O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε εμβληματικός Γερμανός πολιτικός, από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση των δύο Γερμανιών –ίσως αυτός την υλοποίησε στον οικονομικό τομέα– και βέβαια ένας κοινοβουλευτικός με τη μακροβιότερη στην ευρωπαϊκή ιστορία κοινοβουλευτική θητεία, καθώς υπήρξε βουλευτής για πάνω από 50 χρόνια.
Ενας πολιτικός με σιδερένια θέληση, που πέρασε τη μισή σχεδόν ζωή του σε αναπηρικό καροτσάκι, κι όμως ανταποκρινόταν στα καθήκοντά του με το παραπάνω, συμμετέχοντας έως τα ξημερώματα στις ατελείωτες συνεδριάσεις του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Ως προς την Ελλάδα δεν έπαιξε τόσο δημιουργικό ρόλο όσο έπαιξε ως προς την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, διότι πίστεψε παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε στη λιτότητα και στο γερμανικό δόγμα του ordoliberalism και λιγότερο στην ανάγκη ευελιξίας και ρεαλισμού.
Επίσης, ίσως το βασικότερο, έκανε ένα σημαντικό λάθος και το λέω με όλο τον σεβασμό στη μνήμη του: Πίστεψε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν ήταν ικανό να ανταποκριθεί στην πειθαρχία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Σε αυτό ενδεχομένως τον παρέσυραν ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ, που ευτυχώς σήμερα δεν είναι εκεί· αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμερα είναι διαφορετικό απ’ αυτό που ήταν τότε. Ευτυχώς, τον διαψεύσαμε.
Η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ και η εξέλιξή της είναι πάρα πολύ θετική. Αυτό, όμως, είναι ένα μάθημα για όλους μας.
Προσωπικά τον σέβομαι, είχα μια άριστη σχέση μαζί του και τη διετία 2012-2014 που είχα την τιμή να είμαι υπουργός Οικονομικών η λέξη Grexit δεν βγήκε απ’ το στόμα του.
Είχα μια πολύ καλή προσωπική σχέση και πολύ καλή χημεία μαζί του. Μου είχε πει, βεβαίως, το γνωστό «Yannis, forget it», στο αίτημα για το κούρεμα χρέους, εξηγώντας μου ότι κανένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να πάει στην Bundestag και να ζητήσει κούρεμα χρέους, όπως προτείναμε τότε εμείς και συνηγορούσε το ΔΝΤ.
Μου εξήγησε, όμως, ότι μπορεί να γίνει ρύθμιση χρέους, όπως τελικά έγινε, και μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα, αυτή που η Ελλάδα αξιοποιεί μέχρι σήμερα.
* Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών.