Δυτική Αττική: Ανάπτυξη σε πέντε άξονες

Δυτική Αττική: Ανάπτυξη σε πέντε άξονες

Εως και μισό δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές, πλημμύρες, ανομία, σκουπίδια, περιβαλλοντική υποβάθμιση, ανεργία είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή της Δυτικής Αττικής (υπάγονται οι Δήμοι Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Ελευσίνας), που θεωρείται το πλέον δύσκολο τμήμα της Περιφέρειας. Πρόκειται για την περιφερειακή ενότητα με το χαμηλότερο μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα ανά φορολογούμενο στην Αττική και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, με πρωταγωνιστές τους Δήμους Ασπροπύργου και Φυλής.

Ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, χθες, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τη Δυτική Αττική. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 545,35 εκατ. ευρώ και τα κονδύλια θα προέλθουν τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Στόχος του προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου θα εξελιχθεί σε βάθος πενταετίας, είναι η οριστική λύση των μειζόνων προβλημάτων που μαστίζουν επί δεκαετίες τη Δυτική Αττική (υψηλή ανεργία, χαμηλό μέσο εισόδημα, μεγάλος αριθμός ευάλωτων πολιτών) μέσα από τη συστηματική αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της, όπως η λειτουργία των περισσότερων παραγωγικών μονάδων της Αττικής, οι μεγάλοι «πνεύμονες πρασίνου» και ο δυναμικός πρωτογενής τομέας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στόχος του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί σε βάθος πενταετίας, είναι να δώσει λύση σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, το πρόγραμμα θα βασιστεί σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, με επιμερισμένο προϋπολογισμό και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα:

• Οδική ασφάλεια και υποδομές: 164 εκατ. ευρώ.

Επιμέρους έργα: Τμήμα Μάνδρας – Οινόης της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών:

• Αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία: 144,05 εκατ. ευρώ.

• Περιβάλλον και ποιότητα ζωής: 122,3 εκατ. ευρώ.

• Κοινωνική συνοχή: 67 εκατ. ευρώ.

• Επιχειρηματικότητα – καινοτομία – ψηφιακός μετασχηματισμός: 18 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συνεννόηση με τους δήμους της Δυτικής Αττικής για τεχνικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Αττική κατοικεί μεγάλος αριθμός Ρομά, οι οποίοι έχουν συχνά παραβατική συμπεριφορά, ενώ παρά τις προσπάθειες πολλά από τα παιδιά αυτών των οικογενειών δεν παρακολουθούν το σχολείο μετά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Οι Ρομά, επίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ένταξης και ρατσισμού από τον υπόλοιπο πληθυσμό της περιοχής, με μόνιμο αίτημα των δημάρχων την απομάκρυνση του πληθυσμού τους. Μέσω του προγράμματος κοινωνικής συνοχής προβλέπονται η δημιουργία, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός σχολικών μονάδων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η κατασκευή υποδομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δομών για στέγαση των πολιτών. Την ίδια στιγμή, η Δυτική Αττική φιλοξενεί πολλές βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και πολλές αποθήκες που την καθιστούν κέντρο logistics και άρα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση από την κίνηση βαρέων οχημάτων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή (εθνικοί πόροι και ευρωπαϊκά κονδύλια), ενώ προβλέπεται ετήσια αναθεώρηση και άντληση πρόσθετων πόρων, όπου αυτό απαιτείται. Βάσει του σχεδίου, η Περιφέρεια εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και οι δήμοι της Δυτικής Αττικής επιφορτίζονται με την υλοποίηση των έργων, όπως ανακοινώθηκε.

Μηνυτήρια αναφορά

Μηνυτήρια αναφορά για δολιοφθορά αναμένεται να καταθέσει αύριο ο περιφερειάρχης Αττικής στην εισαγγελέα Αίγινας σε σχέση με τη βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό και τη διακοπή της υδροδότησης του νησιού με νερό της ΕΥΔΑΠ πριν από μία εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί αρκετές φορές. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο και πάλι τέθηκε εκτός λειτουργίας ο υποθαλάσσιος αγωγός, ενώ στο σημείο όπου υπήρξε η βλάβη βρέθηκαν εκρηκτικά. Το έργο του θαλάσσιου αγωγού που συνδέει τη Σαλαμίνα με την Αίγινα έτσι ώστε στο νησί να φτάνει το νερό της ΕΥΔΑΠ έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων βρίσκεται σε βάθος έως και 95 μέτρων και εξασφαλίζει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή