Εξεταστική για Τέμπη: Ζητούν τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού

Εξεταστική για Τέμπη: Ζητούν τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού

Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας ζήτησε από την πρόεδρο της ΡΑΣ η Εξεταστική Επιτροπή. «Η γνωμάτευση που παρουσίασε η κ. Τσιαπαρίκου εγείρει μείζονα ερωτήματα για την εγκυρότητα, αλλά και την αξιοπιστία της», ανέφεραν κύκλοι της πλειοψηφίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας ζήτησε από την πρόεδρο της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», με πρωτοβουλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ., πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σημαντικά προβλήματα υγείας του μηχανοδηγού (εγκεφαλικά ανευρύσματα), διατυπώνοντας το ερώτημα εάν η ΡΑΣ γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του.

Στην απάντησή της, η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων είπε ότι η ευθύνη για τις ιατρικές εξετάσεις αφορά τη σιδηροδρομική επιχείρηση, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους ιατρούς (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο) και ότι την τελική έγκριση δίνει ο γενικός παθολόγος. Αναφορικά με τον μηχανοδηγό, είπε πως υπήρχε πιστοποιητικό και ότι είχε κριθεί ικανός.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβδαρίδης αντέτεινε ότι ναι μεν ο γιατρός έχει την ευθύνη της υπογραφής του, ωστόσο και η πρόεδρος της ΡΑΣ «έχει την ευθύνη της δικής της υπογραφής».

Αναφερόμενος σε δύο πιστοποιητικά που παρουσίασε στην επιτροπή η κ. Τσιαπαρίκου, είπε ότι, όπως προκύπτει, στο ένα υπάρχουν υπογραφές τεσσάρων γιατρών και στο άλλο υπογραφές τριών γιατρών.

«Δηλαδή δώσαμε πιστοποιητικό ικανότητας σε έναν άνθρωπο, που φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε τουλάχιστον από έναν γιατρό. Δεν ξέρουμε εάν το πρόβλημα υγείας έχει επισημανθεί από τους γιατρούς, εάν έχει αναγραφεί στον φάκελο, το πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ρυθμιστική Αρχή έπρεπε να μη μείνει εφησυχασμένη με όλα αυτά τα πιστοποιητικά και δεν θέλω να πιστέψω ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει με τους εξεταστές των μηχανοδηγών, για το εάν ήταν επαρκείς μηχανολογικά», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ζητάμε τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρείται υποχρεωτικά στη ΡΑΣ και τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρεί η Hellenic Train. Να καταλήξουμε τελικά, εάν αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να ανέβει στα τρένα ή δεν μπορούσε και ήταν επικίνδυνος».

Επισημαίνεται πως με το το αίτημα αναζήτησης του πλήρους ιατρικού φακέλου συμφώνησε ο εισηγητής της μειοψηφίας Βασίλης Κόκκαλης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι η επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας κατατείνει στο ότι φταίει η κ. Τσιαπαρίκου, για το εάν το πιστοποιητικό υγείας ήταν ορθό ή όχι.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, σημείωσε ότι το ανθρώπινο λάθος ως κυβερνητικό αφήγημα επανέρχεται συστηματικά και ότι η πλειοψηφία προέταξε την πρόεδρο της ΡΑΣ, ενώ στον κατάλογο μαρτύρων προηγούντο οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Καραμανλής.

Η εξέταση της κ. Τσιαπαρίκου θα συνεχιστεί την Τετάρτη, μετά και την προσκόμιση του πλήρους ιατρικού φακέλου του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας, τον οποίο ζήτησε η εξεταστική επιτροπή.

Κύκλοι πλειοψηφίας: «Από τον Αννα στον Καϊάφα…»

Για «μπαλάκι ευθυνών» έκαναν λόγο κύκλοι της πλειοψηφίας, μετά την κατάθεση της προέδρου της ΡΑΣ στην Εξεταστική Επιτροπή, τονίζοντας πως «τη συνεδρίαση μονοπώλησαν οι αποκαλύψεις για την κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας (2 εγκεφαλικά επεισόδια με ιστορικό υποτροπής) που ήρθαν χθες και σήμερα το φως της δημοσιότητας». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η γνωμάτευση που ενέκρινε η ΡΑΣ και παρουσίασε η κ. Τσιαπαρίκου στην επιτροπή δεν φέρει ούτε ΑΜΚΑ, αλλά ούτε και αριθμό ταυτότητας, εγείροντας μείζονα ερωτήματα για την εγκυρότητά της, αλλά και την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας ελέγχου των ιατρικών πιστοποιητικών από την ανεξάρτητη αρχή και εν γένει για τη συνολική λειτουργίας της».

Μιλώντας για διαδικασία «από τον Αννα στον Καϊάφα…» οι κύκλοι της πλειοψηφίας υπογραμμίζουν πως «μπορεί μεν η Hellenic Train να είναι υπεύθυνη για τις ιατρικές εξετάσεις και την καταλληλότητα του προσωπικού της, η ΡΑΣ όμως είναι εκείνη που έχει τον τελικό λόγο της πιστοποίησης αυτής της καταλληλότητας, μέσω του Μητρώου πιστοποιημένων ιατρών που διατηρεί, ακριβώς για τον συγκεκριμένο σκοπό. Αραγε, ήλεγξε ποτέ αυτούς τους γιατρούς που εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας των οδηγών;», αναφέρουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT