«Θερμή» ατζέντα με πλημμύρες και Τέμπη

«Θερμή» ατζέντα με πλημμύρες και Τέμπη

Τα δύο θέματα θα κυριαρχήσουν σήμερα και την Παρασκευή στη Βουλή – Προτεραιότητα του πρωθυπουργού να «τρέξουν» τους επόμενους μήνες οι μεταρρυθμίσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα διεξάγεται στην εθνική αντιπροσωπεία συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφές σε Θεσσαλία και Εβρο. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως τη συγκεκριμένη συζήτηση δεν την προκάλεσε η αντιπολίτευση, αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται και μαρτυρά τις πολιτικές προθέσεις του. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει τις βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου της Πολιτικής Προστασίας που θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες, αλλά κυρίως θα εστιάσει στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής σε Θεσσαλία και Εβρο, δίνοντας έμφαση στις υποδομές. Την ίδια ώρα θα τοποθετηθεί αναλυτικά για το τι πραγματικά συνέβη στις δύο περιοχές και είχαμε αυτές τις μεγάλες καταστροφές το καλοκαίρι. Το συμπέρασμα που εξάγεται σε πολιτικό επίπεδο είναι πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά επιδιώκει να συζητήσει διεξοδικά όσα «πονάνε» την κυβέρνησή του.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη –στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή θα απορριφθούν οι προτάσεις για Προανακριτική–, ώστε να γίνει αναλυτική συζήτηση για το τι έφταιξε όσον αφορά το τραγικό δυστύχημα πέρυσι τον Φεβρουάριο. «Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να μη μένει τίποτα κάτω από το χαλί», αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ», δείχνοντας την πρόθεση να συζητηθούν τα πάντα τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή της δεύτερης θητείας της και να σταλεί το μήνυμα πως οι εκλογές δεν αποτελούν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα στραβά που έγιναν, αλλά αντίθετα πρέπει όλα να τεθούν επί τάπητος. Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε, ήταν και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, κατά την οποία τόνισε πως το 41% δεν αποτελεί άλλοθι για λάθη και φαινόμενα αλαζονείας, στέλνοντας μήνυμα προς όλα τα μέλη της κυβέρνησής του.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης πάντως από εδώ και στο εξής είναι να προχωρήσει σε αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που είχε στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Ηδη όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με γοργά βήματα στην αφετηρία της δεύτερης θητείας.

Η εφαρμογή του 50% των οικονομικών της δεσμεύσεων, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, το νέο σύστημα ανάδειξης των διοικήσεων στο Δημόσιο, οι τομές στην Υγεία, με έμφαση στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μόνο η αρχή των όσων έπονται. Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, ο πρώτος έπειτα από 13 χρόνια με τη χώρα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ στη σειρά έχουν μπει και άλλα σημαντικά νομοσχέδια, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μια εμβληματική αλλαγή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις με τίτλο «Οροι δόμησης, κατασκευής και επιτρεπόμενες χρήσεις γης», που θα βάλει τάξη σε ένα κρίσιμο θέμα για πολλούς πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή