Γεραπετρίτης για ροζ σημαία: «Η οδηγία να αποσυρθεί δόθηκε πριν την τοποθέτηση Νατσιού»

Γεραπετρίτης για ροζ σημαία: «Η οδηγία να αποσυρθεί δόθηκε πριν την τοποθέτηση Νατσιού»

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών για την απόσυρση του έργου τέχνης της ροζ σημαίας από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελευθερία στην τέχνη και την έκφραση είναι κοινή παραδοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η παρέμβασή του υπουργείο Εξωτερικών για την απόσυρση του έργου τέχνης της ροζ σημαίας από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε πριν την παρέμβαση του επικεφαλής της «Νίκης στη Βουλή. 

«Και ως άνθρωπος και ως ακαδημαϊκός υποστηρίζω την ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης, ακόμη κι όταν είναι αιχμηρή και επιθετική» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε:

«Εδώ νομίζω το ζήτημα έχει να κάνει σε σχέση με το περιβάλλον που παρουσιάστηκε το έκθεμα. Θα δεχόμουν να έχω το συγκεκριμένα έργο σε ένα μουσείο ή σε γκαλερί ή στο σπίτι. Εδώ όμως μιλάμε για μια ανάρτηση έργου στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, «το προξενείο οφείλει να φέρει ακέραια τα εμβλήματα και τα σύμβολα της χώρας και να εξυπηρετεί του ομογενείς και να έχει χαρακτήρα ουδέτερο. Δεν είναι γκαλερί και χώρος για έκθεση».

«Η λογική είναι ότι η ελευθερία της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Ομως όταν μιλάμε για υπηρεσίες τους σκληρού πυρήνα του κράτους πρέπει να έχει ουδετερότητα όσον αφορά τα σύμβολα και τα εμβλήματα του κράτους», εξήγησε.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Γεραπετρίτη η απόφασή να αποσυρθεί η σημαία δεν σχετίζεται με την παρέμβαση του Δημήτρη Νατσιού της «Νίκης», καθώς όπως τόνισε, «η οδηγία που δόθηκε από το ΥΠΕΞ ομόθυμα από την υπηρεσιακή και πολιτειακή ηγεσία ήρθε πολύ πριν από την τοποθέτηση του κ. Νατσιού».

Τέλος, υποστήριξε ότι «το μήνυμα για την έμφυλη βία οφείλει να περνάει, όμως στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε εμβλήματα του κράτους σε υπηρεσία του σκληρού πυρήνα του κράτους. Οφείλαμε να έχουμε αυτή τη στάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT