Αρθρο του Γ. Μπρατάκου στην «Κ»: Η χημεία του προϋπολογισμού

Αρθρο του Γ. Μπρατάκου στην «Κ»: Η χημεία του προϋπολογισμού

Η διασφάλιση της ισχυρής ανάπτυξης που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, η προσήλωση στις ράγες της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να μην κινδυνεύσουν ποτέ ξανά όσα με θυσίες κατακτήσαμε, αλλά και –προπάντων– η ενίσχυση των εισοδημάτων, ώστε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελούν βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασφάλιση της ισχυρής ανάπτυξης που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, η προσήλωση στις ράγες της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να μην κινδυνεύσουν ποτέ ξανά όσα με θυσίες κατακτήσαμε, αλλά και –προπάντων– η ενίσχυση των εισοδημάτων, ώστε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελούν βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής μας στη νέα τετραετία. Αυτούς ακριβώς τους στόχους υπηρετεί και ο προϋπολογισμός του 2024. Χαρακτηρίζεται, έτσι, από αναπτυξιακή πνοή, δημοσιονομική συνέπεια και κοινωνική ευαισθησία.

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει, πρώτα από όλα, παρεμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Αυξήσεις στον βασικό μισθό και στα επιδόματα παιδιού και θέσης ευθύνης για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Ξεπάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας, αλλά και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Νέα αύξηση στις συντάξεις και εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Αυξήσεις στο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, στα αναπηρικά επιδόματα και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τρίμηνη επέκταση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, πλήρης απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Παράλληλα, ο νέος προϋπολογισμός υπηρετεί τον στόχο για αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, με πρόσθετους πόρους, σχεδόν 750 εκατ. ευρώ, που προέρχονται κυρίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Προωθείται για τον σκοπό αυτόν σειρά παρεμβάσεων, από τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων έως την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Και αυτό χωρίς να επιβάλλεται κανένας νέος φόρος και χωρίς να επιβαρύνεται ούτε κατ’ ελάχιστον κανένας από όσους δήλωναν το πραγματικό εισόδημά τους.

Οι τρεις άξονές του είναι η αναπτυξιακή πνοή, η δημοσιονομική συνέπεια και η κοινωνική ευαισθησία.

Αντιθέτως, μάλιστα, προβλέπονται μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις που αγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ.

Μείζονος σημασίας είναι η αναπτυξιακή πνοή του νέου προϋπολογισμού. Βασίζεται στα έως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ανεβάζει την Ελλάδα στην πίστα των πιο ελκυστικών οικονομιών. Προβλέπει –παρά τη διεθνή αβεβαιότητα– ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ, υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αύξηση επενδύσεων πάνω από 15%, περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης που ήδη ενισχύθηκε με επιπλέον 300.000 θέσεις εργασίας, επιφέροντας δραστική μείωση της ανεργίας κάτω του 10% από τον περασμένο Οκτώβριο. Διασφαλίζεται, ταυτόχρονα, η δημοσιονομική ισορροπία –αναγκαία για μια ασφαλή πορεία στο αύριο– με πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, αλλά και μείωση του δημοσίου χρέους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Συνοπτικά, ο νέος προϋπολογισμός υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τη συλλογική πρόοδο και την ατομική προκοπή. Αποδεικνύει συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και αταλάντευτη προσήλωση στη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας. Ανταποκρίνεται στο σχέδιό μας –το σχέδιο που μετουσιώνουν σε πραγματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας– για την Ελλάδα που θέλουμε και ήδη χτίζουμε. Την Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά και πιο συνεκτική κοινωνικά. Την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους και αισιόδοξους.

Ο κ. Γιάννης Μπρατάκος είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή