Γεραπετρίτης: Δεν σχεδιάζεται υποδοχή εκτοπισμένων Παλαιστινίων

Γεραπετρίτης: Δεν σχεδιάζεται υποδοχή εκτοπισμένων Παλαιστινίων

Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, μέσω του αεροδρομίου της Ελευσίνας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να υποδεχθεί η Ελλάδα εκτοπισμένους Παλαιστίνιους διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των «Σπαρτιατών», Αλέξανδρου Ζερβέα, τονίζοντας πως «δεν υφίσταται κανένα απολύτως σχέδιο, ούτε σκέψη, έτσι ώστε η Ελλάδα να υποδεχθεί Παλαιστίνιους προερχόμενους από οποιαδήποτε μορφή εκδίωξης από την Παλαιστίνη».

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι σε διαρκείς συζητήσεις και επαφές τόσο με τα δύο μέρη όσο και με ομολόγους του.

«Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα ο ίδιος τη Ραμάλα και είχα επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, στον οποίο διαβίβασα τις παλαιστινιακές θέσεις για το ζήτημα αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση επειδή είναι συνεπής συνομιλητής των δύο πλευρών και τηρεί μια εξωτερική πολιτική αρχών, μπορεί να έχει έναν δημιουργικό ρόλο για ανθρωπιστική παύση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μόνιμα υπέρμαχος της εφαρμογής –χωρίς αστερίσκους και απαρέγκλιτα– του διεθνούς δικαίου και υπέρ της ειρήνης. Γι′ αυτό τον λόγο υποστηρίζουμε την ανθρωπιστική παύση που θα δώσει άμεσα τη δυνατότητα να υπάρξει ροή των αναγκαίων τροφίμων νερού και ιατροφαρμακευτικού υλικού και να μπει στη Γάζα το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορέσει να περιθάλψει τους ασθενείς, να ανασκευαστούν κρίσιμες αναγκαίες υποδομές για την επιβίωση των ανθρώπων. Αυτό είναι αυτή τη στιγμή το αναγκαίο και μία ανθρωπιστική παύση θεωρώ ότι θα δημιουργήσει τέτοιο τύπου δυναμική έτσι ώστε να σταματήσουν οριστικά οι εχθροπραξίες», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Διάψευση διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων από Ελλάδα

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης, Γιώργου Ρούντα, διέψευσε κατηγορηματικά τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας. Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Ρούντας, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, «όλα έγιναν εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής».

« Ολα έχουν γίνει με πλήρη διαφάνεια. Η Ελλάδα έχει αποτελέσει στην πραγματικότητα, έναν πυλώνα για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η στάθμευση των αμερικανικών αεροσκαφών έχει να κάνει με ανθρωπιστική αποστολή για την εκκένωση πολιτών από την εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν έχουν παραχωρηθεί εγκαταστάσεις στα αμερικανικά αεροσκάφη αλλά μόνο χώροι στάθμευσής τους», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή της ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία γίνεται για να παρέχει οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια ώστε ο άμαχος πληθυσμός να βρίσκεται σε καθεστώς μείζονος ασφάλειας. Εξακολουθούν πλήρως να υφίστανται όλες οι διαδικασίες για διπλωματική εκκαθάριση του εναέριου χώρου μας και βεβαίως κατάθεση πτήσεων για κάθε αποστολή και πρόκειται για αεροσκάφη κενά που εν δυνάμει μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την εκκένωση αμάχων από τη Μέση Ανατολή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή