Συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν με φόντο την Κομισιόν

Συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν με φόντο την Κομισιόν

Θα έχουν τετ α τετ αύριο, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πρόσφατη και αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να κατέβει υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου δημιούργησε επιπρόσθετη πίεση στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανοίξει τα χαρτιά της άμεσα όσον αφορά την παραμονή της ή όχι στην προεδρία της Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες είναι κοινό μυστικό ότι η ίδια επιθυμεί μία ακόμη θητεία στο Μπερλεμόντ και στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές μιλώντας στην «Κ» εντάσσουν τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αύριο Πέμπτη. Η «φορτωμένη» ατζέντα της με σειρά επαφών και με τον Φινλανδό και τον Σουηδό πρωθυπουργό στο τέλος της εβδομάδας δίνει την εντύπωση ότι ξεκινάει ήδη παρασκηνιακή «εκστρατεία», ώστε να διασφαλίσει τη στήριξή τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, προκειμένου να συναντηθεί άμεσα με τον κ. Μητσοτάκη, η κ. Φον ντερ Λάιεν θα αποχωρούσε χθες το απόγευμα από το Νταβός για να παραστεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, να μεταβεί ακολούθως –μαζί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό– στην ιταλική πόλη Φορλί, που βίωσε καταστροφικές πλημμύρες το καλοκαίρι, για να επιστρέψει και πάλι στο ελβετικό θέρετρο το βράδυ της ίδιας μέρας. Σε ερώτηση της «Κ», εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, προγραμματίστηκε στη βάση ενός «βολικού προγραμματισμού» και για τους δύο ηγέτες, καθώς θα παρευρεθούν στο ίδιο μέρος την ίδια ημέρα. Η σχέση των δύο ηγετών άλλωστε είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, κάτι που έγινε αντιληπτό και από την απόφαση της κ. Φον ντερ Λάιεν να κάνει ολιγοήμερες διακοπές φιλοξενούμενη στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, το καλοκαίρι. Ο ίδιος εξάλλου είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής της «οικογένειας», του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), καθώς ηγείται πλειοψηφικής κυβέρνησης και η γνώμη του προφανώς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και όσον αφορά την υποψηφιότητά της να ηγηθεί της λίστας του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές, που θα πρέπει να γνωστοποιηθεί έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι μηχανισμοί του ΕΛΚ είναι ήδη σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει και του συνεδρίου στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι, με στόχο τη διατήρηση της εκλογικής πρωτιάς, ώστε να έχει κεντρικό ρόλο στην επιλογή προσώπων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Στην έντονη φημολογία για τα πιθανά πρόσωπα στη φαρέτρα του ΕΛΚ είχε περιληφθεί και εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο ωστόσο σε πρόσφατη συνέντευξή του να διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι «δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή