Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το διπλό μέτωπο του Μαξίμου

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το διπλό μέτωπο του Μαξίμου

Πιέσεις εκ των έσω αλλά και από την αντιπολίτευση για τα ομόφυλα ζευγάρια

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφίπλευρη πίεση εκδηλώνεται προς την κυβέρνηση με επίκεντρο την επικείμενη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και τις τελικές πρόνοιες όσον αφορά την τεκνοθεσία.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης τηρείται από αρκετά στελέχη στάση αναμονής μέχρι να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της ρύθμισης που η κυβέρνηση θα φέρει στον δημόσιο διάλογο.

Μέχρι στιγμής, από το εσωτερικό της Ν.Δ. το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα Μάκης Βορίδης, καθώς ο υπουργός Επικρατείας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση. Ανάλογη τοποθέτηση έχει κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών καθώς και αρκετών βουλευτών.

Την αρχή από πλευράς βουλευτών έκανε χθες ο Θάνος Πλεύρης, που δήλωσε τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λέγοντας ότι δεν θα την ψηφίσει.

Σχεδόν στο σύνολό του το πολιτικό τοπίο κινητοποιείται, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν με «όχημα» τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να καταφέρουν πλήγματα στην εικόνα σταθερής υπεροχής που διατηρούν η κυβέρνηση και η Ν.Δ.

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος διαμορφώνονται προσδοκίες για προσέλκυση του πιο συντηρητικού τμήματος ψηφοφόρων της Ν.Δ., που και δημοσκοπικά εμφανίζεται να τοποθετείται αρνητικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην άλλη πλευρά, στο κεντροαριστερό τόξο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται στη λογική καταγγελίας της κυβέρνησης για επίπλαστη προοδευτικότητα, για ατολμία και μισό βήμα σε ένα ζήτημα ισότητας και δικαιωμάτων, που δεν χωρά παζάρια, ισορροπίες και συμβιβασμούς.

Δεξιά της Ν.Δ.

Ηδη χθες, και πριν ακόμη γίνει γνωστό το πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση θα κινηθεί, τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., που προφανώς προσβλέπουν σε εκλογικά οφέλη από ένα θέμα που υπηρετεί περισσότερο τον κεντρώο προσανατολισμό της κυβερνώσας παράταξης, αλλά ενεργοποιεί αρνητικά αντανακλαστικά στο συντηρητικό ακροατήριο, κινητοποιήθηκαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι Νίκη και Ελληνική Λύση εμφανίστηκαν να διαγκωνίζονται για την πιο προωθημένη αντίδραση απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ζητώντας την άμεση εμπλοκή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, ζήτησε δημοψήφισμα. «Ζητούμε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα, το οποίο είναι κορυφαία στιγμή έκφρασης της ετυμηγορίας του λαού σε ένα δημοκρατικό κράτος», είπε ο κ. Νατσιός.

«Πλήρη δικαιώματα», η θέση της Νέας Αριστεράς – Εκλογές ζητεί η Ελλ. Λύση και δημοψήφισμα η Νίκη.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) έσπευσε να πλειοδοτήσει. «Εμείς δεν μιλάμε για δημοψηφίσματα. Οχι! Μιλάμε για εκλογές!» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν ενημέρωσαν πριν από τις πρόσφατες εκλογές ότι θα φέρουν «νόμο για την τεκνοθεσία και τον γάμο των ομοφυλοφίλων».

Το κεντροαριστερό τόξο

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κατ’ αρχάς θετικό, αν και εσωτερικά ακούγονται διαφορετικές φωνές όσον αφορά το δικαίωμα στην τεκνοθεσία και την απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητέρα, που καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται δημόσια.

«Η θέση μας είναι εδώ και πολλά χρόνια η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ό,τι θέμα αφορά στην τεκνοθεσία και την υιοθεσία, το κριτήριο μας θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του. Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και στη Βουλή θα κριθούμε όλοι μας» σημείωσε, πάντως, το πρωί, μιλώντας στο Open ο Nίκος Ανδρουλάκης.

Συμπλήρωσε δε, με φόντο τις αντιδράσεις βουλευτών και Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας ότι «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί. Εμείς δεν πρόκειται να “δέσουμε τα κορδόνια” της Νέας Δημοκρατίας».

Φαίνεται, πάντως, ότι το κόμμα θα επιδιώξει να τηρήσει διακριτή στάση σε σχέση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να φέρει τη δική του πρόταση για γάμο ομόφυλων ζευγαριών και δικαίωμα στην τεκνοθεσία χωρίς περιορισμούς.

Στην αριστερή πτέρυγα του πολιτικού φάσματος επίσης επιδιώκεται να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της είναι κατ’ επίφασιν προοδευτική, καθώς θέτει περιορισμούς. Υπέρ της παροχής του συνόλου των δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια, όσον αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία, τοποθετήθηκε χθες ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή