Νέες άδειες παραμονής με ενστάσεις Σαμαρά

Νέες άδειες παραμονής με ενστάσεις Σαμαρά

Τροπολογία με στόχο να καλυφθούν από μετανάστες οι μεγάλες ελλείψεις σε δουλειές που απαιτούν χειρωνακτική εργασία

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέου τύπου άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών θεσμοθετείται από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. Αφορά όσους παραμένουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023 και διαθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν τη διαμονή τους στη χώρα τα τρία τελευταία χρόνια. Η ρύθμιση προκάλεσε την ηχηρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα γίνεται «φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών». Η κυβέρνηση απάντησε μέσω του υπουργού Εργασίας Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε πως «είναι άδικο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εμφανίζονται οπαδοί των ανοιχτών συνόρων».

Αδειες διαμονής για να βρεθούν εργάτες

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Νέου τύπου άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών, για εργασία, θεσμοθετείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα των ελλείψεων εργατικού δυναμικού αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο θα καταγραφούν πολλοί πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν στη χώρα χωρίς χαρτιά σε καθεστώς παρανομίας.

Η ρύθμιση αφορά όσους βρίσκονται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023, ενώ παράλληλα προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας. Η συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλήφθηκε χθες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Βουλή και υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 30.000 ανθρώπους οι οποίοι ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή μόνο στην Αττική εκκρεμεί η ανανέωση 149.000 αδειών διαμονής αλλοδαπών, οι οποίες έχουν λήξει καθώς δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για την επεξεργασία τους. Είναι φανερό ότι εφόσον ισχύσει η ρύθμιση, οι υπηρεσίες θα επωμιστούν ένα επιπλέον βάρος το οποίο δεν θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας αν δεν ενισχυθούν.

Η συγκεκριμένη, νέου τύπου άδεια διαμονής θα χορηγείται για μία φορά και μπορεί να έχει ισχύ τριών ετών – Βαριές ποινές σε εργοδότες που απασχολούν αδήλωτους.

Τα κριτήρια

Η νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία θα χορηγείται –σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ρύθμισης που κατατέθηκε– με απόφαση του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε πολίτες τριών χωρών που: α) διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για απασχόληση με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου, β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής, γ) συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και δ) συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 έτη συνεχούς παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης. Απαιτείται επίσης διαβατήριο ακόμα και αν αυτό έχει λήξει ή τεκμηριωμένη αδυναμία εφοδιασμού με διαβατήριο, λευκό ποινικό μητρώο, καταβολή παραβόλου ύψους 300 ευρώ και υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης με την οποία δεσμεύεται να απασχολήσει τον αιτούντα. Αδεια διαμονής χορηγείται και στον σύζυγο ή και τα τέκνα του αιτούντος εφόσον βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από την 30ή Νοεμβρίου 2023.

Οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη νέα άδεια έως το τέλος του 2024 ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μιας στάσης προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία. Η συγκεκριμένη άδεια διαμονής χορηγείται για μια φορά και μπορεί να έχει ισχύ τριών ετών, αλλά ο κάτοχός της στη συνέχεια μπορεί να αιτηθεί για άλλου είδους άδεια διαμονής εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Προκειμένου να υποβάλει αίτημα για αλλαγή άδειας ο αιτών θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος.

Ο στόχος της ρύθμισης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της χώρας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην αγορά εργασίας αλλά και η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Μέσω της ρύθμισης αυτής άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και εργάζονται σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας θα μπορέσουν να εντοπιστούν και να καταγραφούν και να αποκτήσουν τη δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης. «Αλλωστε η άδεια διαμονής εκδίδεται μόνον εφόσον ο πολίτης τρίτης χώρας μπορέσει να αποδείξει ότι θα ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα και θα ανακαλείται εφόσον διακοπεί η απασχόληση», τονίζεται στη σχετική κυβερνητική ενημέρωση. Οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα, πολλοί από τους οποίους είχαν άδειες διαμονής αλλά δεν μπόρεσαν να τις ανανεώσουν λόγω οικονομικής κρίσης, θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν και επιπλέον μέσω της διάταξης θα ενισχυθούν και τα δημόσια έσοδα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Φεύγουν

Η διάταξη αποφασίστηκε να κατατεθεί τη συγκεκριμένη περίοδο καθώς έχει παρατηρηθεί διαρροή μεταναστευτικού πληθυσμού προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως λ.χ. Αλβανών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στην ελληνική αγορά εργασίας. Αυτό συμβαίνει γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν χαρτιά και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας με καλύτερους όρους.

Oι ανάγκες ανά τομέα

60.000 θέσεις στον τουρισμό
50.000 εργάτες γης
20.000 θέσεις στη βιομηχανία

Ηχηρές ενστάσεις Σαμαρά για την τροπολογία

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Aνοδο του πολιτικού θερμομέτρου προκάλεσε ξαφνικά χθες το απόγευμα στη Βουλή, όπου για τρίτη ημέρα συζητείτο ο προϋπολογισμός του 2024, η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μέσω της οποίας εκφράζει τη διαφωνία του στην κατατεθείσα τροπολογία για ζητήματα περί την εργασία μεταναστών, που κατατέθηκε για να ψηφιστεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα. Η μεν κυβέρνηση δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, η δε αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά τη διαφοροποίηση του κ. Σαμαρά.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών” είναι λανθασμένη», σημειώνει αρχικά ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, που ως γνωστόν είχε και προσφάτως εκφράσει τη διαφορετική –ως προς την επίσημη κυβερνητική– θέση του αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Και αφού υποστηρίζει πως «η χώρα μας, με αυτή την τροπολογία, γίνεται επί της ουσίας φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», επισημαίνει ότι «η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού, και ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους» και καταλήγει: «Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος. Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης από του βήματος της Ολομέλειας, δηλώνοντας πως η παρέμβαση Σαμαρά «και με προβληματίζει και είναι σοβαρή», ανέφερε ότι δεν αντιδικεί με τον πρώην πρωθυπουργό, δήλωσε πρόθυμος να του εξηγήσει αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας και υπογράμμισε πως η τροπολογία δεν αλλάζει την κυβερνητική πολιτική έναντι της παράτυπης μετανάστευσης. «Είναι άδικο για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να εμφανίζονται οπαδοί της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων», πρόσθεσε.

Ζήτησε να αποσυρθεί – Απάντηση της κυβέρνησης μέσω του Αδ. Γεωργιάδη.

«Ελπίζουμε η Νέα Δημοκρατία να μην υποκύψει στις ακροδεξιές κραυγές και την αποσύρει», σχολίασε η Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ).

«Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά δείχνουν ότι σπείρατε ακροδεξιούς ανέμους και θερίζετε εσωκομματικές θύελλες. Καλά ξεμπερδέματα σας εύχομαι», σχολίασε δηκτικά, απευθυνόμενος στα έδρανα της πλειοψηφίας, ο Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ).

Από την άλλη, για «ντροπιαστική» τροπολογία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, για να συνεχίσει: «Επειδή ο τζάμπα μάγκας πέθανε, κάποιοι που κάνουν τους τζάμπα μάγκες να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον προϋπολογισμό και να παραιτηθούν, αφού δεν συμφωνούν. Στον κ. Σαμαρά απευθύνομαι». Για νομοθέτημα που «ουσιαστικά ακυρώνει την Επανάσταση του ’21» μίλησε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT