Εντός και Εκτός: Ολοι εναντίον όλων για τα ομόφυλα στα ακροδεξιά έδρανα

Εντός και Εκτός: Ολοι εναντίον όλων για τα ομόφυλα στα ακροδεξιά έδρανα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται πλέον με τέσσερις συμμετοχές, καθώς σύντομα θα καταπλεύσουν η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), η ιταλική «ITS Caio Duilio», η γαλλική «FS Languedoc» και η γερμανική «FGS Hessen». Σας είχα προϊδεάσει για τη γερμανική συμμετοχή προ εβδομάδων, αλλά χθες ανακοινώθηκε ανοιχτά και από τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η συμμετοχή είναι ακόμη μικρή. Αναμένεται να προσχωρήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία, προφανώς δίχως πλοίο, καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες, ενώ προθυμία έχει εκφραστεί και από την Ολλανδία. Είναι πάντως εκκωφαντική η απουσία των κρατών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σύγκρουση για τα ιμάτια της «διαφοροποιημένης» από τις επίσημες γραμμές των κομμάτων ψήφου, ελέω νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, δεν σταματά ανάμεσα σε Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι οι δώδεκα βουλευτές του κόμματός του καταθέτουν χαρτί με τις υπογραφές τους για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Είπε μεν ότι το χαρτί δεν φέρει το λογότυπο του κόμματος, αλλά οι προθέσεις ήταν σαφείς, με την υπογράμμιση του ποιος ουσιαστικά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία: «Ελάτε στη γραμμή της λογικής. Ελάτε στη γραμμή του ορθολογισμού. Θέλουμε τρεις Ελληνες ακόμα, τρεις Ελληνες πατριώτες. Βοηθήστε μας, λοιπόν», είπε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό, για την κατάθεση αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 15 υπογραφές. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Νατσιός είπε ότι και η Νίκη θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, αφήνοντας αιχμές προς τον κ. Βελόπουλο για «ηγεμονική διάθεση και εντυπωσιοθηρία». Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος των Σπαρτιατών συντάχθηκε με τη Νίκη. Η σύμπραξη των δύο (10+10 βουλευτές) ικανοποιεί θεωρητικά το ζητούμενο των τουλάχιστον 15 υπογραφών για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ονομαστικής. Θα μαζευτούν τελικά;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο «ειρηνοποιός». Ή, αλλιώς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρέθηκε στη Λιβύη, σε μια επίσκεψη η οποία καλύφθηκε εκτενέστατα από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η στήλη σάς έχει ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να γεφυρωθεί το χάσμα της Τρίπολης και της Βεγγάζης στη Λιβύη με την Τουρκία ως παράγοντα συγκόλλησης και κύριο ωφελημένο. Βεβαίως, η ίδια η ενισχυμένη προβολή της επίσκεψης Φιντάν στη Λιβύη είχε ως σκοπό να αναδείξει το ενδιαφέρον της Αγκυρας για τη διχασμένη χώρα. Το κρατικό πρακτορείο «Αναντολού» σημείωσε ότι ο κ. Φιντάν αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης των πτήσεων της Turkish Airlines στη χώρα, αλλά και την επαναλειτουργία του τουρκικού προξενείου στη Βεγγάζη. Ο κρατικός σταθμός TRT αναφέρθηκε και στις επικείμενες επισκέψεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δύο χώρες βασικούς υποστηρικτές του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, περιγράφοντάς τες ως «διερευνητική πρωτοβουλία για τη δημιουργία εδάφους όπου θα συναντηθούν εγχώριοι και ξένοι παράγοντες στη Λιβύη». Το HaberTurk φιλοξένησε και δηλώσεις του καθηγητή Μουσταφά Αϊντίν, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να λύσουμε το θέμα των σχέσεων με την Αίγυπτο χωρίς να έχουμε λύσει το θέμα της Λιβύης».

Ο ΤΟΠΟΣ

Τέλος στην υπόθεση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη έβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) σχετικά με έρευνα για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., και συγκεκριμένα για το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη της. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που είχε ζητήσει άρση της ασυλίας της τον Δεκέμβριο του 2022, αρχειοθετεί την υπόθεση καθώς, όπως τονίζει, έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως η ζημία προς την Ε.Ε., δεν υπάρχει δηλαδή καμία οικονομική διαφορά με τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου. «Η αλήθεια έλαμψε», ήταν το σχόλιο της Μαρίας Σπυράκη. «Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος για όλους τους πολίτες για να αποδείξουν την αθωότητά τους όταν δημιουργούνται σκιές, πρωτίστως για εμάς τους πολιτικούς», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης εκ μέρους της.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε χθες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, η οποία προφανώς έχει ξεχάσει ότι η λέξη «αρχιερέας» είχε χρησιμοποιηθεί για κάποιον άλλο πρωθυπουργό, που προερχόταν από το κόμμα της, τον Κώστα Σημίτη, που η παλιά Ν.Δ. αποκαλούσε, πριν από τη χρεοκοπία, «αρχιερέα της διαπλοκής». Τώρα, κάτι κάποιοι «παπανδρεϊκοί» γραφείς που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, κάτι η πνευματική οκνηρία, στο τέλος θα χρειαστεί αρχιερατικό συλλείτουργο για να εξορκιστεί η βαρεμάρα από την ανάγνωση των ανακοινώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή