Στο επίκεντρο η ασφάλεια

Το σκεπτικό της απόφασης Μητσοτάκη για διορθώσεις στο πεδίο της δημόσιας τάξης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας μια ατζέντα σταθερά προσηλωμένη στο Κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό που έκανε την περασμένη Τετάρτη θέλησε να κλείσει μια «μαύρη τρύπα»: αυτή της ασφάλειας, που τον πλήγωνε όχι μόνο στο δεξιό κοινό, όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά οριζοντίως, καθώς το αγαθό της ασφάλειας είναι σημαντικό για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» την περασμένη Τρίτη, η ανασφάλεια των πολιτών γύρω από θέματα εγκληματικότητας μεγάλωνε, σκαρφαλώνοντας στις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας.

Ουσιαστικά, οι αλλαγές που έγιναν την περασμένη Τετάρτη ήταν η εξής μία: να «ξηλωθεί» η πολιτική ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη. Ολες οι υπόλοιπες αλλαγές ήταν το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης. Επιπλέον, η επιλογή Μητσοτάκη να επαναφέρει στην Κατεχάκη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δείχνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σ’ αυτή τη φάση σε πειραματισμούς, αλλά σε μια δοκιμασμένη λύση με τον «ισόβιο» υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που έχει τέσσερις θητείες στην Κατεχάκη. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έδειξε πως δεν θέλει να χαλάσει τις ισορροπίες στο υπουργικό του, καθώς πλην του Γιάννη Οικονόμου, που ήταν το επίκεντρο του ανασχηματισμού, δεν είχαμε άλλη αποχώρηση υπουργού, κάνοντας εσωτερικό rotation.

Το αναστηλωμένο ανάκτορο των Αιγών θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στα Χανιά, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν.

Γνωστή συνταγή

Oπως λένε πάντως κυβερνητικές πηγές, οι «διορθωτικές κινήσεις» στις οποίες προχώρησε, έδειξαν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει, όπως έδειξε και την πρώτη τετραετία, στους δομικούς ανασχηματισμούς, αλλά παρεμβαίνει όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά. «Αυτό έκανε την Τετάρτη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές», έλεγε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει «πολλές φορές ακόμη μέχρι το τέλος της θητείας». Η λογική του Μητσοτάκη «παρεμβαίνω όταν υπάρχει ένα πρόβλημα», έχει εφαρμοστεί κι άλλες φορές, όχι μόνο με μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το είδαμε στην Εύβοια όταν δημιουργήθηκε ο φορέας για την ανασυγκρότησή της. Το είδαμε πρόσφατα με το κλείσιμο των γηπέδων μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη. «Ο Μητσοτάκης αρέσκεται να παρεμβαίνει άμεσα», λέει κυβερνητική πηγή, εξηγώντας τις αλλαγές στο Προστασίας του Πολίτη.

Η επόμενη μέρα

Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου αφήνουν ήδη πίσω τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και κοιτάνε την επόμενη μέρα. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρεθεί στο αναστηλωμένο ανάκτορο των Αιγών και θα ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, καθώς το Βασίλειο των Αιγών ήταν η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων, με έκταση περίπου 15.000 τ.μ. στο οποίο στέφθηκε βασιλιάς και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Χανιά για τα Θεοφάνια. Εκεί θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του. Στην ατζέντα θα βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά και οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρών στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πραγματοποιεί περιοδεία στο Ισραήλ και στην Τουρκία και θα κάνει «στάση» στη Σούδα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το πρόγραμμά του και θα βρίσκεται το Σάββατο στο πατρικό του στα Χανιά, ενώ αρχικά είχε προγραμματίσει να κάνει Θεοφάνια στην Αρίστη στο Πάπιγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή