρεί κάποιος από ένα κόμμα και έχει εκλεγεί βουλευτής με αυτό το κόμμα και πολιτικά, είναι σωστό να παραδίδει την έδρα του», εξήγησε με νόημα.

Ερωτηθείς για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα την κρίσιμη αυτή περίοδο, ανέφερε πως «αν ήθελε να κάνει κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας για να υπάρχει μια ρήξη με την “Ομπρέλα”, της οποίας ήταν πρόεδρος, θα την έκανε το 2019, θα την έκανε το 2021. Του δόθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες, ιδιαίτερα τα τέσσερα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, και που τελικά είναι ένας από τους λόγους που δεν στείλαμε καθαρό μήνυμα».

Πηγή: ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή