Εντός και Εκτός: Ο Μητσοτάκης στην Καρδίτσα και οι μετεγκαταστάσεις χωριών

Εντός και Εκτός: Ο Μητσοτάκης στην Καρδίτσα και οι μετεγκαταστάσεις χωριών

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επιστροφή στη δύσκολη πραγματικότητα. Πώς αλλιώς να περιγραφεί συνοπτικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεταμόρφωση, από τους οικισμούς της Καρδίτσας που επλήγησαν σκληρά από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με κατοίκους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τρεις μήνες μετά την ουσιαστική καταστροφή του οικισμού. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης της Μεταμόρφωσης σε υψηλότερο σημείο, με σκοπό η νέα κοινότητα να είναι πρότυπη. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση προτίθεται να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση, καθώς και ότι οι κάτοικοι φαίνεται να αποφάσισαν με δημοκρατικές διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το ίδιο δίλημμα θα τεθεί και σε άλλες περιπτώσεις, εν προκειμένω για ένα ακόμη χωριό που υπέστη τις σκληρές επιπτώσεις του «Daniel», τον Βλοχό. Ο πρωθυπουργός είπε, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα ως κυβέρνηση αν δεν εξασφαλιστεί η ομόθυμη επιθυμία των κατοίκων να προχωρήσουμε σε αυτήν την κίνηση». Η μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης και –διόλου απίθανο– του Βλοχού αποτελεί μια εξέλιξη που συνδέει το ενδεχόμενο μέλλον με το υπαρκτό παρόν. Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της δεν είναι κάτι που θα πληρώσουν οι μελλοντικές γενιές, αλλά συμβαίνει τώρα. Για την κυβέρνηση, πέρα από τη δημοσιονομική προσπάθεια που θα γίνει, και με κάποια βοήθεια από την ιδιωτική πρωτοβουλία (τα σπίτια στη νέα Μεταμόρφωση θα χτιστούν με τη χορηγία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), το στοίχημα ανοικοδόμησης της Θεσσαλίας αφορά την ίδια την ταυτότητά της. Αν δηλαδή μπορεί να παραδοθεί ένα περίπλοκο έργο, το οποίο αφορά τις ζωές και την καθημερινότητα πραγματικών ανθρώπων και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

«Πιστεύω ότι αν δεν προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές και δεν κάνουμε αυτό που λέμε, δηλαδή ότι θέλουμε να οριοθετήσουμε εντέλει με προσφυγή στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη, δεν θα έχουμε οριστικοποιήσει την αλλαγή επιπέδου της σχέσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας». Πρόκειται για μια μόνο αποστροφή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και, βεβαίως, διατελέσαντος υπουργού Εξωτερικών (2013-2015) Ευάγγελου Βενιζέλου από τη χθεσινή συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), όπου έθεσε με συνοπτικό και ακριβή τρόπο το διακύβευμα των επαφών που ακολουθούν τους επόμενους μήνες. Οι διερευνητικές έφτασαν δύο φορές στο παρελθόν σε επί της αρχής συμφωνία. Αλλες τόσες φορές, για διαφορετικούς πολιτικούς λόγους κάθε πλευρά, οι εμπλεκόμενοι υπαναχώρησαν. Αυτή τη φορά οι διερευνητικές έχουν συνδεθεί με τους έχοντες την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, γεγονός που εγγυάται μια πιο άμεση και συνεκτική διαδικασία, εις ό,τι αφορά, βεβαίως, το σύνολο των ελληνοτουρκικών επαφών στην παρούσα συγκυρία. Εκείνο που εννοεί, πάντως, ο κ. Βενιζέλος είναι ότι δίχως επίλυση κάποιων από τις διαφορές τα προβλήματα μπορεί να «παγώνουν», αλλά επιστρέφουν και τις περισσότερες φορές, επιστρέφουν δριμύτερα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Σκύρος η οποία, υπενθυμίζεται, δεν εντάχθηκε στις τοποθεσίες στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) παρά τις ελληνικές πιέσεις. Πάντως, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακαλύψει τα γεωγραφικά προτερήματα του νησιού και το χρησιμοποιούν για ολοένα και περισσότερες ασκήσεις. Οπως έγινε γνωστό χθες από το ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης και 3ης Δεκεμβρίου διακλαδική άσκηση με διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Το ενδιαφέρον είναι ότι από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν στελέχη της 26ης εκστρατευτικής μονάδας πεζοναυτών, δηλαδή της δύναμης ταχείας αντίδρασης που τέθηκε από τις ΗΠΑ σε ετοιμότητα την επομένη κιόλας των σφαγών της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τα αποτελέσματα της PISA είναι η κορυφή του παγόβουνου στα προβλήματα της Παιδείας», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης για τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών των ελληνικών σχολείων. Ο κ. Χρηστίδης έχει, βέβαια, δίκιο, αν και η στόχευσή του είναι αντιπολιτευτική. Η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ απλή: Τα τελευταία 20 χρόνια ο ένας υπουργός Παιδείας μετά τον άλλο έθεσαν ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις περισσότερες φορές μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα. Και κανένας δεν ασχολήθηκε με την ουσία του προβλήματος: Την τραγική κατάσταση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και, όπως όλα δείχνουν, και στο πρωτοβάθμιο σκέλος της. Τα υπόλοιπα είναι τίτλοι που γράφουν καλά στα σόσιαλ μίντια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή