Κυβερνητικό σχέδιο για τους αποδήμους

Κυβερνητικό σχέδιο για τους αποδήμους

Η ανάπτυξη των δικτύων της Ομογένειας, η ενίσχυση της ελληνομάθειας και η προσέλκυση ομογενών στα ελληνικά ΑΕΙ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περαιτέρω ενίσχυση, ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με το μητροπολιτικό κέντρο αποσκοπεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοθέτημα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να λάβει αμέσως μετά σειρά για κατάθεση, επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.

Για «ένα πολύ καλά δουλεμένο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός του σχεδίου αυτού είναι «να υπάρχει για πρώτη φορά μία ενοποιημένη, συνεκτική και διαρκώς επικαιροποιούμενη στρατηγική με συγκεκριμένες προτεραιότητες και στοχεύσεις για τους απόδημους Ελληνες, σε συνέχεια των σχετικών πρωτοβουλιών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την επιστολική ψήφο». Μεταξύ των ειδικότερων στόχων που επιχειρείται να επιτευχθούν, όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, είναι: α) Η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας. β) Η περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της ελληνομάθειας με έμφαση στην ελληνική γλώσσα. γ) Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους Ελληνες του εξωτερικού. δ) Η διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας. ε) Η λήψη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση νέων ομογενών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Συμπληρωματικά, προαναγγέλλοντας την κατάθεση του σχεδίου νόμου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ως προς επίτευξη στόχους την «καταπολέμηση του brain drain» και «την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δημόσια διπλωματία», με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα να υποστηρίζει ότι βασικός άξονας του συγκεκριμένου σχεδίου είναι «η βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω της ψηφιοποίησης». Ως προς την παράμετρο της ψηφιοποίησης, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για «το μητρώο απόδημου Ελληνισμού», όπως επίσης και για «σύστημα ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης».

Σχετικά με το μητρώο, ο κ. Κώτσηρας έχει αναφέρει ότι σε αυτό «θα μπορούν να εγγραφούν οι Ελληνες του εξωτερικού, ώστε να ενημερώνονται για δράσεις των διπλωματικών μας αρχών». Αναφορικά με «το σύστημα ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης», επισημαίνεται ότι με την «αποστολή ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης όσοι Ελληνες πολίτες του εξωτερικού έχουν δηλώσει, με την εγγραφή τους στην ψηφιακή υπηρεσία, ότι επιθυμούν να ειδοποιούνται από το σύστημα θα λαμβάνουν μήνυμα στο με ενημερώσεις και οδηγίες για την προσωπική τους ασφάλεια σε περιόδους κρίσης, φυσικών ή μη καταστροφών και επικίνδυνων καταστάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή