ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιξε η αυλαία στις Σπέτσες – Στόχος η πολιτική μπουνάτσα

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιξε η αυλαία στις Σπέτσες – Στόχος η πολιτική μπουνάτσα

Αρχισαν οι εργασίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιούνται στις Σπέτσες

7' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική στόχευση τα «ήρεμα νερά» στο κόμμα, άρχισε από χθες η πολυσυζητημένη διήμερη «ανταλλαγή απόψεων» της Κ.Ο. που φιλοξενεί ο Στέφανος Κασσελάκης στις Σπέτσες. Σε μη πολιτικό επίπεδο, από τα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Κασσελάκης και οι βαλίτσες του δεν έφθασαν… μαζί στο νησί, οι κάτοικοι του οποίου δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία να «φιλοξενηθεί» εκεί η συνεδρίαση.

Στόχος η πολιτική μπουνάτσα

Της Ηλιάνας Μάγρα

Κατά τις 8.30 χθες το πρωί, στην πύλη 8 στο λιμάνι του Πειραιά, εργαζόμενοι με πορτοκαλί μπουφάν έστρωναν μια γαλάζια λεπτή μοκέτα πάνω σε μια εξέδρα. «Είναι τα Θεοφάνια για τους Παλαιοημερολογίτες», λένε στην «Κ». Αλλά ο πολύς κόσμος που είναι μαζεμένος λίγα μέτρα πιο κάτω, δεν βρίσκεται εδώ για τα ετεροχρονισμένα Θεοφάνια. Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι περιμένουν να δουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να επιβιβάζονται στο «Flying Cat 5», τελικός προορισμός του οποίου είναι οι Σπέτσες.

Ο πρώτος που φθάνει είναι ο Πέτρος Παππάς, ο οικογενειακός γιατρός που έγινε βουλευτής Κιλκίς στις περασμένες εκλογές. «Εχουμε να πούμε πολλά», δηλώνει στις κάμερες, μεταξύ άλλων, «και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και την εμπιστοσύνη του κόσμου σε εμάς».

Στον επάνω όροφο του «Flying Cat 5», πέρα από μια παρέα μεσήλικων Ισπανίδων τουριστριών, κάθονται μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μεταβαίνουν στις Σπέτσες με το πλοίο, καθώς και κάποιοι δημοσιογράφοι. «Μιλήσατε έξω;» ρωτάει κάποιος. «Εγώ μίλησα», απαντά ο κ. Παππάς. Τον ενημερώνουν ότι τους είπαν να μην κάνουν δηλώσεις. «Δεν είπα και τίποτα», συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι δεν ήξερε για τη συγκεκριμένη οδηγία. «Αν μου το λέγατε, δεν θα μιλούσα», τονίζει. Διαβάζουν στην αποδελτίωση τις δηλώσεις και συμφωνούν μεταξύ τους ότι ήταν εντάξει. «Θα μας ακολουθήσουν δηλαδή οι δημοσιογράφοι; Αν είναι δυνατόν», λένε κάποιοι μεταξύ τους, και ύστερα συζητούν για το ταξίδι της επιστροφής. Σε λίγο έρχεται το πλήρωμα, τους ρωτάει αν θέλουν να πιουν κάτι.

Λίγη ώρα πριν από τις 4 το απόγευμα, κάποιοι είναι μαζεμένοι στο καφέ του ξενοδοχείου «Κλήμης», όπου μένουν οι περισσότεροι αυτό το Σαββατοκύριακο, και άλλοι στο καφέ «Ρούσσος». Ορισμένοι φορούν κοστούμι – άλλοι, όπως ο Νίκος Παππάς, είναι πιο χαλαρά ντυμένοι. Στις 4 παρά 10 οδεύουν προς το σημείο συνάντησης με τους υπόλοιπους βουλευτές. Πριν επιβιβαστούν στο βανάκι που θα τους πάει στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο βρίσκεται περίπου 500 μ. μακριά, μερικοί βγάζουν σέλφι. Λίγα λεπτά αργότερα καταφθάνουν στο σπίτι στην Κουνουπίτσα, όπου γίνονται όλες οι παρουσιάσεις των βουλευτών, όπως και το χθεσινό δείπνο.

Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κασσελάκης βρίσκεται στο νησί από προχθές το βράδυ, όταν, σύμφωνα με τα Μέσα, υπήρξε σύγχυση σχετικά με την άφιξή του. Οι βαλίτσες του έφθασαν με θαλάσσιο ταξί στον ντόκο όπου ανέμεναν και τον ίδιο οι δημοσιογράφοι, ενώ εκείνος αποβιβάστηκε στο κεντρικό λιμάνι. Αλλά όταν η «Κ» ρωτάει τους κατοίκους του νησιού για τον φαινομενικό ελιγμό του κ. Κασσελάκη, οι περισσότεροι είτε δεν ξέρουν κάτι είτε δεν θέλουν να το σχολιάσουν. Είναι άλλωστε ευγνώμονες για την προβολή που λαμβάνει το νησί σε μια τουριστικά κενή περίοδο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιξε η αυλαία στις Σπέτσες – Στόχος η πολιτική μπουνάτσα-1

Η αγωνία των βουλευτών για τις δηλώσεις, οι βαλίτσες Κασσελάκη, οι σέλφι και ο ενδυματολογικός… διχασμός – Θετικοί οι κάτοικοι του νησιού για την πρωτοβουλία.

«Είναι μια ανάσα»

«Είναι πολύ θετικό ότι έχει κίνηση το νησί μας και ότι ακούγεται σε όλο τον κόσμο, μας αρέσει σε όλους γιατί τον χειμώνα περνάμε πολύ ήρεμα», λέει στην «Κ» η Φανή Τερζόγλου, η οποία διατηρεί σούπερ μάρκετ στις Σπέτσες. «Είναι βέβαια καλό γιατί έχει παραπάνω κόσμο», δηλώνει η Ελένη Τριανταφύλλου, η οποία εργάζεται σε καφέ του νησιού που λειτουργεί όλο τον χρόνο. «Χαιρόμαστε που έχουμε τους βουλευτές εδώ μαζί μας, είναι καλή ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να αναδειχθεί το νησί λίγο παραπάνω – πέρα από τα ξενοδοχεία, δεν θα δουλέψει πολύς κόσμος παραπάνω, αλλά είναι μια ανάσα για το νησί», αναφέρει ο Κλήμης Καλεβρόσογλου, του ομώνυμου ξενοδοχείου, που μένει ανοιχτό όλο τον χρόνο. Αντιθέτως, το ξενοδοχείο «Ρουμάνη» άνοιξε μόνο για να υποδεχθεί τους βουλευτές. «Εγινε το αίτημα και το κάναμε», λένε στην «Κ». «Οπωσδήποτε είναι θετικό γεγονός, δεν αλλάζει τα δεδομένα μας, αλλά είναι σίγουρα ευχάριστο». Πολιτικά, ο κάθε κάτοικος διατηρεί την προσωπική του άποψη, σημειώνει ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Alasia Travel, Νίκος Ελληνας. «Ως τουριστικός πράκτορας, όμως, θέλω να πω ότι το νησί έχει πάρει μια δημοσιότητα, για εμάς είναι θετικό το ότι υπάρχει διαφήμιση», τονίζει.

Ο ηλικιωμένος Γιώργος Νικολόπουλος πίνει καφέ και καπνίζει στα εξωτερικά τραπεζάκια του καφενείου στην Ντάπια. «Τους περίμενε το νησί, για να έχουμε κόσμο», σημειώνει. «Ας έρθουν για να κάνουν καλό», αναφέρει στην «Κ», «να μην είναι μόνο λόγια. Τα λόγια είναι περιττά, τα παίρνει ο αέρας».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που βρέθηκε στο νησί διήρκεσαν από τις 4.15 μέχρι τις 8.30 χθες το βράδυ, ενώ σήμερα θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί, θα μεσολαβήσει διάλειμμα για φαγητό από τις 2 μέχρι τις 4, για να ολοκληρωθούν και πάλι στις 8.30. Μετά θα ακολουθήσει δείπνο. Οι περισσότεροι κάτοικοι, καθώς το κόμμα δεν απάντησε στην ερώτηση της «Κ», λένε ότι σήμερα το μεσημέρι οι βουλευτές θα φάνε στο Mosquito και το βράδυ θα δειπνήσουν στον «Ταρσανά», αν και το ίδιο το εστιατόριο δεν είχε, τουλάχιστον μέχρι χθες, σχετική ενημέρωση.

Οσον αφορά το γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα συναντήθηκε στις Σπέτσες, το κόμμα απαντά στην «Κ» ως εξής: «Ηθελε» –λένε αναφερόμενοι στον κ. Κασσελάκη– «να τους φιλοξενήσει σπίτι του».

Ακρίβεια, υποδομές την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης

Του Αντώνη Αντζολέτου

Λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι άρχισε στις Σπέτσες η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος επισήμανε πως δεν πρόκειται για συνεδρίαση, αλλά για μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ίσων. Πρότεινε την από κοινού διαμόρφωση αξόνων για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Ονειρο», με στόχο την ανασυγκρότηση εκ βάθρων του κράτους, ώστε να καταστεί αποδοτικό και να λειτουργεί για όλους (π.χ. υγεία, κοινωνική πρόνοια, παιδεία, ασφάλεια, δημόσια διοίκηση, Δικαιοσύνη κ.ά.). Μίλησε για ευημερία και πρόοδο για όλους, για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, για μια πατριωτική και υπερήφανη εξωτερική πολιτική.

Το πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης επικεντρώθηκε στην ακρίβεια, με τους βουλευτές στο σαλόνι της οικίας του Στ. Κασσελάκη, σε ροτόντες, να σημειώνουν στα λάπτοπ τους και να παρεμβαίνουν. Υπήρξε αναλυτική τοποθέτηση από τη Θεοδώρα Τζάκρη για την καμπάνια που θα ξεκινήσει το κόμμα σχετικά με τις ανατιμήσεις στην αγορά, με τον πρόεδρο να απαντά σε αρκετές ερωτήσεις. Ακολούθησε ο Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποδομές και τις μεταφορές.

Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι βουλευτές πήγαν στις Σπέτσες, ποιοι όχι και ποιοι θα μεταβούν σήμερα στο νησί.

Θέματα ανάπτυξης

Πιο αναλυτική θα είναι η σημερινή παρουσίαση του αρμόδιου τομεάρχη για την οικονομία, Νίκου Παππά, όπως και του Χρήστου Γιαννούλη για θέματα ανάπτυξης. Αναφέρεται στην οικονομική πολιτική της Ν.Δ., πως δεν απαντά στις μεγάλες κρίσεις (ακρίβειας, κλιματική και δημογραφικού), παρατηρώντας ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κινούνται στη γραμμή υλοποίησης του σχεδίου Πισσαρίδη για εκκαθάριση της αγοράς και την κοινωνίας. Τονίζει πως «είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη, πληρώνουμε 7 δισ. περισσότερο ΦΠΑ από το 2021, χάνουμε 40 δισ. από την πώληση των μετοχών των τραπεζών. Προτείνουμε αύξηση μισθών, μείωση ΦΠΑ, προοδευτικό φορολογικό συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα». Ο Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι «τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν προοδευτικές απαντήσεις. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του χρέους, για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας».

Οσον αφορά τις παρουσίες και τις απουσίες, η Ελενα Ακρίτα τελικά ανακοίνωσε ότι ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο θα βρεθεί στη συνεδρίαση: «Θα ρίξω στο σακβουαγιάζ τις ενστάσεις μου κι ένα δεύτερο πουλόβερ και θα πάω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σήμερα θα μεταβούν στο νησί η Αθηνά Λινού και η Ρένα Δούρου. Για προσωπικούς λόγους και απολύτως δικαιολογημένες δεν συμμετέχουν στη συνεδρίαση, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, η Ολγα Γεροβασίλη και η Μαρίνα Κοντοτόλη. Καθυστερημένος, λόγω χειρουργείου, έφτασε το βράδυ της Παρασκευής ο Παύλος Πολάκης.

Προτού οι βουλευτές μεταβούν στις Σπέτσες, οι κόντρες δεν έλειψαν. Ο Νίκος Καρανίκας ανέβασε στα social media σχετικά με τον θόρυβο που είχε προκληθεί για τη σύγκληση της Κ.Ο.: «Καλοί μου άνθρωποι, ο πρόεδρος σας καλεί για να κάνετε αυτό που κάνει κάθε μεγάλος σοβαρός ζωντανός οργανισμός όταν θέλει να υπάρχει σύσφιγξη και ώσμωση σχέσεων και ιδεών, και γι’ αυτό δεν σας καλεί για να περάσετε τούφα όπως έχετε συνηθίσει προφανώς για να αντιδράτε έτσι, αλλά για εργασία με ευθύνες και χρεώσεις σε ωραίο περιβάλλον». Η Ελενα Ακρίτα δεν το άφησε ασχολίαστο: «Δεν μας παρατάς, ρε Καρανίκα. Ασχολήσου με τα πόδια της Μενεγάκη κι άσε μας ήσυχους. Που τόσους μήνες με τη διάσπαση, έχουμε ξεσκιστεί στη δουλειά και θα μας την πεις κι από πάνω. Ασαπέρα, αγόρι μου». Με ανακοίνωσή του, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης γνωστοποίησε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οσον αφορά το κόμμα, βλέπουμε ότι είναι σε κώμα και δυστυχώς ανύπαρκτο και θα ενεργοποιηθεί μόνο παραμονές των εκλογών για το συνέδριο και τις νομαρχιακές εκλογές, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν πάλι οι συσχετισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι άνθρωποι του προέδρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή