F-35, Constellation και στο βάθος… Rafale

Εντός των επόμενων 20 ημερών η Βουλή θα κληθεί να κυρώσει την επιστολή αποδοχής για την προμήθεια των F-35 αλλά και την πρόθεση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation. Σχέδια για δημιουργία δεύτερης Μοίρας Rafale στην Τανάγρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Δύο σημαντικές κινήσεις στα εξοπλιστικά πρόκειται να λάβουν χώρα μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Βουλή θα κληθεί να κυρώσει την επιστολή αποδοχής (LOA) για την προμήθεια των F-35 αλλά και την πρόθεση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation του αμερικανικού ναυτικού. 

Αν και το πρόγραμμα εμφανίζει σημαντικές καθυστερήσεις, ο Νίκος Δένδιας έχει τονίσει το αυξημένο ενδιαφέρον της Ελλάδας για συμμετοχή τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη ναυπήγηση των πλοίων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μελλοντική κύρια μονάδα κρούσης του Στόλου. Αξίζει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι η Βουλή θα ενημερωθεί και θα εγκρίνει τη συνέχιση των συζητήσεων αφού οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο διερεύνησης προθέσεων. «Είναι η αρχή της αρχής» λένε στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, επισημαίνοντας πως αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή αιτήματος για τιμές και διαθεσιμότητα (LOR for P&A), γεγονός που θα υποδηλώνει την ύπαρξη πραγματικού ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά.

Ωρα υπογραφών για F-35

Η επικύρωση της LOA από το ΚΥΣΕΑ και τη Βουλή ανοίγει και τυπικά τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς. Αφού παραλάβει την υπογεγραμμένη επιστολή, η αμερικανική κυβέρνηση θα υπογράψει το αντίστοιχο συμβόλαιο με την κατασκευάστρια LockheedMartin και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες εταιρείες, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα θα κατοχυρωθούν τα «ελληνικά» μαχητικά στις θέσεις της γραμμής παραγωγής.

Eπειτα, η Αθήνα θα ενημερωθεί για το ακριβές χρονοδιάγραμμα, τους υποκατασκευαστές και τα συστήματα που θα εγκατασταθούν στα μαχητικά, την υποστήριξη και τις λεπτομέρειες για την εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών. Σύντομα, αλλά όχι άμεσα, η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο ζήτημα των προγραμμάτων ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (SSI: Security of Supply and Information). Ουσιαστικά πρόκειται για τις υποδομές που θα κατασκευαστούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, οι οποίες πρέπει να πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει η αμερικανική κυβέρνηση. Η Αθήνα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αναθέσει σε ελληνικές εταιρείες τα έργα, ώστε να αυξηθεί η εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί σε πρώτη φάση 20 F-35 στη διαμόρφωση Block 4, δύο επιπλέον κινητήρες, τέσσερις εξομοιωτές και εν συνεχεία υποστήριξη για τέσσερα χρόνια με δυνατότητα επέκτασης. Το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ με την αποπληρωμή του βασικού κορμού του προγράμματος να ξεκινά με τις παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών το 2028. 

Στο βάθος… Rafale 

H «Κ» έχει από καιρό αναφερθεί στην απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να διατηρήσει σε υπηρεσία τρεις τύπους μαχητικών (F-35, Rafale, F-16V) προχωρώντας σε δημιουργία δεύτερης Μοίρας Rafale στην Τανάγρα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες της «Κ» αυτές δεν αφορούν μόνο στην προμήθεια επιπλέον αεροσκαφών αλλά και στην πιθανή πώληση των Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας».

Οπως έχει αναφέρει τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία, η Αθήνα προτίθεται να αξιοποιήσει τα Mirage 2000-5 όσο ακόμη τα αεροσκάφη έχουν επιχειρησιακή αξία και υπάρχουν διαθέσιμοι αγοραστές. Το αεροπορικό επιτελείο γνωρίζει ότι μετά τη λήξη της τεχνικής σύμβασης, η υποστήριξη των αεροσκαφών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το γεγονός αυτό φαίνεται να προβληματίζει και άλλους χρήστες του τύπου που αν και αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον, δείχνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Προκειμένου τα -5 να μην έχουν την τύχη των «δίλιτρων», η Αθήνα εξετάζει τη δυνατότητα πώλησής τους στους Γάλλους, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για νέα Rafale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT