Πρόσκληση Αυγενάκη στους αγρότες για διάλογο: «Είμαστε στην ίδια πλευρά»

Πρόσκληση Αυγενάκη στους αγρότες για διάλογο: «Είμαστε στην ίδια πλευρά»

«Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση σε διάλογο ώστε να βρουν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου απηύθυνε στους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μέσω συνέντευξής του.

«Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Εχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα» ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα. Δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και έχει αποδειχθεί από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο της 30ής Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή.

Μιλώντας για το ζήτημα των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027) ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη βελτιώσεις σε έξι σημεία και αναμένει την έγκριση των προτάσεών της από την Ε.Ε.

Σε αναφορά του στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν λάθη στην κατανομή των υπόλοιπων χρημάτων που δικαιούνταν οι αγρότες και αυτό στάθηκε η αφορμή για να απομακρύνει τον προηγούμενο πρόεδρο του Οργανισμού και τους συνεργάτες του.

Υπογράμμισε ότι έχει δοθεί εντολή να γίνει σε βάθος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, αλλά και να πληρωθούν άμεσα οι περιπτώσεις που έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη, όπως επίσης και να γίνει εκκαθάριση στα 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αύριο Τετάρτη, θα συνεδριάσει το νέο Δ.Σ., του Οργανισμού όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για το πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ, ενώ θα ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Κατηγορηματικός ήταν στο ζήτημα των ελέγχων στην αγορά και στις πύλες εισόδου της χώρας. Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι ο έλεγχος της ποιότητας του γάλακτος που εισάγεται στη χώρα, η μη αλλοίωση των προϊόντων και να μην μπουν σε κίνδυνο προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στη Θεσσαλία και σε όσα έχουν γίνει, με τον κ. Αυγενάκη να τονίζει μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ως προκαταβολές περί τα 150 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ακόμα 110 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και, αν απαιτηθούν, θα δώσει κι άλλα, για να εξοφληθούν οι ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο έως 30 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αποζημιώσεων, ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι θα καλυφθούν κατά 100%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή