NΔ: Η νέα διαφωνία Σαμαρά και οι ισορροπίες στην ΚΟ – Ποιοι καταψηφίζουν

NΔ: Η νέα διαφωνία Σαμαρά και οι ισορροπίες στην ΚΟ – Ποιοι καταψηφίζουν

Ηδη υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι έχουν δηλώσει δημόσια πως δεν πρόκειται να απόσχουν αλλά θα καταψηφίσουν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμή που πήγαινε κατευθείαν στο Μαξίμου εμπεριείχε η χθεσινή, σύντομη αλλά ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, βάλλοντας ευθέως κατά της θέσης που εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός περί αποχής. Ο κ. Σαμαράς, προσερχόμενος στο δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του οικείου δικηγορικού συλλόγου, δήλωσε αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πως «στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για αυτό το ζήτημα», προαναγγέλλοντας μάλιστα πως θα τοποθετηθεί και στη Βουλή «όταν έρθει η ώρα».

Ο κ. Σαμαράς όμως, ακολούθως, κλιμάκωσε την κριτική του. Ερωτώμενος για τη στάση αποχής, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αξιοπρεπή», ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική εμμέσως πλην σαφώς στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;». Η κλιμάκωση της κριτικής Σαμαρά και η προαναγγελία του για τοποθέτηση στη Βουλή δημιούργησε μεν νευρικότητα στο Μαξίμου, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο σχόλιο από κυβερνητικές πηγές.

«Θα λέμε στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», είπε για την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ποιοι καταψηφίζουν

Η παρέμβαση πάντως του Αντώνη Σαμαρά ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που έχει ανοίξει πλέον η συζήτηση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως θα πείσει αμφιταλαντευόμενους βουλευτές να μετακινηθούν στο «ναι» και διαφωνούντες να πάνε στην αποχή.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσον η παρέμβαση Σαμαρά, η οποία δεν θα είναι η τελευταία όπως είπε, θα επηρεάσει προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα οδηγήσει σε περισσότερες ψήφους κατά του νομοσχεδίου.

Ηδη υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι έχουν δηλώσει δημόσια πως δεν πρόκειται να απόσχουν αλλά θα καταψηφίσουν. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Κώστας Καραγκούνης που έχει δηλώσει την αντίθεσή του, ενώ χθες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε πως δεν προτίθεται να απόσχει, αλλά θα καταψηφίσει. Την καταψήφιση έχει επιλέξει και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται οι Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ανδρέας Κατσανιώτης και Θανάσης Δαβάκης.

Το γεγονός πάντως ότι αυτή είναι η τρίτη παρέμβαση Σαμαρά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με αιχμές προς την κυβέρνηση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πρώην πρωθυπουργού να μιλάει όποτε διαφωνεί με κάτι, ενώ κατά την πάγια τακτική του το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε κάθε σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT