Χαρίτσης: «Ιδιωτικά πανεπιστήμια; όχι, ευχαριστώ»

Χαρίτσης: «Ιδιωτικά πανεπιστήμια; όχι, ευχαριστώ»

Την πλήρη αντίθεσή της με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εκφράζει η Νέα Αριστερά.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αντίθεσή της με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εκφράζει η Νέα Αριστερά. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξει μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για αυτό που όντως χρειάζεται η χώρα μας: την αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Ιδιωτικά πανεπιστήμια; όχι, ευχαριστώ», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης και προσθέτει «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», ότι «αφορούν τον βαθύ ιδεολογικό πυρήνα της ελληνικής Δεξιάς και εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας». Υποστηρίζει ότι το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που «επαγγέλλεται η κυβέρνηση, είναι ένα ψέμα» και ότι «είναι ο δρόμος για τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων και της υποβάθμισης των πανεπιστημίων της χώρας μας». Σχολιάζει ότι «για να το επιτύχει αυτό, στηρίζεται σε μια διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 28 του Συντάγματος που καταστρατηγεί ευθέως το άρθρο 16».

Τονίζει ότι όμως «δεν είναι μόνο θέμα συνταγματικής τάξης. Είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό» και πως η κυβέρνηση της ΝΔ «απαξιώνει συστηματικά τα πανεπιστήμια» με τις πολιτικές επιλογές της. Σημειώνει ότι η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινείται στο 2,8% του ΑΕΠ έναντι 5% που είναι ο ευρωπαϊκός μ.ο. και ότι «σε ένα μελλοντικό τοπίο όπου ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια θα λειτουργούν συμπληρωματικά, ζητήματα δίκαιου ανταγωνισμού θα υποχρεώνουν την Πολιτεία να τα χρηματοδοτεί εξίσου με αποτέλεσμα αναπόφευκτα την περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δεύτερων».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι χρειαζόμαστε «πανεπιστήμια ισχυρά και εύρωστα, αναβαθμισμένα και εξωστρεφή, προσανατολισμένα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας» και πως «αυτά δεν μπορεί παρά να είναι τα δημόσια πανεπιστήμια». Υπογραμμίζει ότι απαιτούνται χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, κάλυψη των κενών σε υποδομές και προσωπικό, πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, αυτοτέλεια στη διοικητική τους λειτουργία. «Το δικό μας ελεύθερο πανεπιστήμιο είναι το δημοκρατικό και δημόσιο πανεπιστήμιο», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή