Η κοινωνική αντιπαροχή το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης

Η κοινωνική αντιπαροχή το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης

Αντιπαράθεση χθες στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη για την Golden Visa

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο πρόγραμμα Golden Visa, ως αποτέλεσμα και σχετικής πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, με την ευκαιρία επίκαιρης ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης η οποία είχε έντονο το στοιχείο της εκατέρωθεν διάθεσης για συναίνεση μπροστά στα μεγάλα ζητήματα.

Ως προς το ζήτημα της ειδικής ευρωπαϊκής βίζας που παρέχεται σε πολίτες τρίτων χωρών έναντι αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, μέτρο που ισχύει και σε άλλες χώρες, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του τιμήματος σε έως και 800.000 ευρώ σε περιοχές υψηλής ζήτησης, στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα νησιά, όπου δημιουργείται υψηλή πίεση στα ενοίκια. «Από την άλλη, όμως, πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα οικιστική πίεση. Εάν, επί παραδείγματι, στην Πέλλα ή την Κοζάνη δεν υπάρχει πίεση, γιατί να μη δημιουργήσουμε παραπάνω ζήτηση και να κατευθύνουμε επενδύσεις της τάξης, ενδεχομένως, των 250.000 ευρώ σε αυτές τις περιοχές;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο κ. Ανδρουλάκης είχε στο μεταξύ αναφέρει: «Πρέπει από αύριο το πρωί να υπάρχει ρητή απαγόρευση για τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί μέσω της Golden Visa, να απαγορευθεί να διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση». Ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά σχολίασε: «Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με τον υπουργό –δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα, μου φαίνεται λογική η πρότασή σας– άμεσα, αυτό μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, να νομοθετήσουμε, έτσι ώστε τα ακίνητα που αποκτώνται με την Golden Visa να κατευθύνονται προς μακροχρόνια μίσθωση».

Σχετικά με τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κοινωνική αντιπαροχή ως το «επόμενο στοίχημα» της κυβερνητικής πολιτικής: «Από τη στιγμή που το κράτος έχει στην κατοχή του είτε ακίνητα υφιστάμενα είτε εκτάσεις οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κατασκευαστούν νέα διαμερίσματα και το κράτος θα μπορεί να κρατάει στην κυριότητά του ένα μέρος των νέων διαμερισμάτων για να μπορεί να τα ενοικιάζει με χαμηλότερο ενοίκιο εν είδει κοινωνικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε: «Αυτά είναι προγράμματα μακροχρόνιας ωρίμανσης. Χρειάζονται σοβαρή μελέτη και βέβαια συντονισμό σε όλες τις φάσεις τους και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT