Το ChatGPT, εμπόδιο στις τηλεξετάσεις των ΑΕΙ

Το ChatGPT, εμπόδιο στις τηλεξετάσεις των ΑΕΙ

Η εμπειρία από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού δείχνει ότι υπάρχουν λύσεις για την επιτήρηση των φοιτητών

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένουν οι Ελληνες πανεπιστημιακοί στη θέση τους ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν διαδικτυακές εξετάσεις για τους φοιτητές τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη, όπως ζητεί το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Οι Ελληνες πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι το ChatGPT αλλά και οι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τις τηλεξετάσεις που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμη και τότε, αυξήθηκαν υπέρμετρα οι επιδόσεις των φοιτητών – γεγονός που το αποδίδουν σε αντιγραφές. Ωστόσο υπάρχουν λύσεις, όπως δείχνει η εμπειρία από ξένα ΑΕΙ.

«Το ChatGPT έχει αλλάξει τα δεδομένα στις ψηφιακές εξετάσεις στα ΑΕΙ σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας. Εχει παρατηρηθεί ότι το ChatGPT μπορεί στο ίδιο ερώτημα να απαντήσει με διαφορετική διατύπωση, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο στον διδάσκοντα ακόμη και να αντιπαραβάλει τα γραπτά. Επίσης, το ChatGPT χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο –και κάτω από λεπτό– για να δώσει απάντηση ακόμη και σε ερωτήσεις μαθηματικών, φυσικής», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ Ιωάννης Πήτας. «Πρόσφατα μου έστειλε συνάδελφος υπολογιστική άσκηση που λύθηκε από το ChatGPT μέσα σε 6 δευτερόλεπτα και μάλιστα σωστά», προσθέτει από την πλευρά του στην «Κ» ο Ανδρέας Μπουντουβής, καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και τέως πρύτανης του ιδρύματος.

Το ChatGPT, εμπόδιο στις τηλεξετάσεις των ΑΕΙ-1
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χθες, στα Προπύλαια ενάντια στις αστυνομικές επεμβάσεις στα πανεπιστήμια και τις καταλήψεις. [INTIME NEWS]

Παράλληλα, παρότι η ταυτοποίηση του εξεταζόμενου είναι εύκολη –μέσω της επίδειξης του φοιτητικού πάσο στην κάμερα του υπολογιστή–, οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος του χώρου του φοιτητή, καθώς κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων. «Στις τηλεξετάσεις κατά την περίοδο της πανδημίας τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν από 7 και πάνω αυξήθηκαν κατά περίπου 30%. Επίσης, και η συμμετοχή αυξήθηκε, πιθανότατα από κάποιους φοιτητές που έχουν καθυστερήσει την αποφοίτησή τους αλλά διατηρούν επαφή με τη σχολή», προσθέτει ο ίδιος. Μάλιστα, αρκετοί διδάσκοντες έβαλαν δύσκολα θέματα για να δυσχεράνουν τις αντιγραφές με αποτέλεσμα να βγουν χαμένοι πολλοί καλοί φοιτητές που δεν διανοούνται να αντιγράψουν.

Οι Ελληνες πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν υπέρμετρα οι επιδόσεις, γεγονός που το αποδίδουν σε αντιγραφές.

Ωστόσο πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχουν βρει αντίδοτα στα προβλήματα που προκύπτουν στις ψηφιακές εξετάσεις τους. Χαρακτηριστικά, υπάρχει η τεχνολογία ηλεκτρονικής επιτήρησης Proctorio. Ουσιαστικά καθώς το λογισμικό συνδέεται και με το κομπιούτερ του φοιτητή, μπορεί να επιτηρεί τις κινήσεις που κάνει ο εξεταζόμενος στον υπολογιστή του κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Το Proctorio είναι ευρέως διαδεδομένο και χρησιμοποιείται από πολλά γνωστά και κορυφαία πανεπιστήμια, και όσοι το χρησιμοποιούν θεωρούν ότι συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Ομως, εάν κάποιος φοιτητής έχει ενστάσεις επ’ αυτού, του δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί με άλλο τρόπο. Οσο για τα ελληνικά ΑΕΙ, πανεπιστημιακοί γνωρίζουν το λογισμικό αλλά δήλωσαν στην «Κ» ότι δεν το έχουν προμηθευτεί τα ιδρύματα.

Εν κατακλείδι, ουκ ολίγες σχολές συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν ψηφιακές εξετάσεις – παρά την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου, περί της υποχρέωσής τους για το αντίθετο.

Ενδεικτικά, όλο το ΕΜΠ ακολουθεί αυτή τη γραμμή, κατά την οποία δεν θα γίνουν διαδικτυακές εξετάσεις παρά σε ελάχιστα μαθήματα, όπου οι διδάσκοντες κρίνουν ότι μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Το ίδιο ισχύει για πολλά τμήματα του ΕΚΠΑ. Ενδεικτικά, το Τμήμα Μαθηματικών δήλωσε ότι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι φοιτητές εν γένει δεν διαθέτουν εξοπλισμό για τη γραφή και μετάδοση μαθηματικών κειμένων και διαγραμμάτων σε φυσικό χρόνο (π.χ. tablet με γραφίδα), κάτι που όμως είναι απαραίτητο για προφορικές εξετάσεις στα Μαθηματικά. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα πολλαπλών καμερών στους χώρους των φοιτητών, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί ότι βρίσκονται μόνοι τους στον χώρο της εξέτασης και δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια άλλων».

Ποιος ζήτησε την επέμβαση

Επέμβαση στη Νομική Σχολή Κομοτηνής έκαναν χθες το απόγευμα τα ΜΑΤ. Φοιτητές ανέφεραν στην «Κ» ότι τρεις κλούβες των ΜΑΤ έφτασαν στον χώρο της σχολής και «έσπασαν» την περιφρούρηση της κατάληψης. Eγιναν συνολικά 18 προσαγωγές. Αντίθετα, σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα νεαρών επιχείρησε να καταλάβει το κτίριο της Νομικής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να εισέλθουν και περίπου 400 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις. O κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Μιχάλης Χρυσομάλλης, απέδωσε την επέμβαση των ΜΑΤ σε καταγγελία των φοιτητών προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαψεύδοντας επί της ουσίας ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την οποία η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε κατόπιν ενημέρωσης από την πρυτανεία. Χθες επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων σε μία οξεία ανακοίνωση δήλωσε ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται βίαιες επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατά των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ. Παράλληλα, εκδηλώνονται παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και πυκνώνουν οι αναφορές από ΜΜΕ που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντάς τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα. Η Σύνοδος θεωρεί ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή