Συνέντευξη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην «Κ»: Δεν κάνω διάλειμμα. Φεύγω δίχως τύψεις

Συνέντευξη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην «Κ»: Δεν κάνω διάλειμμα. Φεύγω δίχως τύψεις

Από τη στιγμή που θα μπεις στην πολιτική, πρέπει να σκέφτεται πάντα πώς θα φύγεις με ψηλά το κεφάλι

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια απόφαση που ξάφνιασε. Γόνος παλαιάς πολιτικής οικογενείας, με αδιάλειπτη κοινοβουλευτική παρουσία για πάνω από δύο δεκαετίες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εγκαταλείπει την πολιτική, λίγους μόλις μήνες μετά την επανεκλογή του. Η «Κ» συζήτησε μαζί του για τα κίνητρά του – και τον άκουσε να αποκλείει την επάνοδό του στη μάχιμη πολιτική.

– Κύριε Βαρβιτσιώτη, γιατί αποφασίσατε να αποχωρήσετε από την πολιτική τώρα, καθώς πριν από μόλις επτά μήνες ήσασταν υποψήφιος βουλευτής; Η σκέψη προϋπήρχε ή άλλαξε κάτι στην πορεία;

– Στις τελευταίες διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου αποφάσισα και πάλι να διεκδικήσω τη ψήφο των πολιτών καθώς θεωρούσα πως ήταν μια κρίσιμη πολιτική μάχη που έπρεπε να δώσω. Και για μένα και για την παράταξή μου, την οποία υπηρέτησα. Σας θυμίζω ότι για πρώτη φορά η εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αθήνας βάφτηκε «γαλάζια». Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο με διευρύνσεις ή «μεταγραφές», αλλά κυρίως με συσπείρωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Η παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή για μένα. Η παραμονή στα βουλευτικά έδρανα δεν είναι ένα ισόβιο αξίωμα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ισόβιοι πολιτικοί. Η βουλευτική ιδιότητα άλλωστε δεν μου χαρίστηκε. Εντεκα φορές τη διεκδίκησα σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις αυτά τα τελευταία 24 χρόνια πάντα με επιτυχία. Την εξουσία δεν σου τη δίνει η βουλευτική καρέκλα, αλλά μόνον ο λαός. Και θέλω μέσα από αυτή τη συνέντευξη να ευχαριστήσω και πάλι τους χιλιάδες ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια προς το πρόσωπό μου. Δεν τους πρόδωσα ποτέ και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τους πρώην πρωθυπουργούς Κων. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, αλλά και τον σημερινό πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, που μου εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια θέσεις κυβερνητικής ευθύνης.

– Ο τρόπος της απομάκρυνσής σας από το υπουργείο Ναυτιλίας έπαιξε κάποιον ρόλο στην απόφασή σας; Σας πείραξε το κλίμα που δημιουργήθηκε εκείνο το διάστημα;

– Ολα αυτά τα χρόνια στην πολιτική έμαθα να αντιμετωπίζω και καλές και κακές στιγμές. Δεν είναι οι δυσάρεστες ή οι δύσκολες στιγμές που με έκαναν να αποχωρήσω από την πολιτική, καθώς οι ευχάριστες και σημαντικές στιγμές είναι περισσότερες. Αλλωστε, δεν δίστασα ποτέ να αναλάβω τις ευθύνες μου, με προσωπικό και πολιτικό κόστος. Μην ξεχνάτε ότι ίσως είμαι ο μόνος υπουργός που παραιτήθηκε για μια δήλωση που παρερμηνεύτηκε από την κοινή γνώμη. Φεύγω, όμως, γεμάτος από αισθήματα, εμπειρίες και επιτυχίες. Πιστεύω ότι προσέφερα στην πατρίδα και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.

«Η βουλευτική ιδιότητα δεν μου χαρίστηκε. Εντεκα φορές τη διεκδίκησα σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, πάντα με επιτυχία».

– Εχετε διατελέσει 24 χρόνια βουλευτής και τέσσερις φορές υπουργός, ενώ προέρχεστε από μια πολιτική οικογένεια. Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική; Θα τον αποτρέπατε ή όχι;

– Πράγματι, η οικογένειά μου είναι ίσως η πιο παλιά πολιτική οικογένεια της χώρας. Και αυτό αποτελούσε πάντα μια βαριά ευθύνη για μένα. Μπήκα στην πολιτική ως Βαρβιτσιώτης, αλλά αισθάνομαι ότι κατάφερα να με ξέρει ο κόσμος με το μικρό μου όνομα, Μιλτιάδης. Και αυτό είναι μια προσωπική αναγνώριση. Στην πολιτική έχει σημασία όχι μόνο πώς μπαίνεις, αλλά και πώς φεύγεις. Το να αποχωρήσω σε μια στιγμή που μπροστά μου είχα ενδεχομένως μια άνετη επανεκλογή είναι μία απάντησή σε όλους όσοι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί ασχολούνται μόνο με τη διατήρηση της καρέκλας τους. Οσον αφορά το ερώτημά σας, η συμβουλή μου δεν είναι αν πρέπει ένας νέος άνθρωπος να μπει ή όχι στην πολιτική, αλλά από τη στιγμή που θα μπει να σκέφτεται πάντα πώς θα φύγει. Οτι θα πρέπει να φύγει με ψηλά το κεφάλι. Σημασία, δηλαδή, έχουν η διαδρομή και οι επιλογές που κάνεις στην πολιτική. Είναι πολύ δυνατό συναίσθημα να αποχωρείς χωρίς τύψεις.

– Το επόμενο βήμα θα είναι στη ναυτιλία;

– Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα. Θέλω να δω την επιτυχία που έχουμε ως έθνος στη ναυτιλία να προσθέτει ακόμη περισσότερα στην εθνική οικονομία. Υπηρέτησα δύο φορές στο υπουργείο Ναυτιλίας, από όλες μου τις θέσεις στήριξα τον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ πριν μπω στην πολιτική ήμουν ναυτιλιακός δικηγόρος. Οπότε και το μέλλον μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτόν τον χώρο. Θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω σε αυτό τον εθνικό στόχο.

«Φεύγω γεμάτος από αισθήματα, εμπειρίες και επιτυχίες. Πιστεύω ότι προσέφερα στην πατρίδα και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

– Η πολιτική έχει κλείσει οριστικά για εσάς ή μπορεί να κάνετε απλώς ένα διάλειμμα;

– Είμαι ένας άνθρωπος που γεννήθηκα μέσα στην πολιτική και δεν θα παύσω ποτέ να ενδιαφέρομαι για την πολιτική. Με την επιστροφή μου όμως ύστερα από 24 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα κλείνει η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Δεν το βλέπω, λοιπόν, ως διάλειμμα. Στη ζωή μου μ’ αρέσει πάντα να κοιτάζω μπροστά και όχι πίσω. Και είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή