Κακό προηγούμενο ο Βίκτορ Ορμπαν

Κακό προηγούμενο ο Βίκτορ Ορμπαν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνητή ομοφωνία (διά της απουσίας Βίκτορ Ορμπαν, τον οποίο ο Ολαφ Σολτς «έστειλε για καφέ») μέσω της οποίας επετεύχθη η αποδοχή της παροχής στην Ουκρανία καθεστώτος χώρας που μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., έχει θορυβήσει αρκετούς και στην Αθήνα, κυρίως λόγω του προηγουμένου που δημιουργεί. Η Ελλάδα, βέβαια, δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, ωστόσο, η προώθηση ενός θέματος με την ουσιαστική «αποχή» ενός από τους «27» δημιουργεί προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις (βλέπε υπόθεση Μπελέρη, όπου το Βερολίνο έχει ήδη δείξει τα δόντια του).

Ο Χριστοδουλίδης και οι επόμενες συζητήσεις

Το ζήτημα, άλλωστε, έθιξε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ως ηγέτης μιας μικρής χώρας, το ήμισυ της οποίας βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή, καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. «Η επιτυχία της Ε.Ε. όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από ένα διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη-μέλη σε μια κοινή προσέγγιση. Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα αρνητικό, ένα προηγούμενο το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης για τον «καφέ» του κ. Ορμπαν.

Η απορία και τα λουλούδια

Θα μπορούσε να αναγνωσθεί και σαν μιας μορφής άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να απαντήσει στην απορία που εξέφρασε γι’ αυτόν από τη Θεσσαλονίκη ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όταν, αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, έψαχναν να βρουν πολύ αυτό το φιντάνι;». Ο κ. Κασσελάκης δεν θέλησε να τροφοδοτήσει μια αντιπαράθεση με τον κ. Κουτσούμπα. «Θα του θύμιζα τις λέξεις του συντρόφου Μάο, αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», απάντησε.

Θερμό επεισόδιο

Η παρουσία του προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Χρίστου Λιάπη, στη συζήτηση που είχε ο Στ. Κασσελάκης με εργαζομένους και επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, προκάλεσε ένα θερμό επεισόδιο. Το γεγονός ότι από το 2019 το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ έπαψε να υπάρχει και διορίζεται ο πρόεδρος του Δ.Σ. από την κυβέρνηση, προκάλεσε την έκρηξη του κ. Κασσελάκη, που του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά που δεν ανταποκρίνονται στην κοινωνία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν σας αναγνωρίζω καθόλου, ούτε πρακτικά ούτε ηθικά». Ο επικεφαλής του ΚΕΘΑ αποχώρησε, απαντώντας πως η κυβέρνηση ακούει την κοινωνία.

Ο Ερντογάν και τα F-16

Στο κρίσιμο για την Τουρκία θέμα των F-16 αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Να σημειωθεί ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών δεν υπάρχει καμία αναφορά στα F-16. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι θετικός σχετικά με τα F-16 και ότι είναι έτοιμος να κάνει κάθε είδους προτάσεις προς το Κογκρέσο για το θέμα αυτό». Πρόσθεσε, δε, ότι τον Αμερικανό πρόεδρο «ενδιαφέρει πάρα πολύ η προσέγγισή μας στη Σουηδία και η απόφαση που θα λάβει η Εθνοσυνέλευσή μας», μιλώντας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT