Επιστροφή στη μοναξιά μετά το weekend

Επιστροφή στη μοναξιά μετά το weekend

Ο Κασσελάκης αποφασίζει χωρίς «πρωινό καφέ», προκαλώντας γκρίνια στο κόμμα

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατόν είκοσι ημέρες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κεράσει ακόμα «πρωινό καφέ» στην Κουμουνδούρου. Το άτυπο καθοδηγητικό όργανο, η εξ απορρήτων συνεδρίαση που παραδοσιακά κυβερνήσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναβάλλουν, ό,τι και αν έχει συμβεί, φαίνεται να μη συγκινεί τον νέο πρόεδρο. Οι καφέδες που ήπιε στις Σπέτσες με τους βουλευτές δεν μετράνε. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξελίξει την καθιερωμένη πρωινή συνάντηση σε Πολιτικό Κέντρο αναβαθμίζοντας ακόμα πιο πολύ τον ρόλο της, αυξάνοντας παράλληλα και τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως είναι αρκετοί όσοι έχουν επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο τη σημασία και την ανάγκη μιας καθημερινής ζύμωσης που θα θέτει προτεραιότητες και θα χαράσσει τη γραμμή, η οποία θα ακολουθείται μέχρι κεραίας από όλο το κόμμα. Βλέπουν, άλλωστε, τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν. Πολύ λίγοι, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώριζαν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Ακρόπολη την Τρίτη, όπως και αρκετές άλλες κινήσεις του. Από το πώς ένας αρχηγός φτάνει σε μια απόφαση μέχρι και τον τρόπο που θα την ανακοινώσει μεσολαβεί μια διαδικασία συλλογική. Σε διαφορετική περίπτωση αρκετά στελέχη που επιθυμούν να λειτουργήσουν και να δράσουν ομαδικά βρίσκονται εκτεθειμένα.

Θα φτιάξει τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης Πολιτικό Κέντρο ή θέλει να αποφασίζει μόνος του; Και αν τελικά προχωρήσει, το ερώτημα είναι ποια στελέχη θα επιλέξει να έχει δίπλα του. Τα δημοκρατικά κόμματα έχουν μια δομή, που η «αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο» δεν μπορεί να την καταργήσει. Προς το παρόν το σερβίτσιο με τα φλιτζάνια του καφέ παραμένουν το ένα πάνω στο άλλο στο κυλικείο του πρώτου ορόφου της Κουμουνδούρου. Του Στέφανου Κασσελάκη του λείπει η πολιτική εμπειρία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει πως δεν προσπαθεί. Κάθε άλλο. Είναι αεικίνητος, σκέφτεται συνέχεια διαφορετικές δράσεις, εφευρίσκει τρόπους να ερεθίσει τα μέσα ενημέρωσης και σε πολλές περιπτώσεις καθορίζει την πολιτική ατζέντα, όπως έγινε με την κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ποια ήταν όμως η ανάγκη να ανακοινώσει πειθαρχικά μέτρα, όταν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα είχε υπογράψει μια πρόταση νόμου πιο προωθημένη και από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας; Προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης γνώριζε ή είχε υποψιαστεί τις ενστάσεις του Παύλου Πολάκη. Σχεδόν κανείς στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν βάζει το χέρι του στη «φωτιά» για τη στάση του Χανιώτη βουλευτή, όταν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια φτάσει στη Βουλή.

Η κρίση

Oσο η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται, το βλέμμα όλων στρέφεται στον Αλέξη Τσίπρα. Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο νεύμα του που να δείχνει αλλαγή στάσης.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχουν διαλυτικές τάσεις και αρκετοί φαίνεται να ενοχλούνται από μια παραομάδα που είναι «εκτός των τειχών», ωστόσο καταφέρνει να παρεμβαίνει στα πράγματα. Πρόσωπα που γνωρίζουν συνθήκες και καταστάσεις αναφέρουν ως χαρακτηριστική περίπτωση την επίθεση που δέχτηκε η Δώρα Αυγέρη από καλλιτέχνη που είναι ιδιαιτέρως ενεργός στα social media, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή η εκπρόσωπος Tύπου επιχείρησε –σε συνεννόηση με υψηλότερα κλιμάκια– να ρίξει τους τόνους για τα περί κομματικής πειθαρχίας. Μπορεί εντάσεις να μην υπήρξαν, ωστόσο φαίνεται πως τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο μετά το «άδειασμα» που επεφύλαξε ο πρόεδρος στην κ. Αυγέρη. Oταν αρχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ» των στενών συνεργατών τόσο νωρίς, κανείς αρχηγός δεν μπορεί να ζητήσει από τον κόσμο να τον εμπιστευτεί. Η Δώρα Αυγέρη είναι από τα πρώτα στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, πιστεύοντας το όραμά του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Oπως δημοσίευσε η «Κ» την Τρίτη, ένα ραντεβού μετά την Κεντρική Επιτροπή μεταξύ της ίδιας και του Στέφανου Κασσελάκη, στο οποίο προστέθηκε ο Μανώλης Καπνισάκης, σήμανε τελικά τη λήξη του συναγερμού.

Eχουν γίνει κινήσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη που θα μπορούσαν να εκτιμηθούν ως προσπάθειες εδραίωσης του αρχηγικού του προφίλ. Από τις προτάσεις για διαγραφές, την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες, μέχρι και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάδειξη της ευρωλίστας που δεν συμβαδίζει απολύτως με το καταστατικό. Το δάνειο προς τα κομματικά ΜΜΕ, παρά τα όσα ακούστηκαν, δεν δίχασε το κόμμα, καθώς μπορεί να μην είναι κάτι συνηθισμένο, ωστόσο ήταν μια πράξη που εξελήφθη ως ένδειξη κομματικού πατριωτισμού. Eδωσε διέξοδο σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι το εξής:

Η ανησυχία για αλλοίωση του χαρακτήρα του κόμματος ήταν ο βασικός λόγος αποχώρησης των στελεχών της πρώην ομάδας των «6+6» και της «Ομπρέλας». Ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με μονοψήφια νούμερα και η «μουρμούρα» δεν έχει φύγει. Υπάρχουν ωστόσο στελέχη που θυμίζουν τον «θόρυβο» που έκανε ο Στέφανος Κασσσελάκης στις εσωκομματικές εκλογές και εκτιμούν πως έχει «κρυφά χαρτιά» και θα φέρει τα πάνω κάτω όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Πιστός στην ουδετερότητα

Oσο πάντως η ανάκαμψη δεν έρχεται και τα δομικά προβλήματα παραμένουν, είναι φυσιολογικό το βλέμμα όλων να στρέφεται στον Αλέξη Τσίπρα. Θα πάρει κάποια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός την κατάσταση στα χέρια του; Και πότε θα αρχίσει να παρεμβαίνει; Δεν υπάρχει κάποιο νεύμα από τη λεωφόρο Αμαλίας (όπου είναι το νέο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού) που να δείχνει κάποια αλλαγή στάσης. Στην ουδετερότητα έχει μείνει πιστός από το Ζάππειο και μετά, μη σχολιάζοντας ακόμα και υπερβολές που έχουν ακουστεί. Οι ευρωεκλογές εκτιμάται πως αποτελούν το κομβικό σημείο για αποφάσεις όχι μόνο για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά συνολικά για την Κεντροαριστερά. Oσον αφορά τη σιωπή του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να στέλνει μηνύματα που μπορούν να πιάσουν «κεραίες» είτε ιδιαιτέρως ευαίσθητες είτε συγχρονισμένες σε ειδικές «υψηλές ή χαμηλές» συχνότητες.

Γαβριήλ για την Ευρωβουλή

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές βρίσκονται στη Νέα Αριστερά. Υποψηφιότητες δεν έχουν πέσει στο τραπέζι, καθώς είναι εξαιρετικά νωρίς. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο κορυφαίο στέλεχος να «μετακομίσει» στη Ευρωβουλή προκειμένου να «δυναμώσει» η λίστα. Οι σκέψεις, πάντως, που συζητούνται στο παρασκήνιο αφορούν ένα πρόσωπο που δεν έχει συμμετοχή στη ρουτίνα της συγκρότησης του νέου φορέα: τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η απήχηση που έχει ο πρώην βουλευτής στον κόσμο της Αριστεράς, η συνεπής στάση που έχει κρατήσει όλα τα τελευταία χρόνια απέχοντας από τα κοινά, αλλά και η στήριξη προς τον Αλέξη Τσίπρα και την Εφη Αχτσιόγλου σε κρίσιμες εκλογικές μάχες, τον φέρνουν πάντα πρώτο στα σενάρια ένταξης στην ευρωλίστα του νέου φορέα που θα συγκροτηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή