«Χρυσή βίζα»: Στις 800.000 ευρώ αυξάνεται το όριο

«Χρυσή βίζα»: Στις 800.000 ευρώ αυξάνεται το όριο

Στις περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος – κίνητρα αξιοποίησης κλειστών κατοικιών

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση του ορίου για την Golden Visa ακόμα και στις 800.000 ευρώ, με διατήρηση του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ σε περιοχές μικρότερου ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για αξιοποίηση κλειστών ακινήτων προχωρεί η κυβέρνηση, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» της Κυριακής.

Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην αναζήτηση πρόσφορων λύσεων για την αντιμετώπισή του και το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων που θα αμβλύνουν τις πιέσεις, κυρίως στην ενοικίαση ακινήτων. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά 212.000 κατοικίες, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των υφισταμένων διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι τιμές αγοράς και ενοικίασης.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής τα ανωτέρω μέτρα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, βρίσκοντας μάλιστα ενδιαφέρουσα την πρόταση οι αγορές ακινήτων μέσω «χρυσής βίζας» να μη διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, παρά μόνον για μακροχρόνια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί πίεση προς τη Δυτική Αθήνα από την αύξηση της τιμής της Golden Visa. Αυτό που συζητούμε με τον ΥΠΟΙΚ είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου. Μιλώ για αστικά κέντρα και νησιά, εκεί το όριο για Golden Visa μπορεί να πάει και 800.000 ευρώ. Από την άλλη, πρέπει να συζητήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ –όπως κάνει η Ισπανία– για περιοχές όπου δεν υπάρχει πίεση, όπως η Πέλλα και η Κοζάνη».

Ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του ζήτησε να υπάρξει ρητή απαγόρευση να διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση όσα ακίνητα έχουν αγοραστεί μέσω της Golden Visa. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υψηλότερα ενοίκια», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Μητσοτάκη να βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόταση, σημειώνοντας: «Συμφωνώ με την πρότασή σας και, γιατί όχι, να προχωρήσουμε άμεσα ώστε τα ακίνητα που αποκτώνται με Golden Visa να πηγαίνουν είτε σε ιδιοκατοίκηση ή σε μακροχρόνια μίσθωση».

H μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται στο ελληνικό πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» στην αγορά κατοικίας έγκειται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη, ιδίως ανάμεσα στις χώρες του μεσογειακού Νότου, που παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των επενδυτών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών το τελευταίο διάστημα στράφηκε σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, αλλά και σε εξοχικές κατοικίες, όπου το όριο διατηρήθηκε στις 250.000 ευρώ, εξέλιξη που οδήγησε στην απότομη αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης από πολλούς ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι το ακίνητό τους είναι κατάλληλο για επένδυση. Σε αυτές τις περιοχές το όριο της «χρυσής βίζας» αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει έως τις 800.000 ευρώ.

Για παράδειγμα στον Πειραιά μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή των αλλαγών στη «χρυσή βίζας, από την 1η Αυγούστου του 2023 και μετά, οι τιμές εκτοξεύθηκαν κατά 30%-40%, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα διαμερίσματα με αρχική ζητούμενη τιμή ύψους 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, γνώστες της αγοράς σημειώνουν ότι πολλά από τα σπίτια που αγοράζονται με στόχο την εξασφάλιση άδειας παραμονής μένουν άδεια και αχρησιμοποίητα ή μεταπωλούνται ύστερα από κάποια χρόνια, χωρίς να ανανεωθεί η άδεια παραμονής. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι περιπτώσεις όπου έχουν γίνει μεταπωλήσεις, με σκοπό το κέρδος, είναι περιορισμένες σε αριθμό και παρατηρήθηκαν κυρίως την περίοδο 2019-2020, όταν κάποιοι ξένοι επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά μεσούσης της κρίσης, την περίοδο 2015-2017, αγοράζοντας πολύ φθηνά, προτίμησαν να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους. Σε αυτό συνέτεινε και η υγειονομική κρίση, καθώς απαγορεύτηκαν τα ταξίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη μετακίνηση, ιδίως στους πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, έχουν αυξηθεί κατά 47,5% την περίοδο από τις αρχές του 2023 έως και το τέλος Νοεμβρίου. Αύξηση κατά 77,8% καταγράφουν και οι άδειες προς πολίτες από τη Μεγ. Βρετανία, από 208 σε 370 στο τέλος Νοεμβρίου, νούμερα που προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Πολλοί από τους επενδυτές της «χρυσής βίζας» διαθέτουν τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες έχουν «φύγει» από τη μακροχρόνια μίσθωση, καθώς το κέρδος είναι σχετικά εύκολο και μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, εκτιμάται ότι απουσιάζουν 212.000 από την ελληνική αγορά. Το γεγονός έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών (σήμερα, οι τιμές είναι κατά 14% υπερτιμημένες συγκριτικά με το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκονται). Οπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, βασικός λόγος για τη μειωμένη προσφορά είναι το γεγονός ότι 170.000 ακίνητα έχουν απορροφηθεί στη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παρότι, όμως, δεν προβλέπεται κάποια άμεση αύξηση της προσφοράς ακινήτων, προκειμένου έτσι να ικανοποιηθεί η πλεονάζουσα ζήτηση, οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμούν ότι ο κύκλος των διψήφιων ποσοστών αύξησης των τιμών των κατοικιών έχει πλέον παρέλθει και ότι το επόμενο διάστημα, οι τιμές, ναι μεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά αυτό θα γίνεται πλέον με μονοψήφια ποσοστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή