«Αμυνα υπέρ τρίτου»: Η αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα

«Αμυνα υπέρ τρίτου»: Η αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα

Πρόκειται για μια αμιγώς αμυντική αποστολή, κατά την οποία το ελληνικό πλοίο θα έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι επιθέσεων αλλά και την υποχρέωση προστασίας εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο που θα αναλάβει η φρεγάτα ΥΔΡΑ (F-452) σκιαγραφούν ανώτατες πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, επισημαίνοντας ότι η βασική της αποστολή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα είναι η συνοδεία και η άμυνα των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού θα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρμάδας που θα αναπτυχθεί στην περιοχή, η οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα συνίσταται από τουλάχιστον τρία πλοία. Εκτός από την ΥΔΡΑ, την επιχείρηση θα πλαισιώνουν μια ιταλική και μία γαλλική φρεγάτα με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Η αποστολή της Φ/Γ ΥΔΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα αναλάβει ρόλο «άμυνας υπέρ τρίτου» στην περιοχή που η Ε.Ε. θα ανακηρύξει ως «ασφαλή διάδρομο». Στην περιοχή αυτή θα καθοριστούν οι κανόνες εμπλοκής ώστε να προστατεύεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Πρόκειται για αμιγώς αμυντική αποστολή, κατά την οποία το ελληνικό πλοίο θα έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι επιθέσεων αλλά και την υποχρέωση προστασίας εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι. Πηγές με γνώση των επιχειρήσεων, εξηγούν στην «Κ» ότι η ΥΔΡΑ θα συνοδεύει από πολύ μικρή απόσταση τα εμπορικά, ακόμη και κάτω από τα 100 μέτρα, αποτελώντας την τελευταία γραμμή άμυνας.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που κάποιο βλήμα ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος περάσει από την αντιαεροπορική ομπρέλα της επιχείρησης, η ΥΔΡΑ θα κληθεί να το καταρρίψει χρησιμοποιώντας ένα από τα δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx που διαθέτει.

Η ελληνική φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (διαθέτει 16 κελιά) ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές και σε μεγαλύτερη απόσταση. Καθώς, όμως, η αεράμυνα αποτελείται από στρώματα, θεωρείται δεδομένο ότι την κατάρριψη απειλών σε μεγάλη ακτίνα θα αναλάβουν το ιταλικό ή το γαλλικό πλοίο που διαθέτουν πιο σύγχρονα συστήματα.

Το διάστημα κατά το οποίο η ελληνική φρεγάτα θα παραμείνει στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αλλά όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας «θα μείνει όσο απαιτηθεί». Το πλήρωμα, βεβαίως, θα εναλλάσσεται όπως άλλωστε και το πλοίο. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού για συμμετοχή στην επιχείρηση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Εντός του μήνα, μάλιστα, αναμένεται να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις που αφορούν στο επίδομα Στόλου, ώστε η αποζημίωση που λαμβάνει το μάχιμο προσωπικό να μην αποτελεί φορολογητέα ύλη.

Ελληνας διοικητής

Αν και ο σχεδιασμός της αποστολής βρίσκεται σε εξέλιξη και η σύνθεση της δύναμης θα εγκριθεί στις 19 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα θα έχει κομβικό ρόλο στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Οπως, άλλωστε, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας εμφανίζονται θετικοί στην πρόταση να αναλάβει Ελληνας υποναύαρχος την εν όρμω διοίκηση της επιχείρησης με έδρα το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, ενώ, χρέη διοικητών εν πλω αναμένεται να εκτελούν εκ περιτροπής Γάλλοι και Ιταλοί αξιωματικοί. Το ΕΣΕΕΕ έχει αναλάβει και στο παρελθόν τη διοίκηση ευρωπαϊκής επιχείρησης που έλαβε χώρα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία την περίοδο 2014-2015. Πρόκειται για την επιχείρηση EUFOR RCA που αποτέλεσε μία από τις πρώτες απόπειρες δημιουργίας ευρωστρατού.

Εκτός από τη Λάρισα, η Ε.Ε. διαθέτει ακόμη τέσσερα Στρατηγεία, στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η ελληνική πρόταση ήρθε κατόπιν επικοινωνίας του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό υπουργό Αμυνας Γκουίντο Κροσέτο και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημητρίου Χούπη με τον Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Τιερί Μπουρκάρ.

Συνεργασία με την Prosperity Guardian

Στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται ήδη ανεπτυγμένη η ναυτική δύναμη των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Η Αθήνα είχε δηλώσει πρόθυμη να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian, ενώ το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Ακρωτήρι Χανίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο ναυτικές δυνάμεις και επικοινωνία σε επίπεδο διοικήσεων. Ωστόσο, δεν προβλέπεται μονάδες της μίας επιχείρησης να συμμετέχουν σε αποστολές της άλλης. Αυτό σημαίνει ότι η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα λαμβάνει εντολές μόνο από τον Ευρωπαίο διοικητή και δεν θα συμμετέχει σε αποστολές, επιθετικές ή αμυντικές, της Prosperity Guardian.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT