Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρτήθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση στο opengov

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»

Τίθεται από σήμερα Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν.

Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Ετσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο).

Το σχέδιο νόμου, η σύνταξη του οποίου βασίστηκε και στη νομοθετική πρακτική που ακολουθήθηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη καθιερώσει την ισότητα στον γάμο (Γαλλία, Γερμανία κ.ά), στοχεύει με δεκατρία μόλις άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, καθώς και ρυθμίσεις σχέσεων συγγένειας με στοιχεία αλλοδαπότητας. Επίσης γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ίση πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, το νομοσχέδιο ενισχύει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών.

Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, που είχε εκπονηθεί το 2021 από ειδική επιτροπή που είχε ορίσει ο πρωθυπουργός με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθηγητή κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Σε αυτήν τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία σας καλούμε να συμμετάσχετε με τα σχόλια και τις επισημάνσεις σας στη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 21:00.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο

Οι διευκρινίσεις Σκέρτσου

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, απαντήσεις για το περιεχόμενο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, αλλά και για το πνεύμα του, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και εισηγητής, Aκης Σκέρτσος.

Εδωσε απαντήσεις σε απορίες και ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί στον δημόσιο διάλογο, ενώ παρέθεσε στοιχεία από τη διεθνή πραγματικότητα. Ξεκίνησε, υπενθυμίζοντας τι προέβλεπε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για «υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ».

Στον πυρήνα του, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Ελληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού».

Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. Αντιθέτως, «δεν επεκτείνουμε το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών», διευκρίνισε.

Μητσοτάκης: «Η ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς»

Στην προωθούμενη ρύθμιση που αφορά τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχασμό. 

Σημείωσε ότι «παρελθοντικές διαφωνίες δεν έβλαψαν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας», ξεκαθαρίζοντας ότι σέβεται όλες τις απόψεις που ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο. 

Στην αρχή της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ξεκαθαρίζοντας ότι η τροπολογία για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές «αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές», όπως είπε.

Πριν αναφερθεί στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη, αλλά και στη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η Ελλάδα ανήκει εις τη Δύσιν». 

Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας

Ενα 24ωρο μετά το «όχι» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο –με ανακοίνωσή του– τάχθηκε επίσης κατά.

Ειδικότερα, στο «Ἀνακοινωθέν περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου ἐν Ἑλλάδι», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται άλλο τι από τον γάμο (διαφωνεί με κάθε άλλη μορφή συμβίωσης) και αυτό μόνο όσον αφορά στην ένωση άνδρα και γυναίκας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να σταλούν επιστολές στους 300 βουλευτές και να διαμορφωθεί κείμενο που θα αναγνωσθεί στις ενορίες, ενώ προχώρησε σε έναν ελιγμό, παρέχοντας επί της ουσίας κάλυψη σε ιεράρχες που πιθανόν θα επιλέξουν να κινηθούν περισσότερο «δυναμικά», ίσως και με λαοσυνάξεις, στις μητροπόλεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή