Κυβέρνηση: Τα τρία πολιτικά συμπεράσματα του χθεσινού υπουργικού

Κυβέρνηση: Τα τρία πολιτικά συμπεράσματα του χθεσινού υπουργικού

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία βασικά πολιτικά συμπεράσματα έβγαλε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο του νέου έτους και μάλιστα με τη νέα σύνθεσή του μετά τον μίνι ανασχηματισμό.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως ο πρωθυπουργός θεωρεί βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης τον κακό της εαυτό και το είπε εμμέσως αλλά σαφώς. «Εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης», ανέφερε σε μία αποστροφή που έχει δύο μηνύματα:

• Το πρώτο μήνυμα είναι προς τους υπουργούς του, ζητώντας τους να είναι σοβαροί και να επικεντρώνονται στη δουλειά που τους έχει αναθέσει χωρίς παρεκκλίσεις. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν φαινόμενα χαλάρωσης και μαζί αλαζονείας, που είναι ένας μεγάλος κίνδυνος όταν έπειτα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι πάνω από 18 μονάδες.

• Το δεύτερο μήνυμα που εμπεριείχε η αποστροφή έχει να κάνει με την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός βλέπει πως από το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ουσιαστικά απουσιάζει πλέον η αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό είναι πως σε όλα τα υπουργικά μετά τις εκλογές ο ίδιος έχει αναφερθεί μόλις δύο φορές στην αντιπολίτευση, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις απουσιάζει κάθε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταγράψει την κατάρρευση που παρουσιάζει σήμερα.

Πώς επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό και τις κινήσεις του πρωθυπουργού η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης.

Κυβερνητική πηγή το εξηγεί στην «Κ» με πολύ απλό τρόπο: «Πριν από τις εκλογές ζητήσαμε καθαρή εντολή και οι πολίτες μας την έδωσαν. Τώρα αυτό που μας λένε είναι να κάνουμε όσα είπαμε και μετά θα κρίνουν αυστηρά εμάς».

Αλλο βασικό συμπέρασμα από το χθεσινό υπουργικό είναι η στόχευση της κυβέρνησης, που έχει να κάνει με τη βελτίωση της καθημερινότητας. Η γνωστοποίηση πως σήμερα θα έχουμε νέες ανακοινώσεις κατά της ακρίβειας από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα, δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει να δίνει αυτή τη μάχη με το Νο1 πρόβλημα για τους πολίτες. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που όλες έχουν την ίδια κατεύθυνση, καθώς αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή των πολιτών. «Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: σημαντικές μεταρρυθμίσεις με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα», τόνισε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολεοδομική μεταρρύθμιση, την επιστολική ψήφο, το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ενώ σύντομα, όπως είπε, ξεκινάει δημόσια διαβούλευση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Το τρίτο πολιτικό μήνυμα είναι το νέο πολιτικό ορόσημο που έβαλε ο πρωθυπουργός, το οποίο δεν είναι άλλο από τις ευρωεκλογές. Η φράση του πως πρέπει «να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας, και σίγουρα πια οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων» είναι χαρακτηριστική για το τι θέλει να δει ο κ. Μητσοτάκης με ορίζοντα, βεβαίως, την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του ότι μέχρι το καλοκαίρι θέλει να δει συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα ανά υπουργείο, σαν αυτά που, όπως είπε, διαπίστωσε στα τιμολόγια του ρεύματος, συγχαίροντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκτός του ότι δεν έκανε καμία αναφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν αναφέρθηκε καθόλου και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια για το οποίο θα τοποθετηθεί εκτενώς σήμερα το απόγευμα στις 6, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή