Εντός και Εκτός: Αποφάσεις για το δημογραφικό που δεν εφαρμόζονται

Εντός και Εκτός: Αποφάσεις για το δημογραφικό που δεν εφαρμόζονται

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του iSYRIZA στην οποία όσοι επιθυμούν θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για την ευρωλίστα του κόμματος. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως θα υπάρξει και ένα βίντεο – κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη. Η Πολιτική Γραμματεία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, που θα περιλαμβάνει εσωτερικό δημοψήφισμα για όσους τελικά θα πάρουν το χρίσμα. Πιθανότατα θα συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που θα δώσουν την «τελική μάχη». Αν και αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται από το καταστατικό, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως κανείς δεν θα σταθεί στο «γράμμα του νόμου», καθώς πρόκειται για μια επιλογή που προάγει τη δημοκρατία στο κόμμα. Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ οι μόνοι σίγουροι αυτή τη στιγμή είναι οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά. Για κάποιο λόγο μυρίζομαι ότι η διαδικασία θα προκαλέσει κάποια ενδοκομματική γκρίνια…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Αν η κυβέρνηση –όχι μόνο η σημερινή, αλλά και οι επόμενες– πρέπει να επιλέξει μια σύγκρουση για το μέλλον, αυτή είναι με τις νοοτροπίες που αποτρέπουν την υλοποίηση οποιασδήποτε πολιτικής. Και η νοοτροπία αδράνειας επηρεάζει ακόμη και την εφαρμογή των πολύ σωστών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, η οποία αποτελεί υπαρξιακή απειλή: Κάποια στιγμή πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, προκλήθηκε σχετική συζήτηση και η κυβέρνηση επανασύστησε στο πλαίσιο του ΚΕΣΥ την 11μελή Επιτροπή Περιγεννητικής Φροντίδας από μαιευτήρες, νεογνολόγους και άλλους επιστήμονες. Συμβουλευτικές αλλά και ελεγκτικές οι αρμοδιότητες της επιτροπής, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και στη βελτίωση της φροντίδας πρόωρων νεογνών ή βρεφών με προβλήματα. Στα χαρτιά βέβαια, γιατί η επιτροπή έχει καταφέρει να συνεδριάσει μόλις μία φορά λόγω έλλειψης γραμματειακής υποστήριξης και διαδικτυακής ανεπάρκειας, παρά τις προσπάθειες της προέδρου της. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με την υψηλότερη παιδική θνησιμότητα στην Ευρώπη και ούτε ίχνος περιφερειακής οργάνωσης φροντίδας. Αν δεν είναι όλα αυτά απόδειξη της αδυναμίας να υποστηριχθεί μια πολιτική, τότε δεν ξέρω τι είναι…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

«Διαβάζω το κείμενο της Ιεράς Συνόδου και αγαλλιώ». Ετσι είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος στη συνέχεια έκανε τον σταυρό του. «Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μίλησε η Ορθόδοξη μάνα μας, η Εκκλησία, που και μας γέννησε στην κολυμβήθρα και μας έθρεψε και μας θρέφει όπως κάθε μάνα με το γάλα το παιδί της, με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας συγχωρέσει», συνέχισε ο κ. Νατσιός και ξανάκανε τον σταυρό του. Τώρα, επειδή η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς πρότυπο λαϊκού κράτους, δεν έχει νόημα η συζήτηση για τις παρατηρήσεις που κάνει τακτικά ο κ. Νατσιός και στοχεύουν πολιτικά σε εκείνους που θεωρούν ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται σε κίνδυνο. Το πραγματικό ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί (αρχικά δημοσκοπικά και στη συνέχεια, πιο καθοριστικά, στις ευρωεκλογές) είναι αν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα οδηγήσει σε παραγωγή πολιτικών αποτελεσμάτων.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η υπόθεση Μπελέρη έχει μετατραπεί σε αγκάθι στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή πρόοδο της Αλβανίας και αυτό καταγράφηκε και χθες κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Σάντος, εισηγήτρια στην Ευρωβουλή για την πρόοδο της Αλβανίας, είπε ότι η χώρα ήταν «παραδειγματική στην ενταξιακή της διαδικασία», αναφερόμενη συγκεκριμένα στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς αλλά και στην εναρμόνιση των Τιράνων με την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Ωστόσο, η κ. Σάντος σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να πούμε» ότι αποτελούν πλήγμα στην εικόνα της Αλβανίας οι υποθέσεις του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη αλλά και του ευρισκόμενου σε κατ’ οίκον περιορισμό πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Πάντως στην Αλβανία, στο δικαστικό πεδίο, η συζήτηση για την αίτηση του κ. Μπελέρη για άδεια ορκωμοσίας πήρε άλλες λίγες ημέρες αναβολή, αυτή τη φορά για τις 29 Ιανουαρίου.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εμείς λέμε “ναι” στις κινητοποιήσεις, “ναι” στις διεκδικήσεις, “ναι” και στα ανοιχτά πανεπιστήμια. Είναι ζητούμενο η ελεύθερη και η απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων. Είναι δικαίωμα και οι αγώνες των πολιτών για τις ιδέες τους. Οι μάχες δεν πρέπει να δίνονται, αλλά και να κερδίζονται. Και βασική προϋπόθεση γι’ αυτό δεν είναι η απομόνωση, αλλά οι μέγιστες δυνατές κοινωνικές συμμαχίες». Αυτά σημείωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, λαμβάνοντας αποστάσεις από τις τελευταίες καταλήψεις σε ΑΕΙ ανά τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή