«Διαζύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποχωρήσεις, τα «αγκάθια» και ένας άλλος συνασπισμός

«Διαζύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποχωρήσεις, τα «αγκάθια» και ένας άλλος συνασπισμός

Σε ομιχλώδες τοπίο ξημερώνει η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αποχώρηση των στελεχών της ομάδας των «6+6» και η παραμονή του κόμματος –δημοσκοπικά– στην τρίτη θέση προκαλούν πονοκέφαλο στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ομιχλώδες τοπίο ξημερώνει η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αποχώρηση των στελεχών της ομάδας των «6+6» και η παραμονή του κόμματος –δημοσκοπικά– στην τρίτη θέση, προκαλούν πονοκέφαλο στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα.

Η πρώτη αντίδραση στην αποχώρηση εκφράστηκε με σκληρή γλώσσα, καθώς η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεκλήθη το απόγευμα, κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική στάση». Ο κ. Κασσελάκης μάλιστα κάλεσε τους αποχωρήσαντες να παραδώσουν την έδρα τους, κάτι που μοιάζει απίθανο δοθέντος του ότι ήδη υπάρχουν ζυμώσεις ανάμεσα στους 11 (συνολικά) βουλευτές που αποχώρησαν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για το σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα.

Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ανεξαρτήτων θα μπορούσε να αναλάβει ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος –σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1– απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για την επαύριο, κάνοντας λόγο για μια «ιδιαίτερη και δύσκολη ημέρα, γιατί εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα στο οποίο δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Ενα κόμμα που χτίσαμε με πάρα πολύ μεγάλο κόπο τα τελευταία χρόνια. Σε πολιτικό, προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή».

Εξηγώντας τη στάση των αποχωρούντων, είπε ότι «φεύγουμε για λόγους που έχουν να κάνουν και με την πολιτική, με την ιδεολογία και με τη δημοκρατία μέσα στο κόμμα», ενώ σε σχέση με τα επόμενα βήματα, προανήγγειλε τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «κλείνει ο κύκλος εσωστρέφειας» με την αποχώρηση των στελεχών, ενώ αμέσως μετά η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση: «Η σημερινή διάσπαση δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Είναι όμως ένα γεγονός πρωτοφανές, αφού όσοι κι όσες επέλεξαν τον δρόμο της αποχώρησης, δεν το έκαναν μέσα σε κάποια κομματική διαδικασία ή σε κάποιο όργανο του κόμματος. Ούτε και στήριξαν την απόφασή τους σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία». 

«Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών», σημειώνει επίσης. 

Εν τω μεταξύ, ο Διονύσης Τεμπονέρας αρνήθηκε να συμμετάσχει στη νέα πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος, ασκώντας παράλληλα κριτική στους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη. «Οταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, πρέπει να το εννοούμε. Οταν λέμε σεβασμός στα όργανα, πρέπει να το εννοούμε» είπε ο κ. Τεμπονέρας απαντώντας στα όσα είπε στην εισήγησή του ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στα παριστάμενα μέλη είπε: «Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο».

Με εξίσου σκληρά λόγια απάντησε πάντως και ο κ. Χαρίτσης, όσον αφορά στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη: «Πολύ φοβάμαι ότι το “τιμόνι” δεν γυρίζει μόνο προς τα δεξιά, αλλά και προς την απαξίωση και την ανυποληψία», σημείωσε.


Η αποχώρηση

Νωρίτερα, σε συνάντηση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίηση των «6+6» βουλευτών της ομάδας της Εφης Αχτσιόγλου.

Οι δύο βουλευτές παρέδωσαν τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης όχι μόνο των ίδιων, αλλά και μιας σειράς άλλων ονομάτων: Σία Αναγνωστόπουλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλο, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ολομέλεια της Βουλής αναγνώστηκαν οι επιστολές των 9 βουλευτών που αποχωρούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα κοινοβουλευτική ομάδα

Με δεδομένο ότι ήδη από το κόμμα έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, μπορεί να συγκροτηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς καλύπτεται ο αριθμός 10. 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (ά. 16), πρέπει να υποβάλουν δήλωση στον πρόεδρο της Βουλής που θα πρέπει να περιέχει τον τίτλο του κόμματος, τα ονόματα των μελών και του προέδρου της.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 36 βουλευτές, 4 περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το κόμμα είναι πια 11.


Αιχμές Μαρινάκη

Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι «μας κάνουν να αναλογιστούμε ποια ήταν η κατάληξη όλου εκείνου που ξεκίνησε πριν χρόνια, που θα έσωζαν την Ελλάδα, την Ευρώπη, που έταζαν στους πάντες τα πάντα και που χρησιμοποίησαν ως όπλα τους τον μηδενισμό και τις επιθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT