Μητσοτάκης για αγρότες: «Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024»

Μητσοτάκης για αγρότες: «Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα για τους αγρότες στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

O πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel», ενώ ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες:

Πρώτον, σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Δεύτερον, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκατ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει»

«Τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο. Από κάθε αγροτοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Ομως αυτά δεν είναι σωστή ενημέρωση ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”» και τόνισε ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει καλά τα αγροτικά θέματα.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

Σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:

 • Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας κ. Χαρίτση. 
 • Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα. 
 • Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. 
 • Απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια. 
 • Η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μια από τις 2 ή 3 μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης. 
 • Η Πολιτεία ήταν εκεί με επάρκεια και αυταπάρνηση. 
 • Δύο είναι οι προτεραιότητες που μας απασχολούν: να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή και την οικονομική τους δραστηριότητα και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε εκείνες τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού.
 • Αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα.
 • Ο προϋπολογισμός της σε βάθος τετραετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν κινητοποιηθεί πόροι που ξεπερνούν το 1 δισ.
 • Η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά, προετοιμασία και σωστούς διαγωνισμούς.
 • Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Αλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολή σε επιχειρήσεις. 
 • Σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές πέρα από το 150 εκατ. που έχουν ήδη εισπράξει από τον ΕΛΓΑ.
 • Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. 
 • Δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του. 
 • Για τις υποδομές: Μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 1.500 αυτοψίες.
 • Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και τον κατανοητό θυμό τους. 
 • Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη ή δεδομένη η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας. 
 • Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα έρθει προς νομοθέτηση εντός του μήνα. 
 • Θα ήθελα να ζητήσω σε αυτή την τολμηρή μεταρρύθμιση τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης. 
 • Τρία βασικά συμπεράσματα: 1) βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία η οποία απαίτησε από την Πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς. 2) Παράλληλα, κινήθηκαν διαδικασίες ώστε να δρομολογηθούν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης. 3) Είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και συστηματικότητα. 
 • Προσθέτουμε στην πρώτη αρωγή από 2-4.000 που έχουμε δώσει μια αύξηση του ποσού στα 5-10.000, εκτιμώντας ότι η τελική αρωγή που θα απαιτηθεί θα είναι σίγουρα εντός αυτού του πλαισίου.
 • Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε.
 • 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. για τις ζημιές του 2023. Στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα εκταμίευση. 
 • Εως το τέλος του μήνα θα αρχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και η ανοικοδόμηση στάβλων με νέες προδιαγραφές. 
 • Με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα, προβλέπεται επταετής ρύθμιση οφειλών των πληγέντων στους λογαριασμούς ρεύματος. 
 • Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας. Επί δύο χρόνια, οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα σε ρεύμα. 
 • Ημασταν η κυβέρνηση που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές από το 22% στο 9%.
 • Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, ύψους 82 εκατ.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή