Δημοσκόπηση: Μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες οι αυξήσεις τιμών

Δημοσκόπηση: Μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες οι αυξήσεις τιμών

Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ – Πώς βλέπει η κοινωνία τις κινητοποιήσεις φοιτητών και αγροτών, τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την προμήθεια F-35

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά εφιάλτη έχει προσλάβει η ακρίβεια για την ελληνική κοινωνία, όπως προκύπτει και από την τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ κατά το τριήμερο 28 έως και 30 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, το πολιτικό αποτύπωμα της παρούσας συγκυρίας εμφανίζει μεν μικρή μείωση των ποσοστών για τη Ν.Δ., με τη φθορά ωστόσο να μην την καρπώνονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επίσης εμφανίζουν μικρή κάμψη, διατηρώντας έτσι από το πρώτο κόμμα τη γνωστή από τις εκλογές, αλλά και άλλες προηγούμενες μετρήσεις, πολύ μεγάλη διαφορά.

Ειδικότερα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 30,5% των απαντήσεων, καταγράφοντας απώλεια μιας μονάδας σε σχέση με τη μέτρηση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο 2023. Στη δεύτερη θέση με 12,5%, και παρά την κάμψη μισής μονάδας, μοιάζει να παγιώνεται το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με 11,5% –και με ίδιου μεγέθους κάμψη των ποσοστών του– στην τρίτη θέση. Σταθερό παραμένει στο 8,5% το ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση να ακολουθεί συγκεντρώνοντας ποσοστό 6,5%, κατά μιάμιση μονάδα περισσότερο συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση. Στο 3% παραμένει η Νίκη, από 2,5% έχουν Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ χαμηλά και συγκεκριμένα στο 2% παραμένει η Νέα Αριστερά των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση: Μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες οι αυξήσεις τιμών-1

Ως προς το φαινόμενο της ακρίβειας, οι πολίτες σε ποσοστό 93% απαντούν ότι «οι αυξήσεις τιμών και γενικά η οικονομική τους κατάσταση» συνιστούν το σημαντικότερο, ή ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους. Αξιοσημείωτο είναι πως σε ποσοστό 64% χαρακτηρίζουν «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα» την ακρίβεια και τις αυξήσεις, ακόμη κι εκείνοι οι πολίτες που δηλώνουν πως είναι «άνετη ή πολύ άνετη» η οικονομική κατάστασή τους. Για όλους τους υπόλοιπους η αγωνία αγγίζει σχεδόν το απόλυτο (95% και 96%).

Ενδιαφέρον εντοπίζεται και στη στάση της κοινωνίας έναντι των δύο μεγάλων μετώπων που έχουν ανοίξει την παρούσα περίοδο με τις δυναμικές κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών.

Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζουν τα θέματα και τους λόγους διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών, θετικά απαντάει το 68% των πολιτών. «Μάλλον αρνητικά» απαντάει μόλις το 11%.

Αντιστοίχως, στην ερώτηση αναφορικά με το ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, η ελληνική κοινωνία σε ποσοστό 37% «δείχνει» την κυβέρνηση. Στην αντιπολίτευση βλέπει ευθύνες μόνο το 2%, με ανάλογο ποσοστό (3%) να αφορά τους φοιτητές. Τις πρυτανικές αρχές θεωρούν κυρίως υπεύθυνες για την κατάσταση στα ΑΕΙ οι πολίτες σε ποσοστό 21%, με το 30% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως βλέπει ως «κυρίως υπευθύνους» όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες.

Αξιοπρόσεκτο εδώ είναι πως και στην ανάλυση των απαντήσεων με βάση τον «πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό» των ερωτηθέντων, η κυβέρνηση ως υπεύθυνη εμφανίζεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στον κεντροδεξιό και δεξιό χώρο.

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας, τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να εμφανίζεται διχασμένη: θετικά απαντάει το 46% και αρνητικές απαντήσεις δίνει το 47%. Πάντως, στο ερώτημα αν οι πολίτες θα επιθυμούσαν να επιτραπεί, το 51% απαντάει πως θα το επιθυμούσε ή δεν θα είχε πρόβλημα με κάτι τέτοια, ενώ το 35% απαντάει πως θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Τέλος, θετικά αξιολογείται σε ποσοστό 62% «η έγκριση απόκτησης από τη χώρα μας των μαχητικών F-35 μαζί με δωρεάν παραχώρηση μεγάλου πακέτου στρατιωτικού εξοπλισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή