Δύσκολος μήνας για το Μαξίμου

Δύσκολος μήνας για το Μαξίμου

Αγροτικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις ΑΕΙ και νόμος για ομόφυλα ζευγάρια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας δύσκολος Φεβρουάριος περιμένει την κυβέρνηση, καθώς στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που ταρακούνησε την Κ.Ο. έχει προστεθεί εσχάτως το ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών, ενώ έπεται συνέχεια με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που μπορεί να αποτελέσει εύφλεκτη ύλη. Στο Μαξίμου τα γνωρίζουν όλα αυτά, γι’ αυτό ήδη από την Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητα η σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η οποία συνοδευόταν από μια διαρροή που έλεγε πως «δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα», προσθέτοντας πως «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και χθες ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αναφερόμενος αρχικά και εν συντομία στη σημασία που έχει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, μετά και την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, πήγε αμέσως μετά στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών έριξε τους τόνους σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το κόμμα της Ν.Δ. είναι αυτό που στήριξε τον πρωτογενή τομέα και παρά τις δυσκολίες έχουν καταγραφεί επιτυχίες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί την όξυνση της αντιπαράθεσης με τον αγροτικό κόσμο, τις διαμαρτυρίες του οποίου χαρακτήρισε δικαιολογημένες.

Το μήνυμα ήταν σαφές προς πάσα πλευρά: η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει λύση στα αιτήματα των αγροτών, χωρίς να θέλει σε καμία περίπτωση να ρίξει λάδι στη φωτιά. Και αυτό έχει πολιτική ερμηνεία. Οπως προελέχθη, ο Φεβρουάριος προμηνύεται δύσκολος μήνας τόσο λόγω της ψήφισης του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που ήδη έχει δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και λόγω του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, για το οποίο η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη πως μπορεί να έχει αντιδράσεις. Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν το μέτωπο των αγροτών και να διατηρήσουν την κοινωνική ηρεμία, καθώς γνωρίζουν πως η μεταρρύθμιση που επίκειται για την ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει εύφλεκτο υλικό, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, και δεν θέλουν να υπάρχει έξτρα υπόστρωμα κοινωνικών αναταραχών. Το γεγονός πως ήδη χθες υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη, που ανακοίνωσε διετή αναστολή πληρωμών για το ρεύμα των αγροτών, δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να αντιδράσει άμεσα.

Δύσκολος μήνας για το Μαξίμου-1
Την καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή τους είχαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκτός από τα θέματα της επικαιρότητας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως οι αλλαγές θα συνεχιστούν. [INTIME NEWS]

Η κ. Σακελλαροπούλου

Εξάλλου, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δείχνει να επιλέγει τη μάχη που θα δώσει και είναι αυτή των πανεπιστημίων, για την οποία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή αναφορά του κ. Μαρινάκη για «μειοψηφίες που αντιδρούν». Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, κατά τη χθεσινή συζήτηση που είχε με την κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας πως οι αλλαγές θα συνεχιστούν, καθώς «εκλεγήκαμε για να μετουσιώσουμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αλλάζει την Ελλάδα». Στην εσωτερική επικαιρότητα αναφέρθηκε και η κ. Σακελλαροπούλου λέγοντας πως για τις μεταρρυθμίσεις «η κοινωνία δείχνει τον δρόμο», κάνοντας σχόλιο και για τις καταλήψεις: «Αυτό που πρέπει να δεχόμαστε όλοι είναι πως στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να σταματάει η λειτουργία τους, να προχωρούν οι φοιτητές και να μη χάνουν τις εξετάσεις τους». Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η θέση της ήταν ιδιαίτερα ήπια λέγοντας πως «είναι σπουδαίο να υπάρχει διάλογος και να λύνονται τα προβλήματα» και «οι κινητοποιήσεις είναι μέσο ώστε να εκφραστεί η αντίθετη γνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT