Ο δύσκολος Φεβρουάριος του Μαξίμου

Ο δύσκολος Φεβρουάριος του Μαξίμου

Τα μπλόκα των αγροτών, τα ΑΕΙ και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής έξτρα μέτρα ανακούφισης των αγροτών, ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το «ύπουλο» αυτό μέτωπο, που μπορούσε να εκτροχιάσει την κυβερνητική πολιτική.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις, παρά την αρχική άρνηση αποχώρησης από τα μπλόκα, θα αρχίσουν να υποχωρούν, καθώς η κυβέρνηση έδειξε πως έχει τη διάθεση να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, με πρώτο το πετρέλαιο κίνησης.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στα μπλόκα και το πώς θα εξελιχθεί το θέμα αυτό, έχει να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο Φεβρουάριο.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει ευρωεκλογών τον Μάρτιο χωρίς κινητοποιήσεις και έχοντας δύο σημαντικά νομοσχέδια ψηφισμένα.

Ο δύσκολος Φεβρουάριος του Μαξίμου-1
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», χθες, στο βήμα της Βουλής, από όπου ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα ανακούφισης των αγροτών. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικεντρώνεται στα ανοιχτά μέτωπα, ο πρωθυπουργός ήδη συναντά υποψηφίους για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ενόψει της αναμέτρησης του Ιουνίου. [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ]

Εσωτερικές ανισορροπίες

Τις επόμενες δέκα ημέρες θα επανέλθει εμφατικά στην επικαιρότητα το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς επίκειται η ψήφισή του στις 15 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα θέμα που εξάπτει τα εσωκομματικά πάθη και δημιουργεί εσωτερικές ανισορροπίες, με τουλάχιστον 40 βουλευτές να κινούνται σήμερα στη ζώνη της αποχής και της καταψήφισης, ένας αριθμός που δεν είναι αμελητέος.

Μάλιστα, πηγή που γνωρίζει καλά τις «γαλάζιες» ισορροπίες της Κ.Ο. έλεγε στην «Κ» πως το τελευταίο διάστημα έχει παγιωθεί η άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και οι 120 θετικές ψήφοι είναι αυτή τη στιγμή ένα «υπεραισιόδοξο» σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νομοσχέδιο θα περάσει, αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να διαχειριστεί μια σημαντική μερίδα βουλευτών που αντιδρούν. Αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη μάχη του Φεβρουαρίου, καθώς έως το τέλος του μήνα αναμένεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετικής φύσης μάχη, καθώς σε αντίθεση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που διχάζει το εσωτερικό της Ν.Δ., η μάχη για τα πανεπιστήμια ενώνει, αφού πρόκειται για θέση της κυβέρνησης που έχει τις ρίζες της στην εποχή Καραμανλή και τον νόμο της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου. Και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δεν απουσιάζουν οι κίνδυνοι. Τα πανεπιστήμια ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει το φιτίλι για να ανάψουν φωτιές. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αφενός κρατάει χαμηλούς τόνους, αφετέρου θέλει να προχωρήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες 25 μέρες έχει να αντιμετωπίσει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό μέτωπο, περνώντας με επιτυχία έναν δύσκολο Φεβρουάριο, ώστε να μπει στην άνοιξη έχοντας δύο κερδισμένες μάχες, που θεωρούνται σημαντικές ενόψει ευρωεκλογών.

Η πρώτη –ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια– απευθύνεται σε πιο προοδευτικά κοινά, κρίσιμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχει δώσει, η δεύτερη απευθύνεται στο παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, που σε όλες τις μετρήσεις δηλώνει πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι ένα άλμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα επικεντρώνεται στα παραπάνω, αναμένεται να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου και το ευρωψηφοδέλτιο.

Ο πρωθυπουργός ήδη συναντά υποψηφίους και προχωράει και προσωπικά τη διαδικασία, με τις πληροφορίες να λένε πως έως τα τέλη του μήνα θα έχει «κλειδώσει» –αν όχι όλο– το μεγαλύτερο μέρος της ευρωλίστας.

Στόχος, από τον Μάρτιο ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας με «καθαρό τοπίο και έχοντας δύο σημαντικά νομοσχέδια ψηφισμένα» να ξεκινήσει την προεκλογική περίοδο, αφού θα απομένουν μόλις 90 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές, στις οποίες η Ν.Δ. έχει βάλει τον πήχυ στο ποσοστό που έλαβε στις αντίστοιχες του 2019, δηλαδή στο 33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT