Ενοίκια: Ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση
ενοίκια-ιδιοκτήτες-εγκαταλείπουν-τη-562848325

Ενοίκια: Ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση

Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας, κατά 15% έχουν αυξηθεί οι αγγελίες στα προάστια του Πειραιά

Νίκος Ρουσάνογλου
Ακούστε το άρθρο
SPECIAL REPORT
Ακίνητα: Στο κατώφλι και νέες αυξήσεις τιμών
  1. Με την πλάτη στον τοίχο αγοραστές και ενοικιαστές
  2. Το επενδυτικό κενό στην Αθήνα και οι προσδοκίες στον Πειραιά
  3. Ενοίκια: Ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση
  4. Εως 76% αυξήθηκαν τα σπίτια στην Καλλιθέα και έως 62% τα ενοίκια στα Βριλήσσια

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις φορέων του κλάδου, στην ενοικίαση, η εικόνα της προσφοράς εμφανίζεται καλύτερη, συγκριτικά με την πώληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, η συνολική προσφορά σε σχέση με το 2019 έχει μειωθεί κατά μόλις 11,3% στο σύνολο της Αττικής, καθώς σε κάποιες περιοχές παρατηρείται αύξηση και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό.

Ουσιαστικά, η μεγάλη άνοδος των τιμών των ενοικίων έχει λειτουργήσει ως οικονομικό κίνητρο για αρκετούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι αναζητούν επιπλέον εισοδήματα από την ακίνητη περιουσία τους. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημεία, ιδίως στις πιο δημοφιλείς περιοχές της Αττικής, όπου το απόθεμα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, εκτοξεύοντας αντίστοιχα και τις τιμές ενοικίασης. 

Στα βόρεια προάστια η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση μειώθηκε κατά 47% από το 2019, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 31% σε 10,8 ευρώ/τ.μ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα βόρεια προάστια, όπου η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση μειώθηκε κατά 47% από το 2019, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 31% σε 10,8 ευρώ/τ.μ. Στα νότια προάστια, τα προς ενοικίαση ακίνητα έχουν μειωθεί κατά 22%, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μόλις 9%.

Αυτό εξηγείται από το ότι οι μεγάλες αυξήσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, από το 2017 και το 2018, ενώ μεσολάβησε και η πανδημική κρίση, η οποία έφερε κάποιες διορθώσεις στις τιμές, ιδίως την περίοδο 2020-2021.

Ακόμα και έτσι βέβαια, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στα νότια προάστια είναι το υψηλότερο πανελλαδικά, καθώς διαμορφώνεται πλέον σε 12 ευρώ/τ.μ

Στο κέντρο της Αθήνας, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά μόλις 3% καθώς έγιναν σημαντικές διορθώσεις την περίοδο της πανδημίας και σήμερα η αγορά επιστρέφει ουσιαστικά στο σημείο που βρισκόταν πριν την υγειονομική κρίση

Στο κέντρο της Αθήνας, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά μόλις 3% για τον ίδιο λόγο, καθώς έγιναν σημαντικές διορθώσεις την περίοδο της πανδημίας και σήμερα η αγορά επιστρέφει ουσιαστικά στο σημείο που βρισκόταν πριν την υγειονομική κρίση, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 10 ευρώ/τ.μ. που είναι και ιστορικό υψηλό για την περιοχή. Οσον αφορά την προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση, αυτή εμφανίζει πτώση κατά 16%, μικρότερη του αναμενόμενου. Αυτό οφείλεται στο ότι αρκετά ακίνητα έχουν αποχωρήσει από τη βραχυχρόνια μίσθωση (ιδίως μετά την πανδημία), επιστρέφοντας στη μακροχρόνια ενοικίαση, όπου τα έσοδα ήταν υψηλότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν την κρίση της πανδημίας, πολλοί ιδιοκτήτες είχαν στραφεί στη βραχυχρόνια μίσθωση, ακόμα και σε περιοχές χαμηλής ζήτησης από ξένους επισκέπτες, λόγω της απόστασής τους από τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας. Τα ακίνητα αυτά ήταν τα πρώτα που επέστρεψαν στη μακροχρόνια μίσθωση και έχουν παραμείνει εκεί μέχρι σήμερα, συνθήκη που θεωρείται δύσκολο να αλλάξει και τα επόμενα χρόνια. 

Στα δυτικά προάστια παρατηρείται τόσο αύξηση της προσφοράς (10%), όσο και αύξηση των ζητούμενων ενοικίων (28%). Το ίδιο καταγράφεται και στα προάστια του Πειραιά, όπου οι αγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 15% και οι ζητούμενες τιμές κατά 26%. Πρόκειται για περιοχές, που άρχισαν να ανακάμπτουν αργότερα από τις υπόλοιπες, εξέλιξη που εξηγεί την ταυτόχρονη αύξηση της προσφοράς, αλλά και των τιμών, που άλλωστε είναι από τις πιο χαμηλές στην Αττική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT