ΑΕΙ: Προχωρούν σε τηλεξετάσεις οι περισσότεροι καθηγητές

ΑΕΙ: Προχωρούν σε τηλεξετάσεις οι περισσότεροι καθηγητές

Αλλαξαν στάση λόγω της οδηγίας του υπουργείου Παιδείας περί υποχρεωτικότητας και της εισαγγελικής έρευνας για τυχόν παραλείψεις πρυτάνεων και διδασκόντων

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και καταλήψεις και εξετάσεις. Αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον στις σχολές και τα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων που τελούν υπό κατάληψη. Οπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, οι φοιτητές που αντιδρούν με καταλήψεις στην πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει μη κρατικά ΑΕΙ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μη επιτρέποντας τις διά ζώσης εξετάσεις. Ηδη οι καταλήψεις διανύουν την τέταρτη εβδομάδα τους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η πλειονότητα των διδασκόντων σε υπό κατάληψη σχολές έχει ανακοινώσει πρόγραμμα διαδικτυακών εξετάσεων. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, αρνούνται περί τους 200 καθηγητές, κυρίως σε κεντρικά ΑΕΙ, όπου και η πλειονότητα των καταλήψεων.

Ειδικότερα, σήμερα ολοκληρώνεται ο εβδομαδιαίος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων που αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Ο αριθμός των υπό κατάληψη τμημάτων και σχολών αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα –περί τα 160 τμήματα-σχολές–, καθώς οι φοιτητές που τάσσονται κατά της κατάληψης άφησαν το πεδίο ελεύθερο στους υποστηρικτές των καταλήψεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν μετείχαν χθες στις φοιτητικές συνελεύσεις, πλην ελαχίστων περιπτώσεων (π.χ. στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ).

Ο κύριος λόγος είναι πως οι σύλλογοι διδασκόντων ανακοινώνουν ότι στις υπό κατάληψη σχολές οι εξετάσεις θα οργανωθούν διαδικτυακά. Και βάση αυτού εκδίδουν το πρόγραμμα, για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της σχολής τους. «Αρα, πολλοί φοιτητές θεωρούν ότι δεν έχουν λόγο να πάρουν μέρος σε μια συνέλευση, στην οποία δεν αποκλείεται να τους βρίσουν και να τους εκφοβίσουν, όπως συνέβη πρόσφατα σε γενικές συνελεύσεις», δήλωσε χθες στην «Κ» φοιτητής κεντρικού ΑΕΙ.

Χαρακτηριστικά, η Σύγκλητος του Παν. Ιωαννίνων ανέφερε ότι «σε όσες περιπτώσεις και για όσο χρόνο, με βάση τα ανωτέρω, η διά ζώσης διεξαγωγή φοιτητικών εξετάσεων δεν είναι εφικτή, η διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας κατά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο θα πραγματοποιηθεί με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εξέτασης – αξιολόγησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας». Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τι συνέβη και οι διδάσκοντες άλλαξαν θέση, με δεδομένο ότι υποστηρίζεται ευρέως πως στις ψηφιακές εξετάσεις δεν μπορεί να διασφαλισθεί το αδιάβλητο; Ρόλο έπαιξαν η οδηγία του υπουργείου Παιδείας περί υποχρεωτικότητας των ψηφιακών εξετάσεων στην περίπτωση που δεν μπορούν να γίνουν διά ζώσης λόγω καταλήψεων, αλλά και, σύμφωνα με πανεπιστημιακούς που μίλησαν χθες στην «Κ», η εισαγγελική έρευνα και από την Εισαγγελία Αθηνών και από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τυχόν πράξεις και παραλείψεις των πρυτάνεων και διδασκόντων σε περίπτωση που δεν γίνει η εξεταστική.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι υπάρχουν τρόποι να διασφαλισθεί το αδιάβλητο των ψηφιακών εξετάσεων. Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας τόνισε στην «Κ» ότι «το καλύτερο εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η περίπτωση που φοιτητής αξιοποιεί το ChatGPT για να απαντήσει είναι η διαμόρφωση των θεμάτων. Υπάρχει τρόπος να συντάξεις τα θέματα ώστε να ελαχιστοποιήσεις το ζήτημα». Αλλωστε, όπως δήλωσε (ΣΚΑΪ) χθες ο γενικός γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας, «κάποιοι πανεπιστημιακοί, ενώ αρνούνται εξετάσεις εξ αποστάσεως, οι ίδιοι διδάσκουν και εξετάζουν σε διαδικτυακά μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία».

Για αύριο έχουν προγραμματιστεί νέα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά της θεσμοθέτησης μη κρατικών ΑΕΙ. Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια.

Κατάταξη ΕΚΠΑ

Βελτιώνει τις επιδόσεις του το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ιδρύματος, στην κατάταξη «Τop Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics, που συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των ιδρυμάτων, το ΕΚΠΑ με 4.285.020 ετεροαναφορές βρίσκεται στην 89η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 5.565 ΑΕΙ που συμπεριλήφθηκαν στην τρέχουσα κατάταξη, και στη 16η θέση στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών εδραιώνει τη θέση του στα πρώτα 100 ΑΕΙ, καθώς το 2023 ήταν στην 90ή θέση. Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των 24 ελληνικών πανεπιστημίων στην τρέχουσα κατάταξη είναι 14.999.181.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη διεθνή κατάταξη «Webometrics Ranking Web of Universities» βρίσκεται στην 247η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 πανεπιστημίων, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις από το 2023. Με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω κατάταξης, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 55η θέση μεταξύ των 3.483 ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την άλλη, από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) υπολογίστηκε ο μέσος όρος των θέσεων για κάθε ίδρυμα μεταξύ των ιδρυμάτων στην Ελλάδα, σε όσες κατατάξεις αυτό εμφανίζεται, ανά έτος. Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων με 1,29, βελτιώνοντας τη θέση του σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η επίδοσή του ήταν 1,43.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή