ΣΥΡΙΖΑ: Ενα δύσκολο διήμερο στις Σπέτσες

ΣΥΡΙΖΑ: Ενα δύσκολο διήμερο στις Σπέτσες

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει τις προτάσεις νόμου του κόμματος

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα powerpoint είναι έτοιμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αύριο στις Σπέτσες παρουσιάζουν τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου τους αλλά και τις προτάσεις νόμου που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη συνάντηση επιθυμώντας οι τομεάρχες να συντονίσουν τις κινήσεις τους τόσο μεταξύ τους όσο και με το κόμμα, έτσι ώστε το έργο που παράγεται να είναι τεκμηριωμένο με τη συμβολή και του think tank.

Από συνομιλίες που είχε η «Κ» με βουλευτές συμπεραίνεται πως όλοι δουλεύουν εδώ και ημέρες τις παρουσιάσεις τους. Στην κορωνίδα θα βρεθούν οι οικονομικές προτάσεις που θα κάνει το κόμμα το επόμενο διάστημα. Ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλύσει τα θέματα της ρύθμισης του χρέους, το φορολογικό και τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην ενίσχυση της περιουσίας του ασφαλιστικού. Ο Χρήστος Γιαννούλης, ως τομεάρχης Ανάπτυξης, θα εστιάσει στο πώς μπορεί να χτυπηθεί η παραοικονομία, ενώ θα παρουσιάσει δύο προτάσεις νόμου για τη βιομηχανία και τη μείωση της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα.

Τα powerpoint του Χάρη Μαμουλάκη θα επικεντρωθούν στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής, την ανάταξη των μέσων σταθερής τροχιάς, καθώς και θέματα υποδομών που έχουν να κάνουν κυρίως με τα αντιπλημμυρικά έργα και την οδοποιία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κατερίνα Νοτοπούλου θα επικεντρωθεί στη «μαύρη βίβλο» της κυβερνητικής πολιτικής για τα προνοιακά θέματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη στεγαστική κρίση, την αύξηση της βίας μεταξύ ανηλίκων και το δημογραφικό. Η Νίνα Κασιμάτη θα αναλύσει το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιώργος Καραμέρος, στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής, θα μιλήσει μεταξύ άλλων για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου για την κυβερνοασφάλεια που δεν θα κινείται στη λογική της καταστολής και των παρακολουθήσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι και τα δύσκολα θέματα που ταλανίζουν το κόμμα, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η Ρένα Δούρου θα αναφερθεί στις οκτώ ερωτήσεις που έχει κάνει ήδη προς την κυβέρνηση και περιλαμβάνουν ζητήματα τα οποία αφορούν τα ελληνοτουρκικά και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς να έχει απαντηθεί καμία. Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει κάποιες από τις παρεμβάσεις της σε επερωτήσεις, προκειμένου να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή με όλα τα κόμματα. Ολοι οι βουλευτές θα τοποθετηθούν για τους τομείς τους, μεταξύ αυτών ο Βασίλης Κόκκαλης που θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση νόμου για τους συνεταιρισμούς και ο Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος θα αναλύσει καινούργια μοντέλα και μηχανισμούς που προτείνει το κόμμα για την Πολιτική Προστασία.

Οι βουλευτές θα βρεθούν στις Σπέτσες για περίπου 48 ώρες και είναι φυσιολογικό στο περιθώριο των εργασιών να έχουν την ευκαιρία να βάλουν στο τραπέζι και τα δύσκολα θέματα που ταλανίζουν το κόμμα το τελευταίο διάστημα. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί για την κομματική πειθαρχία και οι ενστάσεις του Παύλου Πολάκη. Αναμφισβήτητα, τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα ζητήματα που απασχολούν τους πάντες.

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας τον εκ νέου ότι «στήνει συναντήσεις με πολίτες». Μετά το ζευγάρι που ωφελήθηκε από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», χθες αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αγία Παρασκευή. «Επεσε πάνω σε πολίτη που τον ευχαριστούσε, έχοντας κατά τύχη μαζί του τα έγγραφα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. “Αρα δουλεύει ο εξωδικαστικός”, ήταν η “αυθόρμητη” αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που χιλιάδες πολίτες χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς που ανάλγητα επιτρέπει. Η προπαγάνδα της Ν.Δ. ας γνωρίζει ότι οι στημένες, “αυθόρμητες” συναντήσεις ενός πολιτικού υποτιμούν και τον ίδιο και τους πολίτες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αμεση ήταν η απάντηση από τον Παύλο Μαρινάκη: «Προσβάλλει ουσιαστικά συμπολίτες μας, οι οποίοι βοηθήθηκαν με ένα πρόγραμμα. Τους βαφτίζει κομπάρσους… Φαντάζομαι είναι κομπάρσοι, ηθοποιοί ή ό,τι άλλο, όλοι όσοι στο εξωτερικό, οι οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν τη χώρα. Είναι κομπάρσοι –το επόμενο που μπορεί να ακούσουμε– αυτοί οι οποίοι μετρούν την ανεργία και την πάνε κάτω από 10%».

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, σε βίντεο που ανήρτησε ο Στέφανος Κασσελάκης μνημονεύει τις προχθεσινές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών στη συζήτηση που έγινε για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και αναφέρει: «Δεν είναι απλή απαξίωση. Είναι εξευτελισμός. Είναι η αλήθεια που σας κρύβει το πέπλο της προπαγάνδας».

Ο Κασσελάκης και το πρόγραμμα

Μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για τη διαμονή των βουλευτών στις Σπέτσες έχει φροντίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, καλύπτοντας, όπως είναι γνωστό, όλα τα έξοδα του διημέρου στο νησί. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει σήμερα στις τέσσερις το μεσημέρι και θα κρατήσει μέχρι τις οκτώ και μισή το βράδυ. Ολες οι παρουσιάσεις των powerpoint και οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο σπίτι του. Θα ακολουθήσει δείπνο με πλούσια εδέσματα και μπουφέ που έχει ετοιμάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους καλεσμένους του. Το Σάββατο οι εργασίες της Κ.Ο. θα ξεκινήσουν στις εννέα και τέταρτο το πρωί και με εξαίρεση ένα δίωρο διάλειμμα το μεσημέρι για ελαφρύ γεύμα θα κρατήσουν μέχρι τις οκτώ και μισή το βράδυ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κανονίσει όλοι μαζί να δειπνήσουν σε εστιατόριο του νησιού. Εκτός από τους βουλευτές του κόμματος, στις Σπέτσες θα βρεθούν η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, οι δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας. Θα φιλοξενηθούν σε δύο ξενοδοχεία, ενώ έχει κανονιστεί και η μετάβαση στο νησί είτε με το πλοίο (αναχώρηση από τον Πειραιά στις εννέα το πρωί) είτε οδικώς με καραβάκι από το λιμάνι της Κόστας. Στις Σπέτσες είναι γνωστό ότι δεν θα μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ελενα Ακρίτα είχε γνωστοποιήσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της, ενώ λόγω προσωπικών υποχρεώσεων –χωρίς να υπάρχει κανένα πολιτικό ζήτημα– είχε ενημερώσει εδώ και μέρες πως δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί η Ολγα Γεροβασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή