Τα όρια της καταλλαγής

Η διαλλακτικότητα έναντι των μπλόκων και των καταλήψεων μπορεί να έχει κόστος για την κυβέρνηση, αν αρχίσει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία από την εκλογική της βάση. Γι’ αυτό και το Μαξίμου έχει Σχέδιο Β΄

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη μιας δύσκολης «χρυσής τομής» επιχειρεί η κυβέρνηση ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ένας δύσκολος Φεβρουάριος, κάτι που επιβάλλεται, καθώς θα στρώσει πολιτικά το έδαφος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το ερώτημα που τίθεται τελευταία στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πού πρέπει να σταματήσει η διαλλακτικότητα και η καταλλαγή και πού πρέπει να αρχίσει η πιο δυναμική αντίδραση σε φαινόμενα ανομίας, όπως το κλείσιμο των δρόμων και οι καταλήψεις. Σε πρώτη φάση το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε απέναντι στους αγρότες μια ήπια στάση, προχωρώντας σε κινήσεις κατευνασμού. Η άμεση παραδοχή πως τα αιτήματα είναι δίκαια και οι ενισχύσεις σε χρόνο-εξπρές διά στόματος του πρωθυπουργού έδειξαν σαφώς την πρόθεση να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εξίσου προσεκτική ήταν και η αντίδραση στα πανεπιστήμια, καθώς το βασικό όπλο που επελέγη ήταν η παράκαμψη των καταλήψεων με τις τηλεξετάσεις. Τα ΜΑΤ επενέβησαν μόνο εκεί που υπήρχε σχετικό αίτημα των πρυτανικών αρχών – στο ΑΠΘ και στο Δημοκρίτειο. Μπορεί να διατηρηθεί αυτή η ήπια προσέγγιση;

«Αν θες όμως ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», λέει το γνωστό λατινικό ρητό, και αυτό ενστερνίζονται στην κυβέρνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των αγροτών δεν βγει λευκός καπνός και οι αγρότες συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αποκλείοντας τις εθνικές οδούς, τότε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα δούμε ακόμη πιο δυναμική αντίδραση. Το τελεσίγραφο έχει ήδη σταλεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που ζήτησε «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους». Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προσθέτουν στην «Κ» πως εφόσον οι αγρότες κλιμακώσουν, τότε «η αντίδραση θα είναι αυτή που πρέπει για το σύνολο των πολιτών».

«Χειρουργικές κινήσεις»

Ιδια ακριβώς αντίληψη επικρατεί και με το έτερο μεγάλο θέμα, τις καταλήψεις. Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει γενικευμένη ένταση σε ένα χώρο που κατά το παρελθόν έχει αποτελέσει την καύσιμη ύλη για πολλές, μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες εντάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν υπάρξει τεράστιο κύμα καταλήψεων θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς αυτό θα τη φέρει αντιμέτωπη, όπως και στην περίπτωση των αγροτών, με το δικό της εκλογικό ακροατήριο, που επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εγγυητή της τάξης και της «κανονικότητας». Συνεπώς ο γενικός κανόνας είναι, όπως λέει αρμόδια πηγή στην «Κ», να περάσει ο Φεβρουάριος με «χειρουργικές κινήσεις και χαμηλές αντιπαραθέσεις», εάν όμως χρειαστεί, τότε θα υπάρξει και αντίδραση.

Η Ν.Δ. ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του 41% που την ψήφισε ένα χρόνο πριν.

Η παραπάνω στρατηγική του Μαξίμου ερμηνεύεται και αριθμητικά. Το 41% που ψήφισε τη Ν.Δ. πριν από ένα χρόνο έχει αναλυθεί επαρκώς από αλλεπάλληλες έρευνες και το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό. Είναι ένα κοινό που θέλει αλλαγές και δεν το πειράζει να «δει να σπάνε αυγά», όπως λέει χαρακτηριστικά πηγή που έχει γνώση των αναλύσεων. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να νερώσει πολύ το κρασί του και να διαψεύσει τις προσδοκίες της πλειοψηφίας για χάρη εκείνων των μειοψηφιών που ποτέ δεν τον ψήφισαν και δεν πρόκειται να το κάνουν ούτε στο μέλλον, όπως είναι, για παράδειγμα, όσοι υποστηρίζουν τις καταλήψεις ή τους αποκλεισμούς δρόμων. «Ο πρωθυπουργός απευθύνεται σταθερά στο κοινό που δεν θέλει να τον δει να φοβάται τη σύγκρουση», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

Ολα τα παραπάνω καταλήγουν σε αυτό που καταλήγουν τα… πάντα στην πολιτική: στις εκλογές, καθώς θα απομένουν μόλις τέσσερις μήνες μέχρι τις ευρωκάλπες. Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στις ευρωεκλογές με ένα συγκεκριμένο αφήγημα, διαφορετικό από της πρώτης τετραετίας, το οποίο θα λέει πως τον περασμένο Ιούνιο πήρε μια εντολή αλλαγών και μέσα σε λίγους μήνες το έκανε πράξη. Ηδη, σύμφωνα με το σχέδιο, στο προεκλογικό τρίμηνο θα προταχθούν πέντε μεγάλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες: Πρώτον, εισήχθη η επιστολική ψήφος, δεύτερον, προχωρούν εκτεταμένες αλλαγές στην Υγεία, τρίτον, έρχονται «ιστορικές» αλλαγές στα πανεπιστήμια, τέταρτον, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δείχνει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και, πέμπτον, νομοθετήθηκαν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αρμόδια πηγή, ωστόσο, προσθέτει πως στο τρίμηνο του προεκλογικού αγώνα η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της οικογένειας, ενώ θα επιχειρήσει να απαντήσει και στον δύσκολο γρίφο που λέγεται δημογραφικό. Το αρμόδιο υπουργείο και η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη εργάζονται με ορίζοντα τον ερχόμενο Μάιο, οπότε θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό, ένας από τους πυλώνες του οποίου θα είναι και το στεγαστικό πρόβλημα.

Η Ν.Δ. μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του 41% που την ψήφισε ένα χρόνο πριν. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου τής δίνουν στο αστάθμητο δείγμα περίπου 30%. Ο στόχος του Μαξίμου είναι συνεπώς να «μιλήσει» έως τον Ιούνιο στο 10% που έχει περάσει στους αναποφάσιστους αλλά δεν έχει πάει κατά κανόνα σε άλλο κόμμα, επιχειρώντας να πλησιάσει το 35% στις εκλογές, που θα θεωρηθεί «μεγάλη επιτυχία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Οι δημοσκοπήσεις

Η ίδια πηγή προσθέτει πως «οτιδήποτε από 33% και πάνω θα είναι επιτυχία». Ηδη στο Μαξίμου έχουν αρχίσει τις πρώτες δημοσκοπήσεις με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να δουν πού βρίσκονται. Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί και το πλήρες ευρωψηφοδέλτιο, είναι τι ποσοστό θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πόσοι αντιδρούν στις καταλήψεις, τι πιστεύουν οι πολίτες για το σύστημα υγείας, πώς ιεραρχούν τα προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια που εξακολουθούν να είναι τα πλέον κορυφαία, αλλά και πώς αξιολογούν τους πολιτικούς αρχηγούς. Εφόσον ο τελικός στόχος του 33% και άνω επιτευχθεί, θα θεωρηθεί ένα πολύ ισχυρό ποσοστό για μια «παραγωγική τριετία» και πιθανό διαβατήριο για μια τρίτη θητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή