Ανταλλαγή πυρών στην Εξεταστική με φόντο τα Τέμπη

Ανταλλαγή πυρών στην Εξεταστική με φόντο τα Τέμπη

Kατηγορίες περί έναρξης συγγραφής πορισμάτων πριν καταθέσουν βασικοί μάρτυρες εκτοξεύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ανακύπτει από την ανταλλαγή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σοβαρών κατηγοριών ως προς τη στρατηγική που εκάστη πλευρά ακολουθεί, πριν ακόμη εξεταστούν μάρτυρες που εκ της θέσεώς τους έχουν άμεση γνώση πτυχών του δυστυχήματος. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη καταγράφονται επισήμως κατηγορίες περί έναρξης συγγραφής πορισμάτων, με κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την πλειοψηφία για προσπάθεια συγκάλυψης κυβερνητικών ευθυνών και τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της υπόθεσης. Οι περισσότερες πλευρές, πάντως, όπως προκύπτει από τις έως τώρα τοποθετήσεις τους, φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα.

«Με ονοματεπώνυμο»

«Ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε δεδομένες τις κυβερνητικές ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα, που έχουν το ονοματεπώνυμο Κώστας Αχ. Καραμανλής», σημειώνουν επισήμως οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Β. Κόκκαλης, Αλ. Αυλωνίτης, Δημ. Καλαματιανός και Γ. Σαρακιώτης, που μετέχουν στην επιτροπή. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Μιλένα Αποστολάκη υποστηρίζει πως τα μέλη της πλειοψηφίας «έχουν αρχίσει ήδη να γράφουν» το πόρισμα και πως σε αυτό «από τώρα είναι γραμμένο» ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες «σε σχέση με την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά. Εδώ συζητάμε για μια συγκεκριμένη ευθύνη που υπάρχει, και αυτή, δυστυχώς, είναι συγκεκριμένης κυβέρνησης και συγκεκριμένου υπουργού». Τον ισχυρισμό περί έναρξης συγγραφής του «γαλάζιου» πορίσματος φάνηκε να υιοθετεί και ο βουλευτής της Νίκης Τ. Οικονομόπουλος, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση του εισηγητή της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδη.

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στις κατηγορίες που δέχονται εξαρχής, τονίζουν ότι είναι προσηλωμένοι «στον στόχο της εξεταστικής επιτροπής, που είναι να φωτιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές αυτής της τραγωδίας». Με αφορμή δε την κατάθεση του πρώην υπουργού Δημ. Ρέππα (χθες κατέθεσε ως μάρτυρας ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ για τη σημερινή συνεδρίαση προγραμματίστηκε η κατάθεση του κ. Κ. Χατζηδάκη – άπαντες με την ιδιότητά τους ως πρώην υπουργών Μεταφορών) η Νέα Δημοκρατία έστρεψε τα βέλη της στο ΠΑΣΟΚ για τα έργα προηγούμενων κυβερνήσεών του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι «γαλάζιοι» αναφέρουν ότι «ο αρχιτέκτονας της εξαθλίωσης του ΟΣΕ Δημήτρης Ρέππας υπερασπίστηκε με πάθος τη θητεία του και την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που δεν είχε ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου που αφέθηκε στη μοίρα του». Το ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία το 2009 παρέδωσε τον ΟΣΕ με σωρευμένο χρέος 10,7 δισ. ευρώ και το 2023 λειτουργούσε τον ΟΣΕ χωρίς δικλίδες ασφαλείας κυκλοφορίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, έστρεψε τα βέλη του κατά του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, υποστηρίζοντας πως «εμφανίστηκε απόλυτα ταυτισμένος με την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Νέα καθυστέρηση

Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας η κ. Ελένη Καραγεωργοπούλου υποστηρίζει πως δεν αναμένει «ότι η έκβαση των πορισμάτων θα είναι τέτοια που θα απονείμει τελικά τη δικαίωση των θυμάτων, των επιζώντων από το δυστύχημα και των τραυματισμένων ανθρώπων». Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται σήμερα κιόλας να υπάρξει νέα καθυστέρηση στην πορεία των εργασιών, καθώς το νέο διαδικαστικό ζήτημα που ανέκυψε είναι η κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου Δημ. Μαρκόπουλου από την κ. Πέτη Πέρκα (Νέα Αριστερά), με το επιχείρημα ότι με τη στάση του μεθοδεύει τη συγκάλυψη. Για «παρελκυστική λογική» της πρότασης της Νέας Αριστεράς μίλησε ο κ. Μαρκόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή