Γεραπετρίτης στο Reuters: Αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή

Γεραπετρίτης στο Reuters: Αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή

Ο υπ. Εξωτερικών δήλωσε ότι «μετά τον πόλεμο, η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να είναι άκρως νομιμοποιημένη και να αντιτίθεται στην τρομοκρατία»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή του ότι οι επαφές για το άνοιγμα ενός διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα μπορούσαν να φέρουν αποτελέσματα σύντομα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στο Reuters μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ομολόγους του σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει καταδικάσει επανειλημμένως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ιστορικοί δεσμοί της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο της προσδίδουν αξιοπιστία και την καθιστούν έντιμο διαμεσολαβητή. «Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τις δύο πλευρές και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και πως είναι διατεθειμένο να ακούσει όλες τις πιθανές επιλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει υποβάλει πρόταση, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου ώστε να διευρυνθεί η ικανότητα παροχής βοήθειας, πέραν του περάσματος της Ράφα.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, μια άλλη εναλλακτική λύση είναι μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα. «Ο ταχύτερος τρόπος είναι ο καλύτερος», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών είναι αναγκαία.

Γεραπετρίτης στο Reuters: Αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή-1
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας πως ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να διαφοροποιηθεί σαφώς από τη Χαμάς.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα», είπε. «Είναι οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες που πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι μας, και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».

«Μετά τον πόλεμο», είπε, «η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να είναι “άκρως νομιμοποιημένη” και να αντιτίθεται στην τρομοκρατία».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή εισροή προσφύγων, είπε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη, αναφερόμενος στο πρόσφατο σύμφωνο ασύλου που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την Τουρκία να χαρακτηρίζει το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκράτη», η σύγκρουση στη Γάζα είναι ένα ζήτημα που διαφοροποιεί τις δύο χώρες, αλλά αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τον διάλογο, δήλωσε ο Γεραπετρίτης.

«Αυτό δεν θα πρέπει να μας απαγορεύσει να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να θέσουμε στην ατζέντα κάποια σχέδια που θα είναι αμοιβαία επωφελή», είπε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή