Εντός και Εκτός: Αλλαγές στο επίδομα Στόλου προαναγγέλλει ο Δένδιας

Εντός και Εκτός: Αλλαγές στο επίδομα Στόλου προαναγγέλλει ο Δένδιας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Είναι –κατά γενική ομολογία– παραδεκτό ότι η πρακτική των τροπολογιών παραβιάζει την κοινοβουλευτική ομαλότητα και, πολιτικά, πρέπει να αποφεύγεται. Αποτελεί, λοιπόν, ερώτημα για ποιο λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επέλεξε να φέρει τροπολογία για τους Ελληνες εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Προφανώς, η κίνηση είναι σωστή, ο τορπιλισμός της ευρύτατης συναίνεσης για το θέμα αποτελεί φάουλ. Προσπάθησε, βέβαια, η κ. Κεραμέως στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να αιτιολογήσει χθες την τροπολογία, λέγοντας ότι «είναι 50 χρόνια που συζητάμε συνολικά πώς οι Ελληνες συμπολίτες μας, που ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου». Οπότε τι πείραζε να περιμένουν ακόμη μία εβδομάδα;

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Τι μαγειρεύουν στην Κύπρο;». Αυτό διερωτάται ο συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης Χασάν Γκιογκούς σε άρθρο του (ιστοσελίδα Τ-24), όπου δείχνει ότι στην Αγκυρα ήδη ασχολούνται με την κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο, κύριο στοιχείο της οποίας ήταν η πρόσφατη κύρωση του διορισμού της νέας απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο Γκιογκούς θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά διαχρονικά είχε πρόβλημα στην επικοινωνία, προφανώς παραβλέποντας την εισβολή του 1974. Είναι ενδιαφέρουσα η αποστροφή του πως οι Αρχές του ψευδοκράτους «δεν μπορεί να είναι καθόλου εύκολο να εξηγήσουν στους ξένους την έννοια της “κυριαρχικής ισότητας” τη στιγμή που δυσκολεύονται να την εξηγήσουν στους ίδιους τους πολίτες τους». Εν συνεχεία, ο Τούρκος διπλωμάτης μεταφέρει κάποιες απόψεις δύο στελεχών του ψευδοκράτους, του Σερντάρ Ντενκτάς και του Τουφάν Ερχιουρμάν. Κατά τον κ. Ερχιουρμάν, πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον ΟΗΕ υπό τον όρο της τήρησης κάποιων προϋποθέσεων: «Αποδοχή της πολιτικής ισότητας εξαρχής, χωρίς αυτή να γίνει αντικείμενο συζήτησης, δέσμευση των διαπραγματεύσεων σε ένα χρονοδιάγραμμα προσανατολισμένο στην επίτευξη αποτελεσμάτων και εκ των προτέρων αποδοχή τού ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο σημερινό status quo, εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα». Υπάρχει άραγε ελπίδα για κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό με αυτούς τους όρους;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας επέλεξε χθες τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από τον τέως αρχηγό Στόλου και νυν αρχηγό ΓΕΝ Δημήτριο Κατάρα προς τον νέο αρχηγό Στόλου Πολυχρόνη Κουλούρη. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε «ατζέντα 2030», δηλαδή στην ανάγκη μέχρι τότε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να έχει κατορθώσει να επιτύχει κάποιους στόχους. Σημείωσε ότι η άφιξη των γαλλικών FDI δεν μπορεί να είναι το μόνο βήμα αλλά το Π.Ν. «από την αγορά σύγχρονων σκαφών πρέπει να περάσει στον σχεδιασμό και στη συμπαραγωγή, αν όχι και στην παραγωγή σκαφών στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα σκάφη, σε νέες τεχνολογίες και μάλιστα, τολμώ να πω, και σε σκάφη αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα ή κάτω από αυτήν». Ο κ. Δένδιας προχώρησε στην παραδοχή ότι το επίδομα των «πλεύσιμων» στα στελέχη του Στόλου δεν έχει εκπληρώσει τον σκοπό του. «Πρέπει λοιπόν να το δούμε πάλι και να φροντίσουμε ώστε αυτό το επίδομα, ανάλογα ρυθμιζόμενο, να αποδώσει στα στελέχη του Π.Ν. όχι αντίτιμο για την υπηρεσία που παρέχουν στην πατρίδα –ούτε το απαιτούν ούτε αυτός είναι ο τρόπος να το εκφράσουν– αλλά τη δίκαιη ευγνωμοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας απέναντι στη μεγάλη εκπλήρωση του εθνικού καθήκοντος και της εθνικής αποστολής».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η «Κ» έθεσε και χθες τα πολυπλόκαμα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Π.Ν. Ως προς το επίδομα που λαμβάνουν όλοι όσοι βρίσκονται σε εν πλω υπηρεσία, συζητείται η χορήγησή του ως αυτοτελώς φορολογούμενου, προκειμένου στη συνέχεια να μη συνυπολογίζεται στο εισόδημα των αξιωματικών, οδηγώντας έτσι σε αλλαγή κλίμακας και εκ νέου φορολόγησή του. Είναι και θέμα του υπουργείου Οικονομικών και εκτιμάται πως θα ξεκαθαριστεί σύντομα. Ενας άλλος συμβολισμός ήταν η επιλογή της φρεγάτας «Υδρα» για την τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων αρχηγού Στόλου. Η συγκεκριμένη φρεγάτα θα είναι η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα και αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή της κάποια στιγμή μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σέβομαι την Εκκλησία, δίνω βαρύτητα, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στα άκρα. Λύσαμε πρόβλημα δεκαετιών για κληρικούς, θα βρεθεί ο σωστός δρόμος». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης (ρ/σ Παραπολιτικά) αναφερόμενος, βεβαίως, στο θέμα των ημερών. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, όχι γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι ότι ο κ. Σπανάκης, οικονομολόγος και επί σειράν ετών εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, είχε κάποια στιγμή αποσπαστεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου είχε συνεργαστεί άριστα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Βρίσκεται, άλλωστε, και στο βιογραφικό του η πληροφορία ότι ήταν μέλος του Δ.Σ. του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή