Κεντροαριστερά: Μία εκδήλωση, πολλές αντιδράσεις

Κεντροαριστερά: Μία εκδήλωση, πολλές αντιδράσεις

«Υπάρχουν κάποιοι προνομιακοί συνομιλητές για το μέλλον των προοδευτικών κομμάτων;», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την κοινή παρουσία Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου.

κεντροαριστερά-μία-εκδήλωση-πολλές-α-562870561

Εχει φουντώσει τόσο πολύ η συζήτηση για την κοινή παρουσία των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Εφης Αχτσιόγλου σε εκδήλωση με τίτλο «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;» που αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό, όλα τα φώτα την ερχόμενη Τρίτη θα στραφούν στο θέατρο «Αλφα». «Υπάρχουν κάποιοι προνομιακοί συνομιλητές για το μέλλον των προοδευτικών κομμάτων;». Αυτός είναι ο κοινός τόπος και το ερώτημα που συμπυκνώνει τις αντιδράσεις οι οποίες προκλήθηκαν σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι ηγεσίες δεν είχαν ενημερωθεί για την εκδήλωση. Το παραγόμενο αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, που δημοσίευσε η «Κ» την Κυριακή, είναι πως απελευθερώθηκαν ήδη δυνάμεις στα δύο κόμματα που δίνουν ένα στίγμα για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο «Dnews» υπεραμύνθηκε της επιλογής του να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Είναι μια ανοιχτή συζήτηση που γίνεται στο φως και όχι στο παρασκήνιο, με σκοπό να προκαλέσει έναν γόνιμο προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας». Ο πρώην γραμματέας του κινήματος δεν παρέλειψε να δώσει και τη δική του οπτική για τη στρατηγική που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της κάλπης του Ιουνίου: «Η πραγματική ερώτηση ωστόσο, κατ’ εμέ, αφορά στον εάν η δεύτερη θέση από μόνη της επαρκεί. Και θα έλεγα πως είναι αναγκαία, αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την προοπτική και τον ρόλο που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαδραματίσει». Μιλώντας, ωστόσο, λίγο αργότερα χθες στον Real FM, ο πρώην γραμματέας διευκρίνισε πως «αν κάποιοι ονειρεύονται μικροφιλοδοξίες προσωπικές ή αμφισβητήσεις, τουλάχιστον δεν θα τις βρουν σε μένα… Το πολιτικό κενό για μένα και για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το καλύψει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης».

Η ίδια κουβέντα –σε σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο– έχει ανοίξει εδώ και καιρό στην Κουμουνδούρου. Ο Νίκος Παππάς εξακολουθεί να έχει τη στήριξη πολλών στελεχών της παλιάς «Κίνησης Μελών» και το τελευταίο διάστημα παίρνει αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη. Χρησιμοποίησε, μιλώντας στο Action 24, υψηλούς τόνους κατά της εκδήλωσης, καθώς και για το πώς πρέπει να γίνει ο διάλογος στο προοδευτικό τόξο: «Οχι, δεν θα πήγαινα. Μας αφορά, πρέπει να γίνει από τις συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις και δεν είναι κάτι που αφορά υποκλαπείσες έδρες και προσωπικές στρατηγικές».

Οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί είναι ακόμη υπό διαμόρφωση στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο. Από το περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα θυμίζουν την τελευταία του παρέμβαση για την ανάγκη δημιουργίας «δημοκρατικού μετώπου» και πως αυτή η συζήτηση περί συνεργασιών έχει ανοίξει στην κοινωνία. Την ίδια οπτική δεν έχουν οι σύντροφοί του που εκτιμούν πως η συγκυρία για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης δεν ήταν η κατάλληλη. Ο Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε πως δεν θα πήγαινε γιατί δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Χάρης Μαμουλάκης επισήμανε ότι «πρέπει να λειτουργούμε συντεταγμένα και πάντα σε συνεννόηση με το κόμμα». Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το νέο think tank για την Παιδεία με τη συμμετοχή επτά ακαδημαϊκών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμη είναι και η τεχνοκρατική ομάδα για την Υγεία.

Πηγές της Νέας Αριστεράς τονίζουν πως η Εφη Αχτσιόγλου προσκλήθηκε στην εν λόγω εκδήλωση υπό την αιγίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Οπως αναφέρουν, «ανταποκριθήκαμε θετικά καθώς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο, ιδίως όταν αφορά το μέλλον του ευρύτερου χώρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή