Μητσοτάκης: Η ομοφωνία δεν καταργείται

Μητσοτάκης: Η ομοφωνία δεν καταργείται

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις αποφάσεις στην Ε.Ε. με αφορμή τον Ορμπαν

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων. Η ομοφωνία θα εξακολουθεί να είναι ο κανόνας», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, η οποία ελήφθη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να βρίσκεται εκτός της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ολες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία. Τη στιγμή που έπρεπε να τοποθετηθούν τα κράτη-μέλη, η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από την πρόταση που συζητήθηκε η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα για αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και τις φυσικές καταστροφές. «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Εκτιμώ ότι θα προκύψει ένα έκτακτο Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να συμφωνήσουμε τότε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Κορυφής, ρωτήθηκε για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και το θέμα Μπελέρη στον απόηχο της παρέμβασης του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς υπέρ της υποψηφιότητας της Αλβανίας. «Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι «η προσέγγιση έχει κανόνες, είναι μια διαδικασία όπου κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά για μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του κράτους δικαίου. Το θέμα Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου, όχι διμερής διαφορά». Και υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε για να λυθεί το θέμα, για να μπορέσει και η Αλβανία να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Πάντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι στόχος είναι να ανοίξει το πρώτο διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία έως την επόμενη εβδομάδα. Διπλωματικές πηγές έσπευσαν να αποδώσουν τη συγκεκριμένη αναφορά στις σταθερές παραινέσεις σε αυτή την κατεύθυνση από την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, παραπέμποντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και προσθέτοντας ότι ακόμη και αν αύριο ικανοποιούνταν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται χωριστά για καθεμία από τις δύο χώρες, πάλι δεν θα υπήρχε χρόνος για να προετοιμαστεί η διαδικασία σωστά, ώστε να ξεκινήσει έπειτα από μία εβδομάδα.

«Το θέμα Μπελέρη δεν είναι διμερής διαφορά», επανέλαβε ο πρωθυπουργός – «Στόχος να ανοίξει το πρώτο διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την Αλβανία έως την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν.

«Σε καλή πορεία»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν έγινε συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ενώ αναφορικά με την αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα επανέλαβε ότι αποτελεί βήμα στην οικοδόμηση καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και ότι χρειάζεται χρόνος για να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. «Είμαι αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε σε καλή πορεία που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε και το δύσκολο ζήτημα που εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει».

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανθρωπιστική ανακούφιση στη Γάζα και ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για λύση δύο κρατών.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει μόνο τον Δεκέμβριο περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά και πρόσθεσε ότι μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT