Το επενδυτικό κενό στην Αθήνα και οι προσδοκίες στον Πειραιά
το-επενδυτικό-κενό-στην-αθήνα-και-οι-πρ-562857082

Το επενδυτικό κενό στην Αθήνα και οι προσδοκίες στον Πειραιά

Στο κέντρο της πρωτεύουσας η προσφορά κατοικιών εμφανίζεται μειωμένη κατά 28% σε σχέση με το 2019. Στο λιμάνι έχουν στραφεί οι επενδυτές του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», πυροδοτώντας μεγάλη αύξηση τιμών το τελευταίο δωδεκάμηνο

Newsroom
Ακούστε το άρθρο
SPECIAL REPORT
Ακίνητα: Στο κατώφλι και νέες αυξήσεις τιμών
  1. Με την πλάτη στον τοίχο αγοραστές και ενοικιαστές
  2. Το επενδυτικό κενό στην Αθήνα και οι προσδοκίες στον Πειραιά
  3. Ενοίκια: Ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση
  4. Εως 76% αυξήθηκαν τα σπίτια στην Καλλιθέα και έως 62% τα ενοίκια στα Βριλήσσια

Τα στοιχεία από την ανάλυση του Spitogatos Insights , που καταγράφουν τη μείωση της προσφοράς από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023, είναι ενδεικτικά της ταχύτητας απορρόφησης του αποθέματος των πωλούμενων κατοικιών.

Αν μάλιστα υπολογιστεί και η οργανική ανάπτυξη του δικτύου του Spitogatos.gr κατά τα χρόνια αυτά, τότε είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά. Ετσι, κατά μέσο όρο, η μείωση των αγγελιών των προς πώληση κατοικιών στην Αττική διαμορφώνεται σε 19,25%.

Οπως είναι φυσιολογικό, η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στις περιοχές που παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση, είτε από Ελληνες είτε από ξένους αγοραστές και επενδυτές. Ετσι, ξεχωρίζουν το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια και πλέον και ο Πειραιάς, καθώς εκεί έχει στραφεί το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων επενδυτών μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». 

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, η προσφορά κατοικιών προς πώληση εμφανίζεται μειωμένη κατά 28% σε σχέση με το 2019, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό λόγω του πλήθους των ακινήτων που βρίσκονται εκεί. Την ίδια περίοδο, οι ζητούμενες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 26% κατά μέσο όρο.

Το επενδυτικό κενό στην Αθήνα και οι προσδοκίες στον Πειραιά-1
Πηγή:Spitogatos Insights 

Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η ζήτηση από επενδυτές που ήθελαν να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής είναι οι δύο βασικοί «κινητήριοι μοχλοί» για την άνοδο των τιμών.  Ειδικά το 2023 σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», που επιδοτούσε το επιτόκιο δανεισμού για την απόκτηση κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ από νέους, ηλικίας 25-39 ετών.

Ωστόσο, σήμερα, έχουν εκλείψει οι δύο από τους τρεις αυτούς παράγοντες, καθώς το μεν «Σπίτι Μου» ολοκληρώθηκε, η δε «Χρυσή Βίζα» έχει καταστεί απαγορευτική, λόγω του διπλασιασμού του ελάχιστου ύψους επένδυσης (για ακίνητα στο κέντρο, τα βόρεια και τα νότια προάστια), από 250.000 σε 500.000 ευρώ.

Μεγάλη μείωση του αποθέματος των πωλούμενων κατοικιών καταγράφεται επίσης στα βόρεια και τα νότια προάστια, με 27% και 24% αντίστοιχα

Ετσι, εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ηπιότερη άνοδος των τιμών ή ενδεχομένως και σταθεροποίησή τους, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης
Μεγάλη μείωση του αποθέματος των πωλούμενων κατοικιών καταγράφεται επίσης στα βόρεια και τα νότια προάστια, με 27% και 24% αντίστοιχα. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκαν οι νέες οικοδομές στις περιοχές αυτές, καθώς οι κατασκευαστές θέλησαν να επωφεληθούν της μεγάλης ανόδου της ζήτησης και του γεγονότος ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στις περιοχές αυτές, κατά κανόνα διαθέτουν και την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος ενός νεόδμητου. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 30% κατά μέσο όρο στα βόρεια προάστια από το 2019 μέχρι σήμερα, αλλά και κατά 39% στα νότια προάστια, όπου επικεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των νέων κατασκευών. Επίσης, η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στα νότια, απ’ ό,τι στα βόρεια. 

Στα δυτικά προάστια, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται με γοργότερο ρυθμό (από ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο μάλιστα), μετά το 2019, ενώ στο κέντρο, τα βόρεια και τα νότια, αυτό είχε αρχίσει ήδη από τα τέλη του 2017

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε περιοχές, που δεν είχαν ανακάμψει ιδιαίτερα έως το 2019 και το έπραξαν αργότερα. Για παράδειγμα, στα δυτικά προάστια, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται με γοργότερο ρυθμό (από ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο μάλιστα), μετά το 2019, ενώ στο κέντρο, τα βόρεια και τα νότια, αυτό είχε αρχίσει ήδη από τα τέλη του 2017.

Ετσι, από το 2019 έως και το τέλος του 2023, στα δυτικά προάστια, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 44%, ενώ η προσφορά δεν έχει μειωθεί το ίδιο, έχοντας υποχωρήσει κατά 18%.

Πολύ υψηλές είναι και οι αυξήσεις των τιμών στον Πειραιά, αγγίζοντας το 47% (και 50% στα προάστια του Πειραιά). Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής έχει γίνει κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, λόγω της προσδοκίας πολλών ιδιοκτητών ότι θα επιτύχουν πωλήσεις σε επενδυτές του προγράμματος της «Χρυσής Βίζας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT